2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szünetmentesen gép előtt (UPS)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Honnan ismerni meg az igazi gépfüggőt? Talán attól, hogy ő a legtürelmetlenebb amikor...

[ ÚJ TESZT ]

Honnan ismerni meg az igazi gépfüggőt? Talán attól, hogy ő a legtürelmetlenebb amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen: elsötétül a képernyő és baljós csendbe burkolódzik a gép.
Ez már csak így megy... azaz így nem megy, ha nincs áram.

Előtörnek az aggasztó gondolatok:
- Mikor nyomtam meg utoljára a mentés gombot?
- Írt épp valamit a gép a lemezre a sötétség eljövetelekor?
- Fel fog még állni? Őőő, mármint az operációs rendszer... Ki kell dobni egy csomó időt az ablakon, hogy újra működjön?
...

Suttognak a sötétben olyan masináról, amely képes az armaggeddon eljövetelekor is energiát adni még egy utolsó kör játékra... vagy egy utolsó PH! cikk elolvasására. Valami három betűs szó... UPS... ez az. Nem lesz tőle gyorsabb a gép, nem is lesz nagyobb a kapacitása... bár a stabilitásra lehet jó hatása. Mindig van valami más, amire el lehet költeni az árát, mindig kevés a hely a merevlemezen, valami program mindig lassúnak találja a gépet. De amikor eljön a baj... amikor a zseblámpát is csak a telefon kijelzőjének fénye mellett lehet megtalálni - pedig ott van az orrod elé kikészítve baj esetére, de még az orrodat sem látod, nemhogy lámpát - akkor mindig előtör a gondolat a sötét mélységekből: szünetmentes tápegység kell! Ha ezután a gyenge pillanat után első dolgod egy számtechboltnak elküldeni a megrendelő e-mailt, akkor bizony nincs már visszaút. Hiába csábító egy belépő szintű VGA az integrált helyett, most bizony UPSre megy el az ára.

Na jó, azért ez nem ilyen egyszerűen megy... a tudatos vásárló előbb szétnéz a PH! cikkek és topicok közt, vajon melyiket érdemes megvenni. Megnézi persze az árlistákat is, mert jó dolog a minőség és a márka ereje, de annyira azért mégsem életbevágó az a plusz (vagy minusz?) amit a táp ad, hogy 30ezres szinuszos APC-re áldozzon. Természetesen annak, hogy megelégszik olcsóbb nem-szinuszos UPS-sel megvan az alapja: oly régi ez a szünetmentesítési gondolat, hogy a legutolsó gépvásárláskor is inkább passzív PFC-s FSP tápot választott a gépébe az egyre gyakoribb, és lassan a jobb típusok közt egyeduralkodóvá váló aktív PFC-s helyett. Az aktív PFC vezérlő áramkörét megbolondítja a szögletes "hullámú" áramforrás: a lépcsőkre áramingadozást hisz és ezért megpróbálja a gép számára megfelelő szintűre szabályozni... ez hirtelen terhelésemelkedésben jelentkezik a szünetmentesen és ezért az túlterheléstől tartva lekapcsolahatja magát. (Lehet pontatlanul fogalmaztam, olvassatok utána a megfelelő cikkben/topicban)

A különbféle ismeretlen nevű szünetmentesek közt végül a számomra először hallott Effekta gyártó ME 800 terméke akadt fenn a rostán. Szemeztem egy olcsóbb Trust-tal is, de az nem rendelkezik soros vagy usb porttal, hogy menedzselni lehessen. Az Inform Guard márkát sem elemezgettem nagyon, meg kell valljam nem ismertem fel, pedig PH! tesztet olvastam róla. (Ahogy így utólag látom kicsit drágábban tudja kb ugyanazt, mint az amelyiket megvettem.)Nocsak, úgy tűnik a burkolatot ugyanaz gyárja: Inform 800-as kép.
Kissé elbizonytalanított a cég logója, de az oldalon több évtizedes múltról regélnek. Egy német cégnél talán magasabbak a minőségi követelmények is mint egy távolkeletinél.

