2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

TamoSoft CommTraffic

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta kerestem már egy normális forgalommonitorozót. Nem kellet bonyolult. Egyszerűen...

[ ÚJ TESZT ]

Régóta kerestem már egy normális forgalommonitorozót. Nem kellet bonyolult. Egyszerűen figyelje a hálókártyák forgalmát és készítsen egy ''laza'' statisztikát. Mennyi forgalom volt egy nap, egy hét, egy hónap egy évben? Kész.

A helyzetet bonyolította némiképpen, hogy két hálókártya van a gépemben: #1 Realtek RTL8029(AS) PCI Ethernet adapter és #2 Realtek RTL8139 családú PCI gyors Ethernet NIC. Az én gépemen keresztül táplálom internettel a szomszéd szobában levő gépet. Mégpedig úgy, hogy a #1-es kártyába van dugva egy DWL-2100AP, ami WiFi Kliensnek van konfigurálva. Szóval mégcsak nem is én vagyok az internet betáp. Sebaj.

A lényegre térve tehát ennek a -csak szóban és írásban- bonyolult hálózati gócnak a monitorozását kellett megoldanom. Erre találtam a TamoSoft CommTraffic nevű programját!


[kép]


Szóval a programról először egy újságban olvastam. Le is töltöttem aztán install. Különösebb ismeret nélkül is könnyen be tudtam állítani. Persze a program különösebb ismerete nélkül, egy kis hálózati ismeret szükséges. Tényleg minimális.
A programhoz amúgy tölthető le magyarítás is és ezért külön meg kell dícsérni a TamoSoft-ot, mert ezt a saját honlapjukról el lehet érni és nem kell különböző underground oldalakon végigmásznom egy szánalamas magyarításért. Szóval magyarul pedig már minden könnyebb. Gyorsan átszaladok a semmiségeken. Lehet színsémákat állítani, meg kapcsolókkal kapcsolgatni az ablakait, de ez csak a külcsín. Itt egy kép a narancssárga CommTraffic-ról:


[kép]


Ezen a képen a színen kívül érdemes még megfigyeni, hogy 3 különböző statisztikát nézhetümk/láthatunk. A bemeneti forgalamat (download), a kimeneti forgalmat (upload) és az összegzést (summary). Rajzol szép grafikont, és írja az átlag és jelenlegi értékeket másodpercenként. Plussz kiírja az aktív session legnagyobb impulzusát is. Vagyis mekkora volt az adott folyamat legnagyob átviteli sebessége. Ez egy konkrét érték a balfelső sarokban.
A program amúgy jól elvan általában köszöni szépen. Leül a Windows induláskor a tálcára. Semmit nem jelez, nem riogat, szóval kussol, ahogy kell. Egy kis grafikont rajzol, annak megfelelően, ahogy a netünk üzemel. Illetve ahogy a mérni kívánt hálókari a TCP/IP csomagokat járatja.


Valahogy így: [kép]


Van neki egy ún. FloatingMonitor nevű LebegőMonitorja, ami arra jó, hogy gyorsan tekinthetjük meg a forgalmat. Ezek voltak a program külsejére vonatkozó leírás. A program értékeiről eg második részben számolok be!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.