2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Szimulátor kormány és pedálok építése PC-hez

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy használt, esetleg nem működő kormány elektronikáját akartam felhasználni, végül saját eszközt építettem.

[ ÚJ TESZT ]

Játék közben

A legtöbb játék, amivel kipróbáltam, szépen felismerte, mint szabványos játékvezérlőt, így ez a beleölt számos órám függvényében kifejezett melegséggel töltötte el a lelkem. Amelyik nem, az meg pont az volt, amihez készítettem, a DiRT. Röpke néhány órányi fórumböngészés és kivágom az egészet a kukába pillanat után ezt a problémát is megoldotta a játék device_defines.xml fájljában történő pár darab, triviális, extra sor hozzáadása.

A 32 kg-os kettlebell az asztal alsó részén azt a célt hivatott szolgálni, hogy egy etap végére ne a szoba átellenes sarkából álljak fel az asztaltól.

Nos, a force feedback az szépen működik és a motor is hozta a hozzá fűzött reményeket, azaz erős. A motor táplálásáról egy 12 Voltos, 40 Amperes LED-szalaghoz való tápegység gondoskodik. Már 67% teljesítmény mellett, amely a gépen futó szoftverből szabályozható, 14 Nm-t tud a kormánykeréken.
Felmerülhet a kérdés, hogy honnan tudom. Pont kéznél volt egy zsugor víz, amit rákötöttem egy zsinórral a kormány kerületére és figyeltem, mikor emeli fel. Yeah, Science! Még vár rá egy finomhangolás a későbbiekben, mert jelenleg 40% körül szoktam használni, ami még mindig túl erősnek hat egy igazi autó kormányán ébredő erőkhöz képest, de legalább felettébb szórakoztató.
A hajtást megfelelően előfeszítve már elég jól átjönnek a kormányon a finomabb frekvenciás rezgések is, mint például, amit a kockakövön haladás produkál. Szóval összességében egészen elégedett vagyok a végeredménnyel. Az egyik része, amitől tartottam hosszú távon, az a csúszóérintkező, de eddig derekasan teszi a dolgát, csúszik is és érintkezik is, mi mást kívánhatnék még tőle? Megközelítőleg kerülhetett bele 80-100 órányi használat, na jó, mondjuk ki, játék és eddig egyszer sem tapasztaltam kontakthibát. Ha meg idővel elkopna az ónszívószalag, akkor kap egy réteg öntapadós EMI rézfóliát.

Egy kézifék építése még biztosan tervben van, mivel szinte csak ralival szoktam játszani, ahol elég gyakran lenne rá szükség. Jelenleg, ennek hiányában a kormánynak egy gombjára van konfigurálva, ami nem túl elegáns megoldás.

Ha a jövőben nagyon sok felesleges időm adódna, akkor készülni fog még egy kuplung és egy kézi váltó. A váltó az eléggé mozgatja a fantáziámat, egy olyan szerkezet megalkotása, amiben egyesülne minden autós újságíró legjobb váltókról írt összes közhelye. Rövid úton kapcsolna, határozottan és feszesen ugrana be a fokozatokba egy nehéz, krómozott fémgömbbel a tetején, amit legszívesebben egész nap csak kapcsolgatna az ember.

Répásy Tamás

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.