Telenor S520: mindent bele!

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2011-09-21 06:00

Szaporodnak a szolgáltatók saját nevükkel ellátott készülékek. Teszt alanya ezúttal a Telenoré...

Kulcsszavak: . telefonbemutatótelenor

[ Új teszt ]

Bevezetés, Doboz

"Nemrég" jött divatba az a szokás, hogy a szolgáltatók, saját nevükkel ellátott készülékeket árulnak. Ilyen a Vodafone 845, az utódja a nemrég megjelent Vodafone 858, a T-Mobile-tól ilyen játékos a Pulse vagy a Move.
De ezek mind-mind olcsó Androidos készülékek. Viszont nem ritka, hogy teljesen alap készülékeket csomagolnak át. Ilyen például a Vodafone 256 vagy a Telenortól az R222. Ezek mind alap telefonok egy kis extrával, nagyon olcsó árcetlivel. Az S520 sem kivétel ez alól, rendkívül jó az ára ahhoz képest, amit tud a készülék, de ne szaladjunk előre.

Máris lelövöm a poént, az S520 legnagyobb fegyverét, az árát. 4990 forint a kék-fehér hipermarketben. Ha ennyi pénzzel mennénk be az egyik értékesítési pontba, mondván ennyi pénzünk lenne egy kártyás konstrukciós telefonra, akkor kiröhögve küldenek el a fenébe. Ugyanis ezek a Telenoros készülékek, csak ezekben a hipermarketekben kaphatóak, amit nagyon tisztán nem értem, mi ennek az értelme, de sejtem... Annyi, hogy itt sok ember megfordul. Több, mint az értékesítési pontokban.

Az Alcatel gyártja a készüléket. Saját nevét OT-506-ként is megtalálható

Következzék a doboz tartalma. A rendes dobozban van a készülék, és egy Díjcsomag ismertető füzet. És a dobozon belül van még egy doboz, amiben stereo headset, töltő, egy útmutató "újság", illetve egy jótállási jegy, amivel az utcasarokra sem mész el, hacsak nem őrizted meg a blokkot. Kb. ennyi volna. Nem sok, de a célnak megfelel. Én még mondjuk egy adatkábelt is betettem volna. És ezzel remélem felcsigáztam mindenki figyelmét, mert az esetleges adatkábelnek szerepe van. Nem úgy mint a Nokia 1616-nál, hogy csak ott van dísznek.... Emellett van még egy SIM kártya is, melyet a szokásos szóbeli szerződéssel lehet aktiválni. 400 ft. lebeszélhetőséget tartalmaz....

Külső

Az S520 egy teljesen átlagos kinézetű telefon. Méretei 106 x 46 x 13,4mm, súlya pedig 80 gramm. Ez nem éppen egy nehéz. Ez legfőképp annak köszönhető hogy kizárólag műanyagokkal van körülvéve a készülék. A kijelző egy 1.8 iches TFT kijelző, mely 65.000 szín megjelenítésre alkalmas. Nem mondható igazán hogy a kijelző a telefon erőssége lenne. Betekintési szög minimális, és ez a kis kijelzővel párosítva még inkább rosszá teszi a dolgot.

Anyaghasználat szempontjából szerintem jól áll a kicsike. Ugyan mindent műanyag borít, ám ezek nem olyan ótvar vackok. Különösen a hátlap nem. Selymes tapintású műanyag, ami nagyon rendben van. Az összeszerelési minőségre sem lehet panaszunk. De akkor járjuk is körbe a telefont!

Elölről tehát a kijelző, alatta a Telenor logó és felirat, feltette egy pici résen a másodlagos hangszóró illetve egy "FM" felirat van. A Navigációs gombok érdekesek. Ugyanis a zenelejátszó kezelőszerve is ez, és ennek megfelelően mintázták fel azt. Ha a zenelejátszó fut a háttérben, akkor hosszan lenyomva a gombot tudunk előre/hátra menni a számok között. Az összkép így egy picit jobb, mint az átlagos. A gombok jó tapintású gumik, amiknek a nyomáspontja lehetne egy leheletnyivel jobb is..

A hátlaphoz érkeztünk. Itt sincs tolongás, vagy zsúfoltság, de azért az átlagosnál itt is jobb a helyzet. Felül a 2 megapixeles kamera helye, mellette a hangszóró rácsa, közép-alul pedig a OneTouch felirat. Ezzel tényleg elárulta magát a telefon, honnét is jött valójában.

