2016. augusztus 29., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SW véleményem: Mozilla Firefox

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Windows Internet Explorer után a második legnépszerűbb Internet böngésző a Mozilla által készített Firefox...

[ ÚJ TESZT ]

SW Véleményem 3.rész: Mozilla Firefox

Bevezető:

A Windows Internet Explorer után a második legnépszerűbb Internet böngésző a Mozilla által készített Firefox, melyet sokan csak FF-nek vagy FX-nek rövidítenek. Világ szinten 2008 júliusában 19,23%-os részesedése volt a böngészőpiacon, Magyarországon pedig piacvezető lett ugyanekkor. A böngésző motorja vagy angolosan engine, egy nyílt- forrású motor, melyet a Mozilla Gecko-nak nevezett el. A Firefox tehát a Referencia böngésző mögött a második világszinten, az alternatív böngészők között pedig az első legnépszerűbb jelenleg.

(Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, memóriahasználata kiegészítők nélkül

A böngésző több platformon is elérhető, valamennyi windows, linux, illetve Macintosh rendszerek mindegyikén. Jelenleg a 3.0.3-as verziónál tart. A mozilla közösségi oldaláról az https://addons.mozilla.org/ linkről rengeteg kiegészítő, angolul extension, illetve felszín, azaz skin érhető el, így kinézete nagymértékben változtathatgató, és a kiegészítőknek köszönhetően rengeteg többletfunkcióval lehet felvértezni. Azonban érdemes tudni, hogy sok kiegészítő együttes használata a gyorsaság rovására is mehet, tehát érdemes csak a legfontosabb és leghasznosabb kiegészítőket igénybe venni.

A Mozilla Firefox hódító útjára indul

2003 áprilisában a Mozilla bejelentette, hogy a Mozilla Suite-ot - mely tartalmazott egyaránt böngészőt és levelezőt is - többek között az elhízott mérete miatt két részre osztja ,azaz külön választja a böngészőt és a levelezőt így két programot megalkotva. A nagy méret és funkciógazdagság ugyanis a használhatóság rovására ment, lomhává tette az alkalmazást.

A létrehozott új böngészőt a Mozilla többször is átkeresztelte, eredetileg ugyanis Phoenix volt a neve, de ez a név a Phoenix Technologies névjegye volt, így tehát úgy döntöttek, hogy átnevezik Firebird-re, ez viszont nagy visszhangot váltott ki a Firebird ingyenes adatbázis-szoftver közösségétől. 2004 február 9-én a Mozilla alapítvány úgy döntött, hogy az előzményekre való tekintettel ismételten névcserét hajt végre, az új név pedig Mozilla Firefox lett, és a termék verziószáma 1.0-ra változott.

Számos apróbb javítás után jelent meg az 1.5-ös verzió 2005 november 29-én, mely 2006 október 24-ig volt a Mozilla zászlóshajója böngésző fronton, ekkor debütált ugyanis a 2.0-s verzió. A Mozilla Firefox 2.0 számos újdonságot felvonultatott, amelyek leginkább a grafikus felhasználói felület megújulását eredményezték , de az alapítvány tovább finomított a több füles böngészés kezelésén, a kiegészítők menedzselésén, a keresésben, valamint az egyik legjelentősebb változás a software frissitésen történt. Ez utóbbinak köszönhetően, amennyiben új verzió jelent meg, a Firefox 2.0 automatikusan értesítette a felhasználót egy párbeszéd panelen, a mozilla megoldotta, hogy ne kelljen a felhasználónak a teljes böngészőt újratelepítenie hanem az automatikusan a felhasználó beleegyezésével frissülhessen, majd a frissítés után ugyanúgy folytathassa a böngészést.
A Firefox 2.0 bővült az Operából már jól ismert munkamenet helyreállítás funkcióval is, valamint a Mozilla egy külön weboldalt tartott és tart fent a http://www.mozilla.com mellett a közösségnek a http://addons.mozilla.org címen (2008 júniusában több mint 5000 kiegészítő volt elérhető a közösségi oldalon ) ,ahol például már a 2.0-hoz is beszerezhető volt a helyesírás ellenőrző kiegészítő. Itt jegyezném meg, hogy a Firefox 3.0 már alapból tartalmazza ezt a funkciót. A Mozilla Firefox 3.0 2008 június 17-én jelent meg, mely megjelenéssel együtt kezdetét vette egy világcsúcs kísérlet is. A kísérlet célja mi más lett volna, mint az, hogy 24 óra alatt hányan térnek át Firefox 3.0-ra, az előző böngészőjükről. A világcsúcskísérlet a mozilla hivatalos kísérlete volt, hitelesítve és ezzel a böngészőpiacon elsőként bekerülve a világrekordok könyvébe. Bővebben a világrekord témáról: http://itcafe.hu/hir/vilagcsucsot_allit_fela_firefox_3.html

