2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Szegény ember makrója (frissítve)

Milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk jó makrófotókat készíteni, de nincs pénzünk makróobjektívre?

[ ÚJ TESZT ]

Szegény ember makroobjektívje

Egy ideje már próbálkozok extrém makrókkal, innen jött az ötlet, hogy olcsó, alternatív makró megoldásokról írjak pár sort, amelyekhez nincs szükség több százezer forintos felszerelésre. Sajnos én sem vagyok egy guru a témában, így a cikk leginkább azoknak lehet érdekes, akik még csak most ismerkednek a makrózással, esetleg amolyan kedvcsinálónak. Ennek megfelelően nem megyek le hihetetlen szakmai mélységekbe, hiszen az interneten kimeríthetetlen mennyiségű anyag van extrémebbnél extrémebb makrótechnikákról, alapelvekről. Inkább néhány alapdolgot mutatok be, főleg saját tapasztalatok alapján, gyakorlatiasan.

Az extrém makró egy külön világ a fotózáson belül - a mikrovilágban könnyen találunk olyan témákat, amiket közönségünk szinte soha nem látott még a saját szemével. Azonban az igazán izgalmas dolgok a fényképezőgép makró módjának bekapcsolásán jóval túl várnak ránk. A kis tulipánnal nem feltétlen tudjuk az igazán kicsi dolgokat lefényképezni (bár lehet vele jó dolgokat alkotni), egyszerűen azért, mert egy átlagos kompakt gép, általános célú objektívje (szupermakró mód ide, vagy oda) vagy egy cserélhető objektíves gép alapobjektívje jellegéből adódóan nem az a kifejezett mikroszkóp.

Mik hát a lehetőségek, ha olcsón szeretnénk makrózásra alkalmassá tenni a gépünket?
Kompakt gépeken nincs is sokkal több dolog a makró mód bekapcsolásánál, kivéve, ha szűrőmenettel rendelkezik a gép, akkor használhatunk előtétlencséket, ami mindenképp jobb, mint az egyszerű makró mód. (Nagyító objektív elé tartása, hát...)

Cserélhető objektíves gép esetén az előtétlencséken kívül, a makró állással felszerelt alapobjektívek, közgyűrűsorok, a fordított- és tandemobjektív, valamint a kifejezetten makrózásra tervezett objektívek használhatók igazán közeli képek készítésére.

A kifejezetten makróra tervezett objektívek adják a legjobb megoldást, de ezek nem olcsók. A király természetesen a Canon MPE-65, de annak az árát, hát a "nem olcsó" nem fejezi ki a maga teljességében. :D

A következőkben a fent felsorolt alternatív megoldásokat mutatom be részletesebben.

(A cikkben szereplő képek az elmúlt télen és ősszel készültek, egy részük még akkor, amikor elkezdtem fordított objektívezni, természetesen nem is vagyok profi fotós, így nyilván nem tökéletesek.)

(A cikk frissítve lett a közgyűrűkről, és a manuális objektívekkel szerzett gyakorlati tapasztalatokkal.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Teljesen kezdő fotósok

    Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

  • Canon 18-55-ből makróobjektív

    Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.