2020. április 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Star Wars Galaxies bemutató

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban....

[ ÚJ TESZT ]

Star Wars Galaxies bemutató

STAR WARS GALAXIES : MEGOSZTOTT BIRODALOM

A Galaktikus Polgárháború csúcsán járunk. Habár a Lázadók Szövetsége elpusztította a rettegett Halálcsillagot, az Uralkodó még mindig rendszerek ezreit tartja a markában.

Galaxis szerte polgárháború tombol. Hősöket és ártatlanokat sodor magával a konfliktus. Minden csatával milliók sorsa dől el.

Egy távoli Birodalmi Űrállomáson kisebb csata bontakozik ki egyetlen személy, a TE sorsod körül....

Hirdetés

....

Nehéz elfogulatlanul írni az ember kedvenc játékáról. Egy játékról, melyben lehettünk Jedik és Sötét Jedik, fejvadászok és csempészek, táncosok, zenészek, orvosok, építészek vagy űrhajókészítők, sőt, pilóták is.

Képzelj el egy olyan játékot, melyben szinte bármely Star Wars-fantáziád valóra válhat. Lehetsz a Cantina Band zenésze, lázadó kém vagy birodalmi rohamosztagos, hős vagy gonosz, harcos a földön, rettegett vadász az űrben, egyszerűen bármilyen szerepet betölthettél önmagad Star Wars-meséjében.

Járműveid, ruháid, páncéljaid, fegyvereid, űrhajóid mind-mind testreszabhatóak voltak, így a játék toronymagasan a legmélyebb Star Wars szerepjátékos élményt, sőt, a legkomplexebb, legteljesebb Csillagok háborúja-feelinget szállította. A korához mérten kiváló (a játék 2003-as!) karakterszerkesztőnek, rengeteg opciónak hála nincs két egyforma karakter az univerzumban. S minden akkor kulminálódik, mikor ez a sokszínű bagázs belekeveredik a polgárháborúba, ki passzív szereplőként, ki pedig úgy, hogy rakétákat szór lépegetőkre, sugárvetővel lövi le az ellenoldal játékosait....

Játszottam már más MMO-val, mint rajongó a Star Trek Online-nal, Lord of the Rings Online-nal, World of Warcrafttal (még az elején), de nem volt olyan online szerepjáték, ami ennyire össze tudta volna hozni az embereket. Van valami megfoghatatlan a Star Wars Galaxies-ban, ami kortalanná, halhatatlanná teszi a játékot. Így aztán évekkel a hivatalos szerverek lekapcsolása után is tovább él....

Rengeteg emulált szerver várja odakint az újabb játékosokat, és a játék eredeti megjelenése, futása idején még elérhetetlen grafikai és egyéb modok, melyekkel felturbózható az élmény. Az SWG (röviden csak ennyi) halála után, emulálásának legálissá tételével, ingyenes játékként nyerte el azt a formát, melyben végleg kiteljesedhetett. Ebben a játékban nem feltétlenül az izgalom a lényeg. Támogathatod a fronton harcoló barátaidat úgy is, hogy csak buffokat osztasz rájuk, mint doki vagy entertainer (előadóművész).

Az SWG lehet életed kalandja, vagy a legunalmasabb, de legkielégítőbb MMO-élményed játékbeli üzletemberként, aki csak gépeket, droidokat, házakat vagy hajókat ad el. Igen, a játékban játékosok építette hatalmas városok álltak, s állnak még most is az emulátorok világában. A hatalmas Star Wars-közösség és a játék egyre pozitívabb utólagos megítélése egyre több embert vonz az emulált szerverekre, ahol előfizetés nélkül élhetik ki Star Wars-os álmaikat. Az SWG lehet az a Star Wars játék, amiről mindig is álmodtál, vagy egy chat-szoba, egy mindennapos sci-fi convention is, az SWG az, amit Te kiveszel belőle.

És ez nagyon fontos. Ez a játék nem fogja a kezedet NPC-k, storyline, vagy buta, áramvonalasított pályatervezés által, ahol csak bizonyos utakon, ösvényeken haladhatsz. Ez egy sandbox MMORPG. GTA az űrben. A tucatnyi meglátogatható bolygó mindegyike egyedi éghajlattal, hatalmas belakható területekkel, veszélyes lényekkel és előre elhelyezett legendás helyszínekkel van tele, mint a Lars-farm (Luke egykori otthona), Jabba palotája, vagy Mos Eisley városa. Van olyan tartalom amit készen kapsz, de minden mást te és a játékosok tesztek bele a játékba. Így ahogyan nincs két egyforma karakter, úgy nincs két egyforma szerver sem a játékban.

Az SWG, mint minden MMO sok-sok patchen át nyerte el végleges formáját, s a rengeteg update során teljesen átalakult. Voltak akik elégedetlenek voltak ezekkel a változtatásokkal (kicsit úgy, mint a filmek Special Edition-jénél), így megszülettek azok az emulátorok, melyek a játék bizonyos korszakainak visszaállításán fáradoznak. Három korszak ez: Pre-CU (harcrendszer módosítása előtti változat), CU (módosított harcrendszer), és NGE (leegyszerűsített profession-rendszer, kasztokba rendezett tartalom, egyfajta WOW-osítás).

