2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Washington DC I.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Próbálok politika mentesen írni a ''parlamenti páholy''ból ....sőt egy kicsit pongyola...

[ ÚJ TESZT ]

Talán papucsban olvasod a nem pongyola-stílusban írt, a ''parlamenti páholy'' székhelyéről szóló kis riportomat, de előfordulhat, hogy közben ünneplőbe öltözik a lelked, mert Washington DC egy varázslatos szépségű, elegáns és bámulatos "kis"város, ahol még az útpatka is márványból van, --még a legkisebb utcácskákban is, --akárcsak a mesében. :)

Pont egy éve, tavaly júliusban jártunk Washington DC-ben egy konferencián. Két nap alatt értünk oda, --igaz, autóval és nem sietősen utaztunk Floridából a Smoky Mountains hűs hegyszírtjein át,...nem kihagyva a must-kóstolókat sem. :)

A kecsketejes kóser kaja kivételével mindenről nagyon szép emlékem maradt, amik egyikét másikát képekkel idézem föl. Megjegyzem, a hamvas őszibarack illata, a must édes zamata és a friss zöldpaprika íze "kiköpött" magyar volt! :-)

Zsongó-bongó, soknemzetiségű sokaság látványa fogadott bennünket. Tülkölő taxik, serény rendőrök sürögtek-forogtak mindenfelé. A Parlament közelében levő járdán fekete öltönyös tisztviselők siettek a tüntetők tarka tömegén át.

Megilletődve lépkedtünk a nevezetes helyeken, miközben szomjasan itta a szemünk a márványba vésett történelmet.

Sajnos a Fehér Ház kapui 2001 9/11 óta zárva vannak a túristák előtt, -- illetve a látogatás előtt három hónappal kérvényezhető belépési engedély, ezért mi inkább csak a rácson kívülről ''leskelődtünk''. A White House 1814-1829 között épült újjá.

x

Engedély nélkül a Parlament épületébe se lehet bejutni, de mi fölkerestük a floridai szenátor irodáját, ahol nagyon kedvesen és udvariasan elláttak minket mindenféle jótanáccsal, térképekkel, útikalauzzal ...és nem utolsósorban egy teljes napra szóló ingyenes belépővel (!) a parlamenti páholyba. Így szinte "korlátlan ideig" láttuk-hallottuk a néha unalmas, néha izgalmas tárgyalásokat a kongresszusi páholyból. Mivel nekünk megpisszenni sem volt szabad, .... sőt még a fényképezés és jegyzetelés is tiltva volt ... így aztán nem is terjeszthettünk elő semmit. :-)

Hazafelé az élményektől mámorosan szótlanul emésztettük a tapasztalatainkat. ...alig várva, hogy esetleg alkalmadtán újra láthassuk ezt a csodálatos "kis"várost! :)

Folytatás:
[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.