A részletes paraméterek a gyártó oldalán olvashatóak. A lényeg:
* Line-interkatív
* 170-280 VAC bemenetről 45-65 Hz frekvenciáról képes működni
* +/-13%-os ingadozást képes korrigálni
* Módosított szinusz jelet ad ki (kváziszinusz?)
* 800VA / 425W teljesítmény leadására képes
* 3,5 A maximális terhelés
* Maximális terhelés mellett 3 perc áthidalási idő
* Az akku adatai: 12VDC 9.5Ah zárt, karbantartást nem igénylő
Van két led és egy kapcsoló az elején.

Három táppal ellátott és egy csupán zavarszűrt kimenete van az USB-s változatnak. Természetesen LAN védelmet is tartalmaz.

Egy teljesen egyszerű fehér kartonban érkezett, piros betűs cégnévvel, 800-as számnál befestett rublikával és egy fémszínű matricával melyen a pontos típusazonosítók szerepelnek. A csomagból két hungarocel tömbbel és nylon csomagolással védve az UPS (vagy németesen USV) valamint egy betáp és egy "monitor" kábel (ahogy a boltban az eladó nevezte) került elő. Természetesen egy papír manuál is volt, de ebből kimaradt a 800-as típus, a weblapon is ugyanez található (csak 650esig tartalmaz konkrét technkai adatokat). Véleményem szerint a betáp helyett is praktikusabb lett volna mégegy táp és gép közé való kábelt mellékelni, hiszem amit rákötünk, annak a betápkábelét használhatjuk hozzá.

Nem hagytam ki semmit... sajnos szoftvert és usb kábelt nem mellékelnek hozzá. A windows nem ismeri fel magától, csak hogy valami USB HID lett a gépre dugva. Mivel biztosra akartam menni, már a boltban ellenőriztük a csomag tartalmát és usb A-B kábelt vásároltam hozzá. Szoftvert is lehet 3500Ft körüli összegért kapni, de feltételeztem, hogy valamelyik ingyenesen elérhető majd csak felismeri. Nos, ebben tévedtem. sem a WinPower V2, sem más UPS gyártó programja nem látta. A gyártó oldaláról letölthető a kezelőprogram, azonban felhívja a figyelmet a szöveg az eredeti Cd-n található sorozatszám szükségességére. No, egy próbát megér. A "RCCMD für Windows" próbaverzióként elmegy így is, azonban volt olyan kedves az Effekta, hogy a "Powershut Vollversion UPSMan/RCCMD für Windows/Netware" csomagba mellékelte a telepítéshez szükséges sorozatszámokat is. (Más UPS gyártó oldalán is láttam olyat, hogy a szoftverhez, amit használnak simán kiteszik a sorozatszámot is)
Így tehát öröm és boldogság.

Frissítés: A programot gyártó cég oldaláról letölthető közel 100 UPS márkához a megfelelő szoftver melléklet. www.generex.de
A program elérhető különböző Windows változatokhoz (Vistához is jó), Linuxhoz és OSX-hez is. A Windows változat zip-jében található a telepítéshez szükséges kódot tartalmazó txt Linux/Unix és OSX rendszerekhez is. (Legalábbis az Effekta esetén így van.)
2008.08.24-es változatok.

A programcsomag feltelepít egy neten át még böngészőből is elérhető monitorozót (UPS Monitor).

Néhány dolgot a monitorozóból is állíthatunk. Első dolgom a hangjelzés kikapcsolása volt. A gyenge telep pittyegésre nem hat, de amíg azt a szintet nem éri el legalább csendben van. Végezhetünk teszteket is és lekérhetjük a hőmérséklet és akku feszültséget is.

A szoftverre vonatkozó beállításokat a Start Menüből indítható panellal végezhetjük el. Itt sokféle dolgot állíthatunk, pl: mi fusson, mikor milyen jelzés legyen... Egy lényeges dologra hívnám fel a figyelmet: az "UPS shutdown" a táp hardveres lekapcsolását jelenti. Amikor a program elindítja a "System shutdown"-nál megadott műveletet (alapértelmezett win kilép és gép lekapcs), elindítja a UPS hardveres leállítás visszaszámlálóját is. A lenn megadott másodpercet elérve kikapcsolja a kimenet áramellátását. És ha a jobb oldalon lévő "UPS restore delay" az alapértelmezett 0 értéken van, akkor sem fogja visszakapcsolni ha közben visszajött az áram. Tölteni elkezd, de a táp elején lévő gomb 2szeri megnyomásával lehet csak visszakapcsolni. (Ezesetben elfelejti a csipogó némítását is) Nekem szimpatikusabb az ha miután újra van áram be tudom kapcsolni a gépet ezért 60 másodpercre állítottam a visszakapcsolás késleltetését.

