2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Távirányítsuk a számítógépünket!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok fórumon olvasni mostanság erről a témáról. Nemhiába! Lássuk be mennyivel kényelmesebb...

[ ÚJ TESZT ]

Sok fórumon olvasni mostanság erről a témáról. Nemhiába!
Lássuk be mennyivel kényelmesebb a fotelból ülve, hallgatni kedvenc zenéinket, filmet nézni, mint a gép előtt ülve. A probléma csupán annyi, hogy ha számot akarunk léptetni, másik jelenetre ugrani, hangbeállításokat módosítani, képméretet váltani, megállítani, stb. miközben dvd-t nézünk, fel kell állni a fotelból...nos ez nem a legkényelmesebb megoldás. Ez a HTPC tulajdonosok számára talán még inkább zavaró, hisz oda a funkcionalitás és az élmény.
Nem azért építenek olykor sok százezer forintból ilyen PC-ket, hogy utána 10 percenként
a géphez kelljen rohangálniuk filmnézés közben különböző dolgokat állítgatni.

[kép]

Megoldás
Térjünk is rá a címre eme bevezető után. Alapvetően 3 féle megoldás létezik erre a problémára.
A legnagyobb különbség köztük az az ár, illetve talán még az, hogy rendelkezünk-e hozzájuk egy minimális műszaki ismerettel és némi kézügyességgel.
1. A legdrágább ugyanakkor talán a legkényelmesebb megoldás: ha direkt pc-hez gyártott távirányítót és hozzá tartozó usb/pci vevőegységet vásárolunk.
Ez esztétikus, kényelmes, nem igényel különösebb tudást a telepítése, beállítása.
Használhatjuk HTPC-hez egy front end szoftveren keresztül.
Ilyen távirányítókat gyárt a Logitech, Harmony néven illetve az IMON.[link] Különböző igényekhez, az egészen egyszerűtől, a 2,4 ghz-es rádiófrekvencián kommunikáló és kijelzővel ellátott modellekig. Természetesen profi távirányítót kapunk a vevőegységhez, amivel szinte bármilyen műveletet elvégezhetünk a fotelből ülve. Ezek ára megközelítőleg 13.000 ft-tól 25.000ft-ig terjed. Semmiképp sem olcsó, de mindeképpen kényelmes és minden szinten profi megoldás.
2. Második lehetőség, ha tv-tunerünk távirányítóját használjuk,
erre nem térnék ki különösebben, kézenfekvő megoldás és a tunerral együtt már nemis annyira borsos az ára, mint az IMON távirányítóké.
3. Nos lássuk a harmadik megoldást, erről bővebben szeretnék beszélni,
mindenképpen a legolcsóbb, ugyanakkor nemárt hozzá minimális műszaki érzék és egy kis kézügyesség. Hogy miért is van szükségünk ezekre a készségekre?
Mert mi magunk fogjuk megépíteni a pc-hez az infravevő egységet. Nem kell megijedni, mint írtam az ára minimális, csak néhány alkatrészre, kézügyességre, forrasztó pisztolyra/pákára van hozzá szükségünk, illetve az alaplapunkon egy szabad sorosportra (COM Port). Az építés menetét csak nagy vonalakban írnám le, egyrészt ezen a linken[link]
megtalálható a pontos, részletes leírása, másrészt pedig sokan ismerik azt a bizonyos kapcsolási rajzot.