Igazából tök mindegy melyik változat áll legközelebb a szívedhez, mert a játék lényege, a Star Wars iránti mérhetetlen szeretet és a sandbox-jelleg mit sem változott az évek során. Na, de mik is voltak ezek az egyszerűsítések? Hát, a játékban alapból úgy 30-35 elérhető profession, szakma volt található, ezt sűrítették később 9 fő kasztba. A fejlődési rendszer eleinte grind-alapú volt, mint a Skyrimben, csináltál valamit, s az a képesség lassan szintet lépett, ezt cserélték le végül egy általános XP- tapasztalati pontjainkat jelző csíkocskára, s a harcrendszert sokkal pörgősebbé tették, körökre osztott jellegét elvéve real-time akciójátékká varázsolták. Egyesek szerint ez maga volt a szentségtörés, ezért 2006-ban, a változtatás bevezetését követően el is indult az SWGEmu-projekt, a LucasArts és SOE jóváhagyásával, hogy visszaállítsák emulátoron keresztül a régi fejlődési rendszert és játékmenetet. Ezzel az SWGEmu, s azt később követő utódai talán az egyedüli legálisan működő MMO-emulátoroknak minősülnek.

De hagyjuk most az emulátorok fejtegetését, arról, s hogy hogyan játszhatjuk napjainkban a játékot már írtam röviden az előző írásomban. Most inkább arról írnék még, hogy hogyan is néz ki a játékmenet. Nos, alapból nem sok mindent tudunk csinálni egyedül. Úgy értem, hogy ahhoz hogy például fel tudjunk szerelkezni, más játékosok, crafterek itemjeire van szükség, különben üres a bazár. Ha nincsenek fent doktorok, zenészek, vagy netán táncosok, akkor is bajban vagyunk, mert buffok nélkül sorra fogunk halni küldetéseink során. Ugyanakkor ha nincs akit buffoljunk, s nincs akinek zenéljünk, táncoljunk, akkor nemes egyszerűséggel nem fejlődünk, tehát okos dizájnnal mindig, minden körülmények között rá vagyunk utalva más játékosokra. Éppen ezért is volt katasztrófa a játék számára, mikor az NGE-patch után annyian elhagyták a játékot, hiszen a player economy, s úgy általában a teljes játékrendszer összeomlott. A SOE-nak tovább kellett változtatnia a játékon, hogy önállóan is kicsit könnyebben boldoguljunk.

A játékot végül lelőtték. Szerverei lekapcsolásra kerültek, 2011 decemberében egy álom véget ért. Legalábbis úgy tűnt. Azonban jöttek az újabbnál-újabb filmek, a fan theoryk, a rajongói bázis felpezsdült, s újult erővel visszaállították a játékot megszüntetésének pillanatába. Ez az SWG: Legends emulátor, egy szerver, mely szerintem a játék legkiforrottabb változatát futtatja. Közismert tény, hogy mikor a Star Wars Galaxies-nek vége lett, már egy ismét kompetens, jól működő MMO volt. Gyermekbetegségeit kinőtte, a netkód ismét stabil lett (korábban a verziók közötti átállás ilyen téren is gondokat okozott a szerverek életében), a játékmenet pedig minden korábbinál szórakoztatóbb. S most ezt, a végső verziót tolhatjátok ti is hivatalos modokkal, Launcherrel, egy teljesen autentikus restauráció formájában!

Én minden Star Wars rajongónak azt javaslom, hogy amennyiben tetszett neki a The Old Republic, vagy esetleg régebben a KOTOR 1-2, vagy talán csak szeret űrhajózni (X-Wing például), az jöjjön, olvassa el előző blogomban hogy hogyan érheti el manapság a játékot, és próbálja ki, mert hasonló Star Wars-cím azóta sem készült! Fajok, variációk végtelen kavalkádja, színes, szagos élő világ, tele valódi élettel, rajongók ezreivel!

Praesagus voltam, azaz Basa Laci, megtaláltok az SWG: Legends Omega szerverén mint Feanaw, Saabik, Poldo, Ascela, és Sirrrik! Gyertek, és játsszunk együtt!

A JÁTÉK FŐOLDALA

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Star Wars - The Force Awakens (SPOILER!)

  Sokak kedvenc űreposzáról lesz most szó, méghozzá a legújabbról, a régóta várt "folytatásról".

 • Star Wars: Commander

  A Disney fejlesztése egy online multiplayer játék, amely tower defense és real-time stratégiai elemeket ötvöz erős PvP környezetben

 • The Clone Wars: Az elveszett évad

  Pénzleső üzletemberek elkaszálták a szériát, de vajon fény derül a titkokra, vagy örök homály fedi őket?

 • Anakin: Anyám

  Anyáknapi novella mely a Star Wars egyik legmeghatóbb jelenetét dolgozza fel, olvassátok szeretettel!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.