2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tablet vagy netbook?

Pár tablet és netbook után megmondom a tutit, avagy a Dell Streak7 és a J&W Minix M1200 harca értem. :)

[ ÚJ TESZT ]

Ergonómia, felhasználói élmény

3. Ergonómia

Tablet - Kicsi, könnyű (~500-800 gr). Legalábbis az első 10 percben ezt gondolod. De ugye őt nem tudod letenni, hacsak nem deréxögben helyezkedik el a fejed a gerinceden. Mert ugye, a tabletek széle nem gumírozott, így ha valaminek nekitámasztod, akkor számíthatsz rá hogy hangos puffanással lefexik. Mert azt szereti.
Tehát nincs olyan, hogy mosogatás/főzés/akármi közben két kezed szabaddá teszed, és nézed a filmet a tableteden. Vehetsz hozzá tokokat, amik bizonyos előre meghatározott szögben megtámasztják, de így már akkora a géped, mint egy netbook - mínusz billentyűzet. Ráadásul a lámpa pont abban a szögben fog becsillanni a kép közepén, mert ugye a kijelző fényes. Nem jó, na!

tablet

tablet

A netbook laptopként használható, csak kisebb a helyigénye, és kisebb a súlya (~1000g) Teljes billentyűzet, amin pl. ezt a cikket is írom. Kicsit megnyomorított nyilak, kisméretű touchpad, és nagyon mélyre került touchpad gombok jellemzik. Van webkamera ami mindig jól működik, két hangszóró, tetszőleges szögben megáll a kijelző, sokszor vízszintesen is.
A két kezet szabadon hagyja, netezni lehet vezeték nélkül (Wifi, sokszor 3G is), és persze LAN is ha letöltő gépnek, vagy fájlszervernek akarod használni a gépest. A kijelző lehet matt és fényes, de akár érintésérzékeny is. Ízlés szerint.
A meccs állása itt is egyértelmű:

Netbook-Tablet 3:0

4. Felhasználói élmény

Tablet: Az iPadnél minden erről szól. Nagyon szép, villámgyors, ami a zárt platformnak (ejtheted cenzúrának is) köszönhető. Minden azonnal történik. Ugyanez igaz a csúcs Androidos gépekre is, de az ár csökkenésével egyre inkább romlik az élmény. Röviden: drága gép - élvezni fogod. Olcsó gép - szenvedés.

Netbook: Ugyanaz mint a PC, csak kicsiben. Minden gyors, ha a limitálással 2GB-ra csökkentett max RAM mennyiséggel szerelt a gép, ezen már minden tökéletesen fut. Manapság már könnyű személyre szabni, és netbookos felületre optimalizálni a rendszert. Ebben tippeket is tudok adni (Chrome böngésző Fast Dial bővítménnyel, AdBlockkal, stb). Én nagyon élvezem a kis gép használatát, bár igaz ami igaz, a kis felbontás miatt nem szerencsés sokáig netezni egy szusszra, mert a szemed elfárad. Ilyesmi nagyobb gépelnél nincs. Egyébként kiváló.

Részrehajló leszek és csak a csúcs tabletek felhasználói élményét veszem figyelembe, hogy a tablet is szerezzen végre egy pontot:

Netbook-Tablet 3:1

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.