A Windows Internet Explorer csapata a világcsúcskísérlet, illetve a Firefox 3.0 debütálásának alkalmából Tortát küldött a Firefox fejlesztőinek, akik át is vették azt ;)

Minden böngésző legfontosabb része, hogy mennyire biztonságos, így mielőtt tovább mennénk, és az előnyeit / hátrányait részleteznénk essen tehát erről szó.

Biztonság:

Bármely böngésző biztonságát alapvetően az őt kiszolgáló operációs rendszer is döntően befolyásolja, befolyásolhatja. A múltkori blog írásomban is látszódott, hogy nem mindegy, hogy Windows XP vagy Windows Vista a platform, és az is látszódott, hogy a kérdés a Vista javára dőlt el, az Internet Explorer Védett módja miatt.

A két legismertebb alternatív böngésző közül mind a kettő elérhető Windows mellett Linuxra is. A legismertebb linux disztribúciók, a Novell féle OpenSUSE illetve az Ubuntu a Firefoxot alapértelmezett böngészőként kezeli.

A Firefox és a szabványok:

Igen kiterjedt a szabvány ismerete, a Firefox 3.0 maradéktalanul teljesíti az Acid 2 szabvány-kompatibilitási tesztet, az Acid 3 esetében azonban már nem muzsikál ilyen fényesen ugyanis ott csupán 71 pontot ér el.

(Windows XP Home Edition  SP3, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, Acid 2 szabvány-kompatibilitási teszt

(Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, Acid 3 71 pont per 100

A Mozilla Firefox 3.0.3 telepítése:

A telepítő , az előző verzióktól már régen megszokott egyszerű, magától értetődő stílusát hozza, egy apró eltérés kivételével, ami a harmadik ábrán fog látszódni:


A Mozilla Firefox 3.0.3 telepítőjének méreteA szokásos üdvözlő szöveg varázsló köntösben
Mozilla Public License ( Azért az olyan jó, hogy ezt már nem bírták lefordítani magyarra, ha már állítólag van magyarországi képviseletük - ha nincs akkor is megcsinálhatták volna)
No itt az érdekesség, kissé egoista, és automatikusan bepipálja, hogy alapértelmezett böngésző szeretne lenni. A pipát szerencsére visszalehet vonni.

A Firefox egyik előnyeként említik, hogy a felfedezett hibákra a nyílt közösség igyekszik meglehetősen gyorsan reagálni, a The Washtington Post (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox ; http://blog.washingtonpost.com/securityfix/2007/01/internet_explorer_unsafe_for_2.html ) egy ilyen hibával kapcsolatban megemlíti, hogy a közösségnek mindössze 9 napra volt szüksége a javításhoz. Különböző tanulmányokat egyéb IT biztonsági cégek is végeztek, mint pl a Symantec, vagy a böngészőpiacon sokaknak ismerősen csengő nevű secunia.

Konfigurálás, azaz a program beállítása:

Kissé érthetetlen módon, állandóan az asztalra akar pakolgatni, ahelyett hogy elve rákérdezne, hogy mégis hova.célszerű lehet beállítani a párbeszédablakban, hogy kérdezzen rá pakolgatás előtt a helyre
a másik felesleges dolog, hogy ha csak egy fül van nyitva az ablakban, akkor a fület nem jeleníti meg, ezt is célszerű szerintem beállítani
az első lap, ami alapból optimálisan van beállítva..
itt is minden rendben van
A sütikezelés azért nem olyan kiforrott szerény véleményem szerint mint az Operáé, de azért legalább van :)
A Firefox 2.0 esetében itt volt két lehetőség ugyanis lehetett a google, és a Mozilla saját listája között választani, most sajnos nem.
szokásos beállítási lehetőségek, minden maradhat alapértelmezetten.

