2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Suzuki Vitara S 1.4T - A magyar bestia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Magyarországon gyártott Suzuki Vitara új szériáját, a turbós benzinmotorral szerelt S kivitelt volt lehetőségem kipróbálni.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztelésre érkezett hozzám az új Vitara S, ráadásul abból is az összkerékmeghajtású verzió. Mivel épp a tesztidőszakra esett egy lengyelországi kiruccanás, így adta magát a lehetőség, hogy ez az autó szolgáljon szállítóeszközként.

A Vitara S külsejében nem túlzottan tér el a sima szívóbenzines verziótól. Leginkább a hűtőrács új dizájnja, a ledes lámpa dekorbetétjének piros színe és az ezüstre fújt külső visszapillantó tükrök különböztetik meg a többiektől. A városi terepjárók között gyorsan igen népszerű lett a Suzuki újdonsága, ezt hűen tükrözi a magyarországi eladási lista is, ahol jelenleg már az abszolút első helyre is felküzdötte magát.

Az orrában van egy kis Range Rover dizájn, de mégis egyedi és mással nem összetéveszthető, tetszetős a megjelenése. A tesztautón téligumik voltak, amit egy külön rendelhető könnyűfém felnivel párosítottak, szerintem ez nagyon jól illik hozzá, talán még jobban is, mint az alapból hozzáadott magasfényű fekete kerekek.

Hasznos és okos megoldás, hogy a kerékívek, a küszöb és gyakorlatilag az egész alsó rész fényezetlen műanyaggal van burkolva, ami kevésbé sérülékeny és ellenállóbb a fényezett felületeknél. A motornál is van alsó védőlemez, de a régi Vitarával ellentétben ez már nem egy kemény terepjáró, noha nem kell megijedni akkor sem, ha lehajtunk a szilárd aszfaltról, főleg ha összkerekes kivitelt választ az ember.

Belül is minden ismerős, de az optikai tuning itt sem maradhatott el. A piros szín meghatározó, ilyen színű cérnával varrták a bőr-velúr borítású üléseket, valamint a kormányt is, ami kicsit sportosabb formázású. Ezen felül piros díszgyűrűk virítanak a szellőzők körül, valamint a váltószoknya és a kézifék is kapott a cérnából.

A Vitara helykínálatán, kényelmén vagy épp ergonómiáján ezek nyilván nem változtatnak, viszont feldobják a többségében fekete beltér hangulatát. A műanyagok ezúttal is kissé nyersek, kemények és kopogósak, viszont még rossz úton is csöndben van minden, és a kormány, illetve a váltó fogása klassz. Márpedig vezetés közben inkább ezeket fogdossuk, mint az ajtóburkolat felső részét.

Elöl igen kényelmes, még akár többórás folyamatos vezetésnél is, hátul azonban a lapos és emiatt a lábat nem igazán támasztó ülőlap már kényelmetlen ilyen távnál. Ezzel együtt két felnőtt kényelmesen elfér a második sorban is (185 cm-es sofőr saját maga mögé simán be tud ülni), az ötödik hely viszont csak gyerekek számára komfortos.

Az új motor 140 lóerőt és 220 Nm-et tud leadni, a turbónyomás és vele az erő már 1500 fordulat/perctől megvan, úgyhogy igazából felesleges túlzottan pörgetni a dinamikus haladáshoz. A hatsebességes kézi váltó igazi japán darab, precíz, határozott, mégis finom. A hatodik sebesség már 80-90 km/h-tól alkalmas akár gyorsításra, de sík úton már 70 km/h-nél is kapcsolható.

Az erő mellett zajból is jól áll a motor, alapjáraton egyáltalán nem hallani semmit és kihúzatva is egész sportos, mély, de szolid hanggal tudatja a jelenlétét. Több mint 800 km-t utaztunk vele, ezalatt átmentünk a Tátrán is, ahol bebizonyította, mi az előnye a turbós benzinesnek. Gyakorlatilag visszakapcsolás nélkül, ötödikben úgy viszi fel az autót, mintha sík úton lenne, de itthon az érdi emelkedő sem hozta zavarba.

A többségében 80-90 km/h-s sebesség mellett a kanyargós, sok emelkedővel és településekkel tarkított út egészére 6.1 l/100km-es átlagfogyasztást produkált 4 személlyel, kevés csomaggal, ami igen jó érték egy összkerekes, 140 lovas benzinestől. Édesapám is kipróbálta a gépet, ő is nagyon pozitív véleménnyel volt róla a saját, évek óta használt dízel Ford Focus-a után is.

A LED-es tompított fényszóró nagyon jó éjszakai látást biztosít, viszont három utassal a fedélzetén már nem lövi be olyan jól az automatika a magasságot. Ilyenkor túlzottan alacsonyra veszi a fénycsóvát, aminek a szembejövők biztosan örülnek, de az össze-vissza kanyargó országúton a szükségesnél kevesebbet látunk. Hiányoltam a fényszórómosó berendezést is, érthetetlen, hogy a xenonnál kötelező kiegészítőt itt miért hagyták el (más márkánál is hasonló a helyzet).