A gépem paraméterei:
* Asrock AliveNF6G-DVI (MCP61, integrált gf6150)
* AMD X2 3600+ Windsor-256 magokkal @ 2400MHz órajellel
* 3 GB Aeneon ddr2-800 ram (2x512 + 2x1024)
* 80 GB PATA Seagate 7200.7
* Pioneer 111D DVD-RW
* Matrox Mill2 4MB pci VGA (másod CRT miatt, az integrált DVI kimenete csak digitális)
* A4tech NB30 USB egér és genius PS2 bill.
A CRT monitorok nem az UPS-ről mentek.

A rendszer nyugalmi állapotban meglepően keveset fogyaszt. (Összehasonlításképp 1333Mhzen futó P3TuaCeleron, 512MB SDram, Shuttle AV18T lap, LG 32x cdrw, Quantum 6GB hdd - 11% terhelést jelentett az UPS-nek).Nem tudom, hogy szabad-e következtetni a fogyasztásra az UPS névleges adatai és a program alapján, de ha 425W * 0.07 = 30W a gép nyugalmi fogyasztása, hát le a kalappal. Igen impozáns a becsült áthidalási idő is.

Kipróbáltam terhelve is a rendszert: winrar tesztet futtatva a fenti 20.9%-os terhelést írta (88W?). A kép már az akkus üzem tesztje közben készült, teljes kapacitáson 20 perc körüli értéket jósolt.

A rendszer PH! olvasgatás és pár youtube videó megnézése után végül kereken 30 percen át működött a UPS-ről, ekkor adta ki az akku gyenge üzenet kapcsán a rendszerleállító parancsot a program. Gyanús volt, hogy még elég sok hátralévő időt jelzett és máris lekapcsol.

Visszakapcsolás után beigazolódott a gyanú. Valószínűleg túl biztosra ment a gyártó és kb 60% akku szintnél adta ki a kikapcsolás parancsát a program. Erre vonatkozó beállítást nem találtam, de ha nagyon akarjuk kikapcsolás helyett más műveletet is választhatunk. Például időzített kikapcsolással akár tovább is húzhatjuk ezt (shutdown -t paranccsal).
szerk: talán a 30 perc valamilyen időkorlát, amelyet azért állítottak be, nehogy túlmelegedjen a hosszú időn át munkára fogott berendezés.

Számomra kellemes meglepetés volt az Effekta. Lehet nyugatabbra nem is olyan ismeretlen mint nálunk, a weblapjukon elég jó referenciákat sorol. Br 13500 Ft kisker árért (+USB kábel) megfelelő áthidalási időt és funkciókat nyújt.

Frissítés:
Kipróbáltam a szünetmentest monitorral terhelve is:
50%os kontraszt és fényerő mellett, Philips 107b10 (~90W fogyasztású) monitorral
- üresjáratban 22%-os terhelés mellett 21 perces áthidalást jósolt.
- winrar teszt alatt 32%-os terhelés mellet 13 perces áthidalást jósolt.

A rendszert PH! böngészés és az UPSMan állandó figyelmeztetgetésének letiltása közben 12 percen át ment, ekkor adta ki a program a kikapcsolás parancsot, mert elérte a 3 perces jóslatot

A monitor nélküli tesztben az ups üzent, hogy akksi töltöttség elérte a kritikus szintet és sípolással jelezte is ezt. A monitoros tesztben rövid hangjelzés volt csak. Az akku 22%ig merült a program szerint.

szerk: 2009.02.07: üzemzavar jeleit tapasztaltam, de kiderült, hogy a menedzselő programja bolondult meg és hamis/félrevezető adatokat mutatott, valamint szinte azonall kiadta az akku gyenge figyelmeztetést. A programcsomag újratelepítése után ismét normálisan lehet használni a szünetmentest. Legfrisebb verzió linkje fejlebb található.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.