2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szkájlék most már Ryzsen élnek!

Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

[ ÚJ TESZT ]

Fractal Define Mini C TG

Megjött a ház, karton, hungarocell és nejlon, csak a szokásos csomagolóanyagok. Gyorsan kibontottam és megvizsgáltam. Masszív, jó minőségű és nem könnyű - ezek voltak az első gondolataim. Egy dolog volt, amitől féltem. Korábban több Fractal kuckóm volt, a Define szériából 2 is. Ezeknél a típusoknál mind a két esetben belefutottam abba, hogy "billegett" és emiatt működés közben rezgett az oldallemeze. Mindig macera volt ezt megoldani. Az új szerzeményemnél ez volt az első, amit megnéztem - nem billegett, gumitalpai voltak és nagyon masszívan állt. A ház is.

Nagyon sokat fejlődött a gyártó az utóbbi években - szerintem. Régen sem panaszkodhattam rájuk, elvétve volt egy-két csavar menet, vagy épp nem volt, akkor ott az ominózus billegés és oldallap rezgés, illetve az Arc midinél piszkosul rossz minőségűek voltak a műanyag elemek. Na ennél a háznál semmi ilyet nem tapasztaltam. Rendkívül jó az anyaghasználat, betyárosan jók az illesztések, a gumi átvezetők kellően puhák és nem túl kemények, valamint a festés is hibátlan, 5-ből 7 csillagot adok ezért!

Az látszik, hogy folyamatosan fejleszt a Fractal, a ventilátorokon is javított, a lapátjai bordázottak lettek a jobb és hatékonyabb működés érdekében. Emlékszem az első tőlük származó házamban egy egyszerű pörgettyű volt, az volt benne az extra, hogy fehér... jó, legalább nem Noctua-barna. Na most a témánál maradva, kis túlzással 18 724 324 darab légkavaró belefér a házba, szinte minden felületen ki van alakítva a felfogatás. Dupla, akár tripla radiátorokkal lehetne berendezni még akkor is maradna hely a jövőévi Anna Bálnak. Mindez gyönyörűen burkolva, kívülről nem látszik semmi. Nagyon tetszik a kidolgozás, ez is csillagokat érdemel.

Ami nagyon tetszett, hogy a gép tetőlemeze cserélhető. Gyárilag egy szigetelt műanyag elem van bepattintva, de ha az ember kumbajjázni, szalonnát szeretne sütni akkor ez a felső takarólemez kicserélhető egy mágneses merev hálóra, ahol a hő és a füst könnyen el tudja hagyni a belső teret. Na és ezt a rácsos borítást a gyártó alapból adja a házhoz!

Na de nem csak elől van hely, hanem hátul a kábeleknek is. Előre szerelt Fractal felirattal ellátott kábelleszorítók már várják a MÁV-tól származó sokeres rézkábeleket is. Amit először furcsálltam, hogy az alaplap tartólemeze és a hátfal között 18 mm a távolság, de aztán hamar rájöttem arra, hogy alul a táp előtt szinte mindent el lehet rejteni, így bőségesen elegendő ez a távolság.

A házhoz járó csavarok ízlésesen be voltak csomagolva, különválogatva, nem egy zsák tartalmát kellett kiborítanom és keresgélni, hogy melyik csavar hova való. Ami viszont elsőre furcsa volt - de aztán azonnal bevillant - a gyártó ad egy ablaktisztító rongyot is, mivel a gépház oldala ugye üveg. Bravó!

Lehet, hogy én most találkoztam vele először és már a korábbi házaimban is volt ilyen kütyü, de teljesen odáig voltam meg vissza. Jár egy adapter az alaplapot tartó csavarokhoz, amivel piszok egyszerűen becsavarhatjuk őket a helyükre és nem egy csillagvillás kulccsal, vagy egy kombinátfogóval kell szórakozni. Tényleg kész voltam, úgy örültem, mint egy 6 éves az új iPadjének.

Nem utolsó sorban a Define széria a hangszigeteléséről híres. Ahogy fentebb írtam, a tetőlemez cserélhető, de alapból szigetelt. A hátoldalon belül is szigetelő anyag van. Ami nekem kifejezetten érdekes volt, az az üveg oldallap felfogatása és a zajcsillapítása. Gyakorlatilag körbe egy szivacsszerű anyagra ül fel, a rögzítőcsavar menetek pedig gumival vannak borítva, így stabilan tartja azt. Mivel a számítógépem most már nem egy nagyon hangos darab, így sok különbség nem volt oldallappal és nélküle között, viszont a ventilátorok légkavarását teljesen elnyomja. Remek kivitelezés!

Az adattárolóknak a táp előtt, illetve a hátfal és az alaplap tálca között volt helye. A ház furatolása miatt rengeteg helyre lehetne őket pakolni, de én a gyártó által ajánlott elsődleges helyeket választottam. Van két kihúzható fiók a 3,5"-os HDD-knek, illetve egy 3 helyes 2,5"-os lemezt lehet felszerelni az alaplap mögé.

-hdd-ssd-

A ház tetején kapott helyet a bekapcsoló, valamint a resetelő gomb is. Mellette található 2 db USB 3.0 aljzat, továbbá a másik oldalán egy mikrofon és egy fejhallgató kimenet.

A ház ugyan hangszigetelt, de a gyártó a porszűrésről is gondoskodik, nem is kicsit. Ami nekem a legjobban tetszett, az a táp, valamint a ház alsó részének a megoldása. Ez egy kivehető szűrő, emiatt nagyon könnyen takarítható.

Aztán elfogyott a szufla, hogy miről írhatnék még a házzal kapcsolatban. Bármilyen kérdés felmerül ezzel párhuzamban, természetesen szívesen állok a kérdések elé és a legjobb tudásom (hahaha) szerint válaszolok rájuk. Viszont most folytatom egy még jobb témával...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.