Röviden
A vevőt sorosportra kell csatlakoztatnunk, tehát szükség lesz egy sorosporti csatlakozó aljzatra és egy csatlakozó házra. Az alkatrész árak változóak, de maximum ezer forintból
mindenképpen meglehet építeni magát a vevőegységet. A távirányítóról lentebb.
Mivel az elektronika végtelenül egyszerű és kicsi, ezért elfér ebben a kis házban.
Ennek fő előnye, hogy közel helyezekdik el a sorosporthoz fizikailag így erősebb lesz a jel és nincs is esélye túl sok zajnak bejutni a rendszerbe, ami zavarhatná a vételt.
Miután ezzel elkészültünk 2 eres, árnyékolt! kábellel összekötjük az infravevővel.
Ezt megvehetjük a többi alaktrésszel együtt, vagy akár tv-ből, videóból is kiszedhetjük (csak anyu, apu meg ne tudja :-D ).
Nyilván szükségünk lesz hozzá egy távirányítóra. Legjobb beszerezni egy univerzális darabot, ennek ára szintén változó az igényekhez mérten, de 1000Ft-ért már be lehet szerezni használható darabot. Infravevőnk nagyobb eséllyel fog működni ezzel, mint a tv/videó/hifi távirányítójával. Ez azért lehet, mert a legtöbb gyári készülék távirányítója igen szűk tartományban dolgozik és a különböző gombokhoz tartozó jelek igencsak hasonlóak. Gyári készüléknél ez természetesen nem jelent gondot, viszont az infravevőnk
nagy valószínűséggel nem lesz képes megkülönböztetni a különböző gombok jeleit.
Így használhatatlan lesz. Viszont az univerzális távirányítókat több száz kódra
lehet belőni és így kicsi az esélye, hogy ne működjön valamelyik kóddal.
Ha a hardver részével elkészültünk, akkor életet kell lehelni a ''tákolmányunkba''.
Hozzátenném még, hogy mindenki csakis saját felelősségére ˇbabráljon'' a géppel
Aki abszolút nem tud forrasztani, rajzot olvasni, az inkább vegyen kész cuccot, vagy építesse meg tapasztaltabb emberkével, itt a fórumon biztosan akad.


[kép]

Szoftver
Nos erre többféle szoftver megoldás létezik, vannak fizetősek és teljesen ingyenesek.
Talán nem is annyira meglepő, hogy az ingyenes megoldás jobb, nemcsak anyagi szempontból. Egyszerűbb és szinte bármire megtanítható.
Első körben a winLirc nevű programot kell telepítenünk[link], ő fogja venni a távirányító által küldött infra,- és a com portról érkező jeleket.
Beállítása nem túl bonyolult: Elsősorban kiválasztunk egy készülékkódot a távirányítóhoz
mellékelt leírásból, Majd a Raw Codes ablakban megkeressük azt a kódot, amivel a
legtöbb gomb használható. Ez gyakorlatilag annyiból áll, hogy a Raw Codes gombra kattintunk majd megnyomunk egy gombot a távirányítón, ilyenkor az üres ablakban több-kevesebb kód jelenik meg egy-egy gomb lenyomásra. Ha a gombnyomásra nem történik semmi, akkor azt a gombot egyszerűen nem érzékeli a vevő, mivel az adott távirányító kód nem tartalmazza azt a bizonyos gombot. Ha megtaláltuk a legoptimálisabb kódot, akkor sorban, egymás után végig kell nyomkodnunk a beprogramozni kívánt gombokat, elnevezni őket, majd ennek végeztével elmenteni a beállításokat.
A tálcán egy kis ikon zöldre váltása fogja nekünk jelezni, hogy a winLirc éppen jelet kap a távirányítónktól.
Bizonyos esetekben elegendő ez az egy program, ugyanis a Mediaplayer Classic képes
közvetlenül a winlirc-től érkező jelek feldolgozására, így közvetlenül vezérelhetjük a távirányítónkkal. Ha távirányítónk megfelelő számú gombbal rendelkezik, akkor gyakorlatilag bármilyen beállítást elvégezhetünk távolról, amit egérrel is megtehetünk a gép előtt ülve. Mintha csak egy asztali lejátszón néznénk a filmet.
Ugyanakkor a Mediaplayer C. nem éppen kimagasló zenei teljesítményéről híres (ízlés kérdése végülis), ezért célszerű más programokat is használhatóvá tenni távirányítós vezérlésre. Mivel a legtöbb lejátszó programot vezérelhetjük billentyűkombinációkkal is
így célszerű egy olyan programot telepíteni a winLirc mellé, amely a Lirctől érkező jeleket
billentyű kombinációkká alakítja. Erre szintén létezik egy ügyes kis script alapú prgram Autohotkey néven[link], ami mellesleg ingyenes, ki gondolta volna? . Bár maga az AutoHotkey alkalmazás elsődleges feladata nem ez, mégis kiválóan közreműködik a már korábban
bemutatott WinLirc alkalmazással.