Oldalt nincs sok látnivaló, azon kívül hogy a fekete színt, egy ezüst csík dobja fel. Bal oldalon a kamera gyors gombja, egyben exponálásra is alkalmas, jobb oldalon egy micro USB csatlakozó van. És jöjjön a hab a tortán: felül egy 3,5mm-es jack csatlakozó. Újabb piros pont az Alcatelnek, a szabványosítás miatt.

Belső, Alapfunkciók

A menürendszer nem okoz különösebb meglepetést. Egyszerű mint a faék, első ránézésre átlátható. Viszont ennyi idő után rá kellett jönnöm hogy azért ez a menü rendesen agyon lett bonyolítva. Sok dolgot első blikkre nem is lehet megtalálni, egyes dolgok meg olyan helyeken vannak, amit nem oda gondolnánk. Kinézetet alapjában véve nem túlzúzottan sok módon lehet variálni. Témából 3 van, de azok is inkább csak színminták, hátteret azért változtathatunk, illetve a főképernyőn lévő widgeteket szabhatjuk testre.

A főmenübe érve egyből 2 meglepetés ér minket. Egy Facebook, illetve egy Twitter logó. Ugyanis a fejlesztők, ingyen bepakoltak nekünk 2 natív! kliest. Tehát nem shortcut, ami a böngészőt indítja el. Mind kettő teljes értékű, és jól használható. Lassúnak bizony lassú, de ezzel a sebességgel többet ne is várjunk. Amúgy a menürendszerben összesen 15 ikon van. Opera Mini, Telefonkönyv, Email, Facebook, Üzenetek, Twitter, Profilok, Kamera, Média, Barátaim, Beállítások, Hívásnapló, Eszközök, Java, Alkalmazás) Néhány dolog számomra nem világos. Mint például hogy a Barátaim, a Java illetve az email menüpontot mért nem lehetett betenni az Alkalmazás menüpontba. Ezzel 15 ikon helyett csak 12 lenne, ami egy fokkal átláthatóbbá tehetné a menüt. De mindegy is.

Alapfunkciókkal folytatjuk, azon is belül a Telefonálással. A helyi memória 800 nevet képes eltárolni. Hacsak nem vagyunk üzletemberek, ez elégségesnek kell hogy tűnjön. Viszont semmi extra infót nem tehetünk mellé. A telefonálás közben se nem nálam, se a partnernél nem volt gond, így itt gond nincs.

Üzenetküldés Természetesen itt sincs gond. Van T9, MMS, Email. A memória kapacitásáról nem találtam semmi adatot így hozzávetőleges adatokkal tudok szolgálni.. 3 beérkezett üzenetnél 12.0%-ot ír ki. MMS küldésére és fogadására is van lehetőség, ahogy emailezésre is. Ehhez csak be kell állítani email fiókunkat.

Multimédia, Zene, Játékok

Nos hol is kezdjem. Kezdem a kamerával. Ez az a pont, ahol eltér a Telenor S520, az Alcatel OT506-tól. Szóval a kamera egy 2 megapixeles érzékelővel van felszerelve mely állóképeknél a felbontás 1600x1200. Videó mód is van: QCIF felbontásban "alkothatunk" azaz 176x144 pixelben. Ha jót akarunk magunknak, a videó menüt elkerüljük jó messzire, foglalkozzunk a kevésbé tragikus dologgal, a fényképezővel.

Beállítási lehetőségből van egy pár. (Felbontás,Felvételi mód, Képminőség, Önkioldó, Sáv (Hány Hz-en kívánunk felvételt készíteni (50 és 60 Hz), Éjszakai mód, Fényerő, Fehéregyensúly, Szín megadása)
Az elkészült képek rettenetesen zajosak, néhol már lehetetlenül azok. Egy darab éles vagy ahhoz hasonló része sincs a képeknek. De mit is várunk el egy 5000 forintos telefontól? A videómódot ismétlem, nem kívánom bemutatni. Bizonyára mindenki látott QCIF felbontású videókat. Aki nem, az nézzen fel a YouTube-ra és borzolja a saját kedélyeit. Én megkíméltem magam ettől.