A fény- és esőszenzor jól teszi a dolgát, 1 másodperc alatt észleli szükséges-e a világítás felkapcsolása, illetve állítja a törlés sebességét a szélvédőn. Menetdinamikát tekintve Sport módban igen harapós a gázpedál, a szívómotoros verzióhoz képest itt kicsit soknak is éreztem ezt, a nagy nyomaték miatt túlzottan harapósan reagált a gázpedál lenyomására, mikor a turbó elkezd tölteni. A futómű kényelmes, de feszes, kanyarokban jól tartja az amúgy magas kasznit, persze ebben a 17 colos kerekek is közrejátszanak, valamint az automata összkerék-hajtás is, ami elosztja a kerekek között a nyomatékot.

A műanyag burkolatot már említettem, ez biztosan tartósnak ígérkezik és a turbós motortól sem szabad félni, a Suzuki nem próbált minél nagyobb teljesítményt kipréselni belőle. Elég jó megoldásnak tűnik a hengerfejbe épített turbófeltöltő, amire ha vigyázunk előreláthatóan több százezer kilométer futás után is remekül fog működni, ha az olajcsere periódusokra odafigyelünk és hidegen nem kínozzuk a gépet.

A Vitara S felszereltsége igazán bőséges, ütközésre figyelmeztető, automatikus fékezővel (csak lassít, megállni nem tud magától), lejtmenetszabályzó, radaros távolságtartó tempomat, sebességhatároló, tolatókamera, elöl-hátul parkolóradar, LED fényszóró, fűthető ülések, elektromos ablakok és tükrök, digitális klíma, érintős multimédia rendszer, bőr-velúr kárpitozás, kell ennél több egy autóba? Nem igazán.

A Suzuki Vitara S-nek elsősorban egy nagy hibája van, ez nem más mint az ára. Drágább az 1.6-os szívómotornál (ami egy kicsit kevesebbet fogyaszt), de olcsóbb az 1.6-os dízelnél, ez mondjuk még logikus. Viszont csak a legmagasabb GLX felszereltséggel rendelhető, ez mellé pedig összesen két extra létezik, a szintén hatfokozatú hagyományos automata váltó, valamint az összkerék-hajtás. Ha ezeket kihagyjuk a listáról, akkor 6,2 millió forint a listaára, melyből kapunk kedvezményt (kb. 700 ezer forintot), az általam tesztelt manuális összkerekes verzió viszont 6,8 millió forint (ebből is lejön a kedvezmény).

Nagy kár, hogy a szintén bőséges GL+ felszereltség nem párosítható vele. Azzal simán megérné a turbómotor a felárát, ami körülbelül 500 ezer forint, de sajnos így igen komoly a különbség ez és a legnépszerűbb 1.6 GL+ kivitel között. Hiába a még jobb felszereltség és az amúgy remek BoosterJet motor, csak kevesen lesznek, akik ekkora többletet kifizetnek érte.

Adatok:

Hosszúság: 4175 mm
Szélesség: 1775 mm
Magasság: 1610 mm
Tengelytávolság: 2500 mm
Nyomtáv: 1535 mm (első) / 1505 mm (hátsó)
A legkisebb fordulókör sugara: 5,2 m
Szabad hasmagasság: 185 mm
Csomagtartó mérete: 375 liter

Hengerek száma: 4
Szelepek száma: 16
Lökettérfogat: 1373 cm3
Max. teljesítmény: 103 kW/5000 fordulat
Max. nyomaték: 220 Nm/1500 fordulat
Befecskendezés: Közvetlen

Kormánymű: Fogasléces
Fékek: Hűtött tárcsafék (első) / Tárcsafék (hátsó)
Futómű: MacPherson rugóstag tekercsrugóval (első) / Torziós futómű tekercsrugóval (hátsó)
Abroncsméret 215/55 R17

Emissziós szabvány: Euro 6
Gyári fogyasztási adat (vegyes): 5,5 L/100km
Tesztfogyasztás (vegyes): 5,8-6,1 L/100km

A tesztautót a Magyar Suzuki Zrt. biztosította számomra.

Azóta történt

  • Úton az önvezető autók felé

    Csendesen zajlik az autóiparban az a forradalom, amelynek a vége a teljesen magától közlekedő autó. Hat márka biztonsági és kényelmi berendezéseit próbálhattuk ki.

  • Citroen C4 Cactus - Szúrós kényelem

    Az új Citroën C4 Cactus járt nálam, melynek formája sokak számára furcsa és ezzel hívja fel magára a figyelmet.

  • A Suzuki SX4 S-Cross fedélzeti rendszere

    Folytatódik az autók infotainment rendszereit bemutató cikksorozatunk, a Suzuki megoldása kellemes meglepetés volt egy olyan árkategóriában, ahol az ilyesmi nem okvetlenül elvárás.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.