[kép]
A fenti ábrán látható kódrészletek szöveges formátumban a cíkk alján találhatóak.

A scriptbe bele kell írni a vezérelendő program nevét illetve a billentyűkombinációkat, amelyek a távirányítónk gombjainak nevével kell párosítanunk, továbbá meg kell adnunk azt, hogy gombnyomásra aktiválja-e az adott gomb a programot, vagy csak aktív állapotban legyen képes annak vezérlésére.
Ezzel szinte minden lejátszó programot tudunk vezérelni, ami tud billenytűkombinációkkal operálni. Fontos, hogy tudjuk az ablak címét ''title'', mert az Autohotkey csak ezzel tudja azonosítani az adott ablakot, lejátszóprogramot. Ezt megtehetjük a tálcán található zöld ''H'' ikonra jobbklikkeléssel és ''window spy'' gombbal. Egy felugró ablak megmutatja az éppen aktív ablak főbb paramétereit, köztük a nevét természetesen.
Ha valamilyen okból kifolyólag az ablak címe változik,
ahogy pl. füleket nyitunk le benne, állítgatunk stb, az nem túlságosan szerencsés, mivel csak fix címet tudunk beállítani a scriptben. Erre érdemes odafigyelni!

Néhány apró jótanácsot fűznék még hozzá:
-A billentyű kombinációkat csak és kizárólag kis betűvel írjuk be a scriptbe, ellenkező esetben nem lesz működőképes.
-A WinLirc-et és az AutoHotkey-t tegyük be az indítópultba, így magától értetődően kényelmesebb lesz a használatuk.
-Esetleg érdemes lehet a sript-et .exe file-á alakítani, miután minden beállításunkat működőképesnek találtuk. így biztosan futni fog miután betöltődött a win. (jobbklikk/Compile Script)

Ezzel a két programmal kíválóan vezérelhető a Jetaudio, így az ehhez tartozó Scriptet másolnám be ide példaképpen. Magától értetődően csak az irányítandó program nevét, a távirányító gombjainak nevét, illetve a hozzájuk tartozó billenytűkombinációkat kell módosítani, mint a fenti egyszerű ám de annál szemléltesebb ábrán látható .
A teljes Script letölthető innen:[link] ebbe már csak bele kell írni az általunk használni kívánt parancsokat, gomb nevekkel stb, a fenti ábra illetve a lenti kódrészlet segítségével. Nagy és kis betűkre figyeljünk oda! A script bármilyen szövegszerkesztővel szerkeszthető, szerintem legegyszerűbb egy egyszerű jegyzetömbbel. A billentyűk megfelelő karakterei és egyéb hasznos infók megtalálhatók a program weboldalán:[link]

Illetve álljon itt egy részlet, hogy mégis, hogy néz ki egy-egy gombhoz tartozó parancs:

Kódrészletek
----------------------------------------------------------
PLAY:
IfWinExist, jetAudio
{
WinGetActiveTitle, Title
WinActivate
Send ^+p
WinActivate, %Title%
}
return
-----------------------------------------------------------
Illetve ezzel indíthatunk el különböző alkalmazásokat:
-----------------------------------------------------------
Menu:
IfWinNotExist, jetAudio
{
Run, %A_ProgramFiles%\JetAudio\JetAudio.exe
}
return
-----------------------------------------------------------
Köszönet a technikai támogatásért, az ötletért
illetve az írás létrejöttében való segítségért _Lacos_ fórumtársnak!!

Mindenkinek sok sikert az építgetéshez! Segítséget kérhettek a blog topicjában tőlem, illetve bármelyik segítőkész, és hozzáértő fórumtárstól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.