A Program felhasználói felülete:

A Firefox 2.0 után a 3.0 a felhasználói felületen is újdonságokat hozott magával, melyek nem igazán voltak látványosak, talán a legfeltűnőbb újdonság, hogy az alapértelmezett felszín bal felső sarkában elhelyezkedő vissza gomb, jóval nagyobb lett mint elődje. A Addresbar ugyanakkor megújult, megjelölhetjük kedvenc oldalainkat, és nem csak url, hanem akár cím alapján is kereshet a felhasználó benne. Azonban sajnálatos, hogy az előzmények rendezése nem hasonlít sem a referencia bőngésző, sem az Opera megoldásáéhoz. Lényegében ránézésre, nem igazán változtattak rajta.

(Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, és az előzmények kezelése

A felhasználói felülethez nagyon sok téma érhető el, de a 2.0-hoz képest nagy és látványos előrelépés nem igazán történt abból a szempontból, hogy az adott téma alkalmazása után még mindig csak újraindítás után képes a böngésző megjeleníteni az új témát, szemben az Operával, ahol egyből a friss téma jelenik meg.

A Legfelső ábrán az alapértelmezett téma látható nézzünk, most akkor két témát:

Vista Aero Theme

(Windows Vista Home Premium SP1, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows Vista Home Premium SP1, Mozilla Firefox 3.0, Vista Aero (Like IE7 skin)

Chromifox 1.0

(Windows Vista Home Premium SP1, Mozilla Firefox 3.0)

Microsoft Windows Vista Home Premium SP1, Mozilla Firefox 3.0, Chromifox

Kiegészítők:

A böngésző sikerének titka nagyrészt a meglehetősen magas számú kiegészítőnek is köszönhető, mely szintén a nyílt közösség elért eredményeit tükrözik.

Kiegészítőkből rengeteg van mint ahogyan az fentebb írva vagyon, de ahhoz, hogy a sok funkció ne tegye nagyon lomhává a böngészőt, érdemes csak a legfontosabb és leghasznosabb extensionoket kiválasztani, a számukat pedig 10-15 darabban maximalizálni.

Sajnos van olyan kiegészítő is ,ami nagyon hasznos volt Firefox 2.0 alatt, de 3.0-ra nem készítette el a Google, ez pedig a Google Browyser Sync. Érdekességként itt említeném meg, hogy az Opera 9.50-től kezdve van egy ehhez hasonló funkció melynek neve Opera link.

Pár ajánlott kiegészítő:
McAfee Siteadvisor http://www.siteadvisor.com
Ráadásul ez elérhető Internet Explorer 7.0-hoz is.

A Forecastfox: időjárás megjelenítése

Tab Catalog

(Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, Tabcatalog)

Microsoft Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0, Tabcatalog

Tabscope: az Operában debütált funkcióhoz hasonló, a fül fölé helyezve a kurzort megjeleníti annak előnézetét.

Gmail manager

Yahoo Mail Notifier

Fast Dial : Az Operából már ismerős gyorshívó funkció

Fast Dial és Extended Statusbar

Extended Statusbar : Az Opera böngésző alján megjelenő statusbarra hasonlító, de azzal szerény véleményem szerint nem egyenértékű extension

FoxyTunes

Cooliris

NoScript

CookieCuller 1.3.1

Locationbar² 1.0.3

(Windows XP Home Edition SP3, Mozilla Firefox 3.0.3)

Az IE8 ß-kból ismert címsorbeli hely kiemelés

Összegzés:

A Firefox szerintem jó böngésző, de vannak olyan részei amik elmaradnak a többi böngésző megoldásától - ilyen például az előzmények kezelése - ,vagy egyszerűen csak kiegészítővel érhető el hozzá, míg a konkurenciája alapból tudja - ilyen például az Opera Link funkciója. A téma menedzselés szerintem, az Operában van a legjobban megoldva, IE alatt meg egyáltalán nincs.

Linkek:
http://www.mozilla.com
http://www.firefox.hu
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/
http://www.hwsw.hu/hirek/36277/mozilla_firefox_3_letoltes_vegleges_verzio.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.