Extra szoftverekből hála istennek elvagyunk eresztve. Ugyebár van a Facebook és Twitter kliens. Email szolgáltatás, a Barátaim menüpont kiválasztásával a Friendster szolgáltatás jön el. Ez viszont egy shortcut, azaz a böngésző jön fel. Ugyanaz mint a Facebook, Iwiw, Myvip és hasonló oldalak, csak kevésbé elterjedt. Van még itt nekünk Palringo is a repertoárban.

Térjünk át a zenelejátszóra. Ami egyből jól kezd (legalábbis nálam), a 3,5mm-es jack csatlakozó révén. De most mondom, van jobb hírem is. Egy az hogy ID3 tag-ek alapján szűr, fut a háttérben, van Albumkép megjelenítés, és az igazi jófejség. Van Equalizer. Ez engem speciel nagyon meglepett, mert sok drágább telefonokból ez kimaradt. Szóval egy rossz szavunk nem lehet. Kihangosításkor azt tapasztaljuk hogy baj van. Egy az hogy hangos, de ezt totál elrontja, hogy a hangszóró úgy torzít, mintha muszáj lenne. Úgyhogy ezt ne nagyon erőltessük.

Van még FM-Rádió is. Egy füles csatlakozásával működik, és amikor elindul csak rá kell nyomnunk az Automatikus keresésre, és kb. 30mp alatt megtalálja az összes adót. Itt is van meglepetés, ugyanis van RDS funkció. Hangsúlyozom, sok drágább telefonból ez is kiszokott maradni. Érdekes viszont, hogy a zenelejátszó egy kicsivel halkabb teljesítményre képes, mint a rádió. Azaz maximum hangerőn, a Rádiónak nagyobb a hangereje. Ez szintén érdekes. Apropó füles. A mellékelt füles nem olyan jó. Sőt ez a legtrágyább minőségű füles, amivel valaha is találkoztam. Halk, torz, doboz hangja van, ráadásul a kialakítása sem a legjobb. Tömör műanyag, aminek a formai kialakítása rettenet módon bántja a fület. Én másnap dobtam a kukába...

Kapunk még gyárilag egy Opera Mini böngészőt is. Vész esetére elmegy, de ne várjunk csodát tőle. Viszonylag gyors, ahhoz képest hogy a repertoárban kizárólag GPRS van. Egy 10-20 mp kell amire betölt egy nagyjából 75kb-es oldalt. Az oldalt megpróbálja tördelni, de ezen a képernyőn azért ez szinte lehetetlen jól csinálni. Tartalmaz RSS funkciót, előre beállított könyvjelzőket, és ment a 4 legutóbb meglátogatott oldalt. De igazándiból ez egy szabványos Opera Mini...

Játékokból gyárilag 2 van. Egy Puzzle, illetve egy Pandás ügyességi játék. A Puzzle-t 3 óra alatt kivégeztem, mivel 3 pálya van össz-vissz. A Panda egy fokkal "változatosabb". A lényeg, hogy egy pandával 3 indán közelgő rovarokat kell támadni. Időre megy a móka, de közben kapunk bonus időt is. 1 rovar legyőzése 5 pontot ér. Semmi extra, út közben elmegy.

Extrák, Adatkommunikáció, Akkumulátor, Vélemény

Extra funkciókból hála istennek van pár. Sok dolgot az Eszközök menüpont alatt található. Itt található: Naptár, Riasztás, Hamis hívás, Jegyzetek, Számológép, Médiaalbum, Világóra, Átváltás, Stopperóra. Szerintem az összesről tudni lehet, mi mit csinál.
1-2 dolgot megjegyeznék azért: az egyik a hamis hívás. Ezt elsősorban Samsung modellekben láthattuk, hogy megnyomsz egy gombot hosszan, xy időn belül pedig ismeretlen néven bejön egy hívás. Ez itt ha szabad így fogalmazni, kifinomultabb a dolog. Ugyanis, itt megadhatunk paramétereket. A Hívó nevét, hogy mikor jöjjön az álhívás, csengőhangot, és képet lehet hozzárendelni. Úgy alapjában véve nem értem mi a lényege az álhívásnak, mert ugye ez a "Minek" kategória, de örüljünk hogy van.

