2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Szoftveres BlackBerry ellenőrzés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A BlackBerryk szoftveres tulajdonságai is csökkenthetik a telefon értékét a piaci etalon árakhoz képest.

[ ÚJ TESZT ]

Előző alkalommal a BlackBerryk hardveres tulajdonságairól írtam, melyeket érdemes ellenőrizni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy telefonunk jó állapotban van és sokáig hű társunk marad.

A BlackBerryk szoftveres tulajdonságai is csökkenthetik a telefon értékét a piaci etalon árakhoz képest, így fontos lehet ezeket is figyelembe vennünk vásárláskor.
Ha másért nem, azért érdemes a szoftveres adottságokat figyelembe venni, hogy azokat a funkciókat képes legyen ellátni a telefonunk, amelyeket szeretnénk rajta használni.

Hasonlóan lehet számunkra hátrányos vagy anyagi áldozatokat követelő probléma egy külföldi szolgáltató által telepített operációs rendszer vagy egy telepíthetetlen, fizetős app hiánya, mint egy pixelhibás, rossz képernyő. Jelen cikkemben a fontosabb szoftveres tudnivalókat mutatom be.

1) BIS vagy BES regisztrálhatóság

A BlackBerryknél fontos lehet a BIS megléte a kényelmes és biztonságos használathoz. A rendszerben legkönnyebben a BIS-t igénylő alkalmazásokkal tudunk üzenetet létrehozni és megosztani.

Ezt a szolgáltatást előfizetéses ügyfelek tudják igénybe venni, és titkosított kapcsolaton keresztül tudnak üzeneteket küldeni: emailezni, gyári chatprogramon beszélgetni és gyári közösségi oldalas applikációkon keresztül kommunikálni BIS megléte mellett lehet (GTalk, Yahoo Messenger, Facebook, Twitter).

Az AppWorld, BB World szintén BIS mellett működik mobilhálózatról, vagy Wi-Fi-n keresztül tudunk új alkalmazásokat letölteni róla telefonunkra. Ha nincs BIS-ünk, használhatunk harmadik fél által készített applikációkat (pl. imo messengert a gyári csevegők helyettesítésére, LogicMailt az emailezéshez, vagy - a legkevésbé sem ajánlott - ÜberSocialt twitterezésre).

Mint azt tanult kollégáim is hangsúlyozták, a szolgáltatónk köteles nekünk információt adni azzal kapcsolatban, hogy regisztrálható-e a készülékünk, így kérjük el a megvásárolandó készülék PIN-jét ellenőrzéshez (hacsak nem személyes átvételkor szeretnénk tesztelni a készüléket e tekintetben is).

Mivel kártyás ügyfelek és sok előfizetéses ügyfél sem kíván élni a BIS által (pénzért) nyújtott előnyökkel, lehet, hogy a BIS regisztrálhatósága telefonunk eladásánál lesz majd komoly probléma, mivel a vevőnk majd szeretné regisztráltatni. (Új PIN-t csak alaplapcserével lehet kapni, ha nagyon fontos az azonosítócsere)

2) Magyar nyelvű szoftver vagy annak hiánya

Úgy látszik, a magyarok számára több ezer forintos többletárat ér a magyar szoftver a telefonon. Ezt a tendenciát meg lehet figyelni a telefonoknál az apróhirdetésekben - ha olcsó BlackBerryt akarsz, és nem zavar a magyar nyelv hiánya, lehet, hogy egy jó árú gyöngyszemre találsz magyar menü nélkül.

A letöltött appok általában nem rendelkeznek magyar nyelvű menüvel, így néhány kifejezést meg kell tanulnunk mindenképpen, ez androidos és iOS-es telefonoknál is így működik.

Viszont a következő pontra fokozottan érdemes figyelni, ha nem szeretnénk ráfázni az angol menüs szerzeményünkkel.

3) Külföldi szolgáltató operációs rendszere

A külföldi szolgáltatók által telepített operációs rendszer a telefonunkon kisebb, ám annál kellemetlenebb gondokat okozhat. Ez saját tapasztalatom szerint a számítógépre USB-n osztott internet használatánál jelentkezik, mivel nem tudjuk az ilyen kapcsolatban az internetbeállításokat megváltoztatni.
Mindenképpen ellenőrizzük a telefon operációs rendszerét ilyen szempontból, esetleg számítógépünket is vigyük magunkkal, ha a telefon funkciója internetmegosztás is lesz.

A külföldi operációs rendszer a Wi-Fi hotspot és a PlayBook internethasználatára nincsen hatással, de számítógéppel inkompatibilitást okozott. Elméletileg orvosolható a szolgáltatónk által használt szoftver telepítésével ez a probléma, kisebb szervizben viszont nem megoldható.

Ezt úgy tudhatjuk meg, hogy teljes adattörlést csinálunk a készüléken, és megnézzük az üdvözlő-beköszöntő üzenetet.

4) Appok és OS inkompatibilitás

Régebbi BlackBerryk tulajdonosai könnyen elfeledkezhetnek arról, hogy kedvenc márkájuk a kor kívánalmainak megfelelően rendületlenül fejlődik, és sajnos vannak olyan applikációk, melyek újabb operációs rendszereken nem elérhetőek. Ez különösen akkor igaz, ha OS 5-7 után BB10-es rendszerű telefonra váltunk (Z10, Q10, Q5, stb.).

Amennyiben Android vagy iOS alatt vásároltunk meg applikációkat, és szeretnénk tovább használni BlackBerryn, át lehet íratni az applikáció fejlesztőjénél a licenszt.
Természetesen ez akkor lehetséges, ha elérhető az AppWorld-ben az alkalmazás a készülékünkre. Ha nem elérhető az alkalmazás telefonunkra, BB10-es készülékünkre feltehetünk Android alkalmazásokat is.

Összegzés

A BlackBerryk szoftveres ellenőrzésénél érdemes olyan szempontokat figyelembe venni, melyek bennünket, vagy telefonunk meguntával a készülék következő tulajdonosát fogja érdekelni.

Így például a PIN regisztrálhatósága, az operációs rendszer típusa is fontos lehet, de a nyelvi beállítások és az elérhető alkalmazások is befolyásolhatják döntésünket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.