2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szkájlék most már Ryzsen élnek!

Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

[ ÚJ TESZT ]

****roller 2.0

A ház kielemzése után, úgy gondoltam, hogy itt az ideje összerakni a gépet és végre érdemben használni, mert eddig az alkatrészek levélnehezéknek voltak jók. Persze leírtam az elején kapásból, hogy pont erre van szükségem egy géppel kapcsolatban, de álmomban sem gondoltam volna, hogy hatványozottan megkapom.

Alkatrészeket a helyére pakoltam, táp kábeleket nagyjából elrendeztem. Itt kifordultam magamból. Jól néz ki a házam, tetszik az alaplap és a VGA, meg még az oldallap is üveg, tök jól látszik minden, viszont a tápnak a kábelei elütnek, csúnyák, egyszerűek. Kiborultam - ebből táp csere lesz! De ha már meg van a gép, akkor összerakom, kipróbálom, kicsit adok a szórakozási faktornak is.

Jobb minőségű kép nem vóót, nem beszólni!

A lényeg az, hogy működött minden nagyobb gond nélkül, mert kisebb bajaim azért voltak. El is kezdem, mert sosem lesz vége, most már úgy érzem. Ugye összerakás után kipróbáltam a gépem, ami rendjén is volt, mindenféle anomália nélkül üzemelt, csak hangos és meleg volt. Viszont ha mélyebbre nézünk, akkor már is szembeötlik, hogy mindenféle állítgatás nélkül tette ezt, ami arra enged következtetni (komolyan, mint valami jegyzőkönyv - na majd valami jó paragrafusos témát is bedobok), hogy a BIOS-ban minden teljesen alapértelmezetten volt, vagy default-on/stock-on, kinek hogy tetszik.

BIOS-ba be, hogy egy kis beállítgatást véghezvigyek. Gondoltam elsőként a RAM-mal kezdem, az nem lehet annyira bonyi', hiszen a dobozán rajta van, hogy mekkora feszültséggel, milyen időzítéssel bírja a 3200 MHz-et. DIRR beállítottam. Mentés és újraindítás.

# első pofon

Fekete képernyő, a gép nem indul el, a RAM debug led világít.. vissza BIOS-ba, a beállításokat megint ellenőriztem, de minden stimmelt. Na jó, akkor legyen 3000 MHz a 3200 helyett, talán ezzel. Úgy se. Írtam már, hogy tomboltam és dühöngtem korábban, mert valami nem sikerült jól, de itt egyenesen csákánnyal akartam nekiesni a gépnek, mert ennyit nem lehet szívni semmivel. Harmadik lehetőségként belőttem a frekvenciát 2800 MHz-re, semmi mást nem állítottam. Időzítések és a feszültség maradt.

A gép elindult, ment rendesen. Gondoltam félsiker, de nanehogymá' ennyi pénzt kifizettem egy 3200 MHz-es RAMért és nem működik vele az alaplap. Gyorsan fel is másztam a támogatói oldalra és látom ám vala, hogy pont ez a típusú g.skill RAM nem támogatott az alaplapom által vala. Rohaggyámeg', viszont van BIOS frissítés, azt letöltöttem és megcsináltam. Tudjátok mi volt az alcíme a "7vaslkpuasjdaita654ad" nevű bios-nak? "Improved memory compatibility." Ironikus, ha-ha, gyorsan ki is nevettem magam.

A nagy hahotázás után még egyszer rápróbáltam a 3200 MHz-re, persze akkor se ment, viszont volt újítás, mert 3000 MHz-en már elindult. Egyedül annyi volt a gondja, hogy ha bármilyen programot elindítottam (pl. böngésző), akkor szétfagyott az egész rendszer. Itt már Mona Lisa mosolyával folytattam a tevékenykedést és kerestem egy olyan RAM-ot, amit az alaplapom konkrétan támogat és a meglévő kit-et elcseréltem arra - ez a művelet viszonylag hamar sikerült is.

# második pofon

A mini videokártyát lecseréltem, mert meleg volt és hangos egy nagyobb, de ugyan olyan típusú kártyára. Eddig szerettem a Gigabyte-ot, de maradjunk annyiban, hogy megrendült a bizalmam ebben a gyártóban is. Amire lecseréltem, annak az egyik ventilátora "zörgött". A kutya fáját és a rosseb egye meg, ilyen a világon nincsen már. Persze a hűtésvezérlés hybrid, tehát egy bizonyos hőfok alatt el sem indult, de játék alatt azért hallatszott, még pedig annyira, hogy a fejhallgatón keresztül érzékeltem.. A közerkölcsöt átlépve ezt is lecseréltem egy internetes fórum által agyondicsért típusra, mert hát ott ugye mindenhez IS értenek. A következő áldozat egy MSI GTX 1060 Gaming X 3 GB volt.

# harmadik pofon

Ami igazából nem pofon, csak egy kis stricimaflás. A feleségem húga kitalálta, hogy ő is SSD-t akar venni és segítsek már neki. Laptopja van. Nézegettem a technikai leírásokat róla (a laptopról szigorúan!) és kiderült, hogy az válogatós típus és nem minden SSD-t szeret. Mivel az én gépem épp technikai okok miatt zárva tartott, gondoltam a mozgóalkatrész nélküli alkatrészemmel kipróbáljuk, hogy működik-e. Működött. Annyira könnyezett szegény lánynak a szeme a gyönyörtől, hogy végül ezt az SSD-t kaparintotta meg, én pedig beszereztem egy másikat. Behúztam egy Samsung EVO 960 m.2 250 GB-os darabot, majd ez jó lesz.

A kisebb bajok hárítása után tudtam érdemben foglalkozni a géppel. Még talán annyit hozzátennék, hogy a fent felsorolt pofonok szépen sorban jöttek és nem egyszerre. Minden napra jutott egy, mint valami adventi kalendárium. Remélhetőleg most már jó lesz minden.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.