2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Küzdelem hegyeken, völgyeken

Gondolatok az országúti kerékpározásról a Tour de Suisse apropóján.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Viszonylag régen született bejegyzés tőlem a Logouton, de most megint rám jött az írhatnék. Az apropót az országúti kerékpározás iránti folyamatosan kialakuló érdeklődés, valamint az szolgáltatta, hogy sikerült eljutnom egy neves UCI (Kerékpáros Világszövetség) eseményre. Hogy nevén nevezzük a gyereket: ott álltam a Tour de Suisse (TdS) egy emelkedőjén, hogy karnyújtásnyira legyek a "nagymenőktől".

Tájkép a Grimselpassról

Röviden a TdS-ről

Az esemény gyakorlatilag a talán legismertebb országúti körverseny, a Tour de France előfutárának is tekinthető, hiszen minden évben júniusban kerül megrendezésre. A táj jellegéből adódóan megfelelő főpróbának számít, így a két megmérettetés között inkább a pihenésé és a rákészülésé a főszerep. A 9 napos hajtás alatt 1246 km-t tesznek meg a kerékpárosok, de nem arányosan elosztva. A nyitó- és zárónapon úgynevezett TT (time trial), vagyis időfutam zajlik, a többi napra 100 – 223km közötti távok vannak kijelölve.

Az ehhez hasonló többnapos versenyek általában sokkal összetettebbek, mint az kívülről tűnik. Először is a célba érkezésnél nem csak az időkülönbséget számolják, hanem a különböző helyezésekért annak megfelelő időbónuszt is kapnak a kerékpárosok, magyarán megéri küzdeni a mezőny elején. Másodszor pedig itt nem csak a nap végén elöl végzőket díjazzák - legyen szó tiszteletről, avagy pénzjutalomról, hanem hivatalos elismerés illeti a hegyi szakaszokat/sprinteket legjobban teljesítőket is.
Tehát érdemes küzdeni olyanoknak is, akiknek esetleg nincs esélyük végső győzelemre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.