A másik dolog inkább fontosabb. Ez pedig a médiaalbum. És itt előjön az egész rendszer totális túlbonyolítása. Konkrétan nem értem, miért kellett a Fájlkezelőt az Eszközök menüpontba tenni, amikor normál esetben ez egy saját menüt kapott volna máshol. Számomra ez zavaró is, és hosszú időbe telt, míg ezt egyáltalán megtaláltam, és elkezdtem használni. Nem értem, hogy ezt, mért nem lehetett mondjuk a Java menüvel kicserélni. Azaz a Java jött volna ide az Eszközökbe, a Médiaalbum pedig ki a főmenübe. Nem értem egyszerűen, mért kell ennyire túlbonyolítani. Nyilván ez írásos tesztben röhejes, hogy ilyenen fennakad az ember, de higgyétek el, használat közben rettenet zavaró.

Van még az Alkalmazás menüpont, ahol vannak még dolgok. Wap, Bluetooth, Helyi játékok, Hírek, Időjárás, Szolgáltatás.
Egyből két dolog. 1: A Bluetooth miért nem mehetett bele a Kapcsolatok menüpontba. 2: Helyi játékok. Ha már van Java a főmenüben, akkor ez mért nem mehetett oda? Nem értem. Megint túl van bonyolítva. Vagy inkább most már azt gondolom, hogy túl is van bonyolítva, de átgondolva sincs rendesen ez az egész Menü struktúra dolog.

Ezeken áthaladva jöjjön az Adatkommunikáció. Lévén a telefon olcsósága miatt, nagy dologra ne számítsunk. Globális szinten GPRS. Ennyi. Se EDGE, 3G meg pláne nem. Lokális szinten Bluetooth és MicroUSB a gépre kötve, ekkor a telefont webkameraként is üzemel. Minden ilyen rossz dolog előjövetelekor meg kell említeni nagyon hangsúlyosan hogy 5000 forint ez a cucc.

Eljött az akkumulátor összegzése. Hát őszintén megmondom, ezzel itt egy kicsit megszenvedtem. Meg is mondom miért. Kezdjük ott hogy a kapacitása 650mAh. Ez még testvérek közt is kevés. Nyilván ez a telefon nem atomerőmű, és nem szívja az energiát annyira.
Erős használat (Bluetooth, Zene, Rádió, Facebook, Böngésző) használata mellett 3 napot csont nélkül megy.
Közepes használat esetén (Zene, Rádió, Facebook, Böngésző) mellett nekem 6 napig kibírta. Nem hittem a szememnek... Megesett, hogy kedden feltettem töltőre, közepes használat mellett szombat hajnalban még 2 egység volt. Komolyan gondolkodóba estem ennek okát kutatva. Most vagy a gyár adott meg rossz adatokat és nem 650mAh-es az akksi hanem több, de mondjuk ezt kétlem. Vagy a készülék borzasztóan jól gazdálkodik az energiával. Szerintem utóbbi. És úgy tettem fel vasárnap töltőre hogy még volt benne szufla. Minimális használat esetén szerintem a 10 nap is lehetséges.

Hát akkor összegezzük a dolgot. Adott az S520. Ami nem más, mint egy átcímkézett Alcatel, csak Telenor néven. 5000 forintot kóstál. És ezért rengeteg pluszt kapunk, amit más ilyen árú telefonnál csak álmodozhatunk. (Zenelejátszó, EQ, Fm Rádió, Bluetooth, 3,5mm jack, MicroUSB, 2 megapixeles kamera beépített natív közösségi oldalak alkalmazása).

Most csak összehasonlításképp, az általam is tesztelt Nokia 1616 dupla ennyibe kerül, és még fele ennyit se tud. Vagy ott van még a Samsung 1175 ami 2-3 ezer forinttal drágább, mégsem tud ennyi mindent. Szóval akkor megéri az árát az S520? Döntse el mindenki.
Mivel ez egy bemutató, és itt a PH! lapcsaládok között szokás plecsniket osztogatni a tesztekben, én nyugodt szívvel odaadom neki a Különösen ajánlottat, mert nemhogy másodlagos telefonnak, de akár elsődlegesnek is elmegy, ha nem vagyunk nagy igényűek.

Pozitívum
-Ár/érték arány
-Bluetooth
-Szabványosított csatlakozók
-Zenelejátszó/EQ
-Remek üzemidő
-Az átlagnál jobb anyaghasználat

Negatívum
-Teljesen túlbonyolított menüstruktúra
-Képernyő mérete és betekintési szöge
-Pocsék kamera
-Torz hangszóró