2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

OKOS-telefon-vásárlási-áttekintő

... avagy hogyan válassz, ha már elvesztél az adatok és ismertetők tengerében?

[ ÚJ TESZT ]

Használt telefon vásárlás

Mire figyeljek használt telefon vásárlásakor? Gyorstalpaló.

A csalók száma egyre szaporodik, ezért érdemes néhány alapszabályt betartani. Soha ne utalj előre, írják is a hardveraprón.
Én is teszek kivételt, szívesen, mert egyszerűbb, én is utalást szoktam kérni, de ebbe csak úgy szabad belemenni, hogyha ismert eladótól vásárolsz, akinek van referenciája. Persze így is átverhetnek, de az esély sokkal kisebb. Nem szeretnék senkit sem említeni, mint pozitív eladó, mert mindenkit nem bírnék felsorolni, és csak kimaradna valaki. A legtisztább, hogyha személyesen nézed meg a telefont.

Amit ilyenkor csinálj:

* Próbálj ki minden funkciót, amit tudsz. Wifi, bluetooth, GPS, indíts róla egy hívást, szólaltasd meg a hangszórót, tegyél bele memóriakártyát, fényképezz, satöbbi.

* Ellenőrizd az IMEI számot a *#06# kombinációval a tárcsázóban. Meg kell egyeznie az akkumulátor alatt feltüntetettel illetve a garanciajegyen is rajta szokott lenni.

* Szedd le a hátlapot, néhány cég használ a garancia miatt matricát, akkor az legyen sértetlen. Csavarokon látszik, hogyha volt már szétszedve a telefon.

* Lehetőleg szép állapotú készüléket vásárolj: ha egy telefon már házcserélt, akkor valószínű, hogy nagyon rossz állapotban volt, le lett ejtve, nem volt rá vigyázva. A meghibásodás esélye ilyenkor nagyobb, ráadásul garancia sincs már rá, kivéve ha hivatalos szervizben gyári házat tettek rá. Továbbá ügyelj, hogy ne legyen karcos a kijelző, mert ez zavarhat a használatban, illetve ezeket a telefonokat jóval nehezebb eladni a későbbiekben.

* Jó, ha van garancia a készülékre. Amennyiben nincs, kérjük az eladót néhány nap vállalására.

* Gyanús tud lenni, hogyha egy telefonhoz nincsenek meg a gyári tartozékok és a doboz.

* Figyelni kell, hogyha olyan telefont veszel amire hűség van, akkor ha nem fizeti az eladó az előfizetését, akkor a telefont letiltják a hálózatról (IMEI alapján) és használhatatlan lesz (kivétel Telenor). Ezeket jobb elkerülni, vagy adásvételiben rögzíteni, hogy nem fog ilyesmi történni.

* Ezeket elég gyorsan le tudod ellenőrizni, és sok mindent meg tudsz velük előzni.

Köszönöm mindenkinek aki végigolvasta, remélem hasznosnak találtátok. Igyekeztem összefoglalni a dolgokat, sok linket és mobilarénás írást olvasztottam be. Nem sokat írtam eddig, örömmel fogadom az építő jellegű kritikákat. Ez az írás egy „szerintem”, de egy szubjektív témáról (telefonvásárlás) nem is nagyon lehet mást írni.
A cikkhez kapcsolódó fórumtémában leírom a személyes kedvenceimet, és meg is indoklom, hogy miért is kedvenc.


korpicschess

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.