2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téli nagytakarítás

A nagy fertőtlenítés: egy számítógép kitakarításáról, kissé vicces megfogalmazással, életérzéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Kedves Olvasó! Először is üdvözöllek téged, majd demonstrálom az álláspontomat. A következő sorokat olvasva eleinte szörnyűséget fogsz tapasztalni, undorodni fogsz, majd úgy érzed, hogy nem akarsz többé ezen a planétán élni. A cikk végére pedig megváltozik majd a nézőpontod, jókedvvel fogsz távozni innen, megígérem.

Nos, akik a számítástechnika világának napjait élik, fontos számukra, hogy felszereléseiket karbantartsák. Ezzel sajnos nem mindenki van így, például: egyik barátom. Amikor 2011 augusztusában megrendelte az általam összeválogatott alkatrészeket egy, ma már nem létező webshopból, akkor még nem gondoltam volna, hogy 2015.01.28-án olyan állapotban találom, amit senkinek nem kívánok, még a legádázabb ellenségeimnek sem.

Egy jó, gondos gazdi legalább negyedévente takarítja a drága fiait, lányait (lásd: PC, laptop, stb.), de az, aki soha nem néz bele a számítógép házába, és nem is érdekli, hogy tiszta legyen, csakhogy működjön, ő egy rossz gazdi.

A fent említett nap előtt futottunk össze rég nem látott cimborámmal, aki panaszkodott, hogy nem akar működni a kis számítógépe. Természetesen, a találkozásunk alatt nem ez volt a fő téma a beszélgetéseink alatt, viszont engem nagyon idegesített.

Pár nappal később ismét összefutottunk az utcán, ahol megemlítettem, hogy szívesen gondozásba venném a kis elhanyagolt szépségét. Rábólintott, előre is megköszönte, találkoztunk újra, elhoztam a számítógépet magamhoz. Tisztában voltam vele, hogy a szerviz előtt szükség lesz egy kis sűrített levegőre, ami pontosan 7 bar nyomással történik a kis garázsban, de arra nem gondoltam, hogy olyat teszek, amit még az én drágaságommal sem tettem meg soha.

A konfig a következő:
- Asrock 770 Extreme 3 alaplap
- AMD Phenom II X2 5xx processzor (feloldható magos)
- 4 GB Kingston HyperX ram
- Sapphire HD6790 1GB (jelenleg teszt VGA van benne: GeForce 8600GT 256 MB)
- Kettő darab terabájt hely egy merevlemezen, amire valami WD pecsét van tetoválva
- Cooler Master GX450W tápegység
- TT Commander gépház
- 12 cm alap ventilátor, amit a gépházhoz adtak, retkes
- 12cm TT ventilátor, amit pluszba rendeltünk, retkesebb
- 12cm TT ventilátor, amit pluszba rendeltünk, legretkesebb

Még így a képek előtt leszögezném, hogy a fenti konfig 2011.08-tól 2015.01.28-ig egyszer sem látott napfényt, porszívót, kompresszort, sűrített levegős palackot, ecsetet, pasztát, de egeret, azt igen.
Túl sok a száraz anyag, következzen egy kis ízelítő a képekből:


Sajnálattal közlöm, hogy a gépházról nem készült teljes fotó a tisztítás előtti fázisban, így apró részletekből kell összehozni az olvasóközönségnek a teljes képet.

A képen látható a ház állapota. Szotyi, egér ürülék, réteges, leülepedett por. Ne kérdezzétek, hogy hogy, én magam sem tudom. A gépház oldala az utóbbi időben nem volt fent. Amikor ezt elsőnek megláttam, majdnem dobtam egy hátast.

Amelyik gépben 5 cm por van, azt mondom rá, hogy megesik, előfordul, de amelyikben laktak különböző élőlények, amelyikben olyan maghéjak élték mindennapi életüket, amiknek egy mezőgazdasági ültetvényen lenne a helyük, amelyikben az előzőek összes súlya többet nyom egy komponensnél, arra már azt mondom, hogy gusztustalan, undorító, hányingerkeltő. Kérem alássan, ha az én babám nézne ki így, az országos öngyilkossági statisztikát növelném. Azt hozzáfűzném egyébként, hogy 3 és fél évhez képest viszonylag kevésnek mondható pormennyiség volt benne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • 10 éves PC-t napjaink játékaira

    Az AMD közel 10 éves platformja két processzorával végre bemutathatja, hogy mit tud néhány mai játék alatt.

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

  • Műanyag MacBook reborn

    Történet egy 5 éves műanyag Macbook notebookról, amit sikerült kipofozni és napi használatra alkalmassá tenni.

  • "Internetkávézó" vezérlőprogram

    Ha nincs pénz és szükség sem drága, bonyolult szoftverre, akkor magunknak kell alkotunk egyet!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.