2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SSD: bírja, ha használom...?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon kibír napi 10-20 vagy inkább 40GB írást egy SSD? Vagy lehet akár még több is?

[ ÚJ TESZT ]

Napjainkban számos gyártó, számos típusú SSD-je van forgalomban, a termékek elterjedtsége egyre nő.
A vásárlók számának növekedésével együtt egyre több és több kérdés merül fel a termékek tartósságával kapcsolatban.
Rendszeres kérdés, hogy mennyire kell kímélni őket, meddig bírják…?

Az SSD termékek egy fontos paramétere, hogy az adattárolásra használt memória modulok belső felépítése milyen. Léteznek SLC, MLC és TLC chipek, ezek részletes leírását Oliverda tudástár cikkében megtaláljátok.
A cikkből is kitűnik, hogy az újabb változatú chipek programozási/törlési ciklusa egyre kevesebb, így egyszerűen végiggondolható, hogy az összesen rögzíthető adatmennyiség is egyre kevesebb.

Azonban nézzük meg mennyire kevés ez a kevés és mégis mire elég a valóságban.

Tapasztalatom szerint egy átlagos irodai felhasználó a hétköznapi 8-10 órás munkája alatt, évente 1,5-2 TB adatot ír egy SSD-re, amennyiben ez az egyetlen meghajtó a számítógépében.
Internetezik, e-mailt és mindenféle irodai alkalmazásokat használ, stb. Ha mindezt egy notebookon teszi, utazásaira viszi magával fényképeit, zenéit, divx filmjeit, még mindig „belefér” ebbe az évi 2TB-ba. Mindezt úgy, hogy a lapozófájl engedélyezett, valamint semmi extra „védelem” sincs az SSD érdekében. Ugyanez az írásmennyiség feltételezhető az otthoni felhasználásnál is.

Tegyük fel, hogy ugyanez a felhasználó szereti a filmeket és ezeket kitűnő minőségben kívánja megnézni, így hetente három, 1080p felbontású mkv filmet is letölt. Egy ilyen film kb. 15GB, így ha ezt rendszeresen teszi, akkor ez egy év alatt újabb megközelítőleg 2,3 TB írás, mely az SSD-t terheli.

Tegyünk minderre egy 100%-os biztonsági tartalékot, hiszen elképzelhető, hogy emberünk az Excel mágusa és mind emellé még őrült filmrajongó is.
Így összesen már évente 9 TB írásmennyiséggel számolhatunk.

Az MLC SSD tervezett programozási ciklusa 3000, míg a TLC tervezett programozási ciklusa 1000. Amennyiben egy egyszerű szorzást végzünk, akkor kiszámítható, hogy egy 120 GB kapacitású MLC SSD megközelítőleg 360 TB, egy 120 GB kapacitású TLC SSD pedig 120 TB írásra méretezett.

Könnyedén kiszámolható, hogy 5 éves használati időszakot feltételezve, még a TLC chipes termékre is rátehetünk egy újabb 100%-os biztonsági tartalékot és még így is benne leszünk a tervezett élettartamban.

Érdemes átgondolni, hogy filmrajongónk ezt a tetemes mennyiségű filmet már 2 hétig sem tudná tárolni a családi fényképei és dokumentumai mellett, egyszerűen kifutna a 120GB helyből, így ő már ugyanezt egy 250 GB-os modellel „kénytelen” megtenni, amivel még jobb lesz a statisztika.

Fontos még, hogy a gyártói méretezés és a valós tartósság között természetesen van eltérés.
Erre nagyon jó példák az xtremesystems.org oldalon már hosszú ideje futó tartóssági tesztek, amelyekben szinte mindegyik SSD bőven túlteljesíti a gyártói értékeket, néha extrém mértékben is.

Közel egy éve tesztelnek egy Crucial M4 64GB-ot, ami 2000 TB felett és egy Intel X25-E 64 GB-ot ami 1400 TB felett jár most. A csúcstartó jelenleg egy Samsung 830 256 GB, ami 6200 TB írt adatmennyiségig bírta.

A TLC chipes termékekből jelenleg egyetlen típust tesztelnek, a Samsung 840 120 GB-ot, ami jelenleg 350 TiB-nál tart hiba nélkül (ennél ugye a számolási példában is említett 120 TB a terv, tehát már közel háromszorosan túlteljesítette). Ez kb 2800 újraírási ciklust jelent ami már nagyon-nagyon közel van az MLC tervezett programozási ciklusához.

Az SSD állapota természetesen bárki számára nyomon követhető, erre a legegyszerűbb megoldás a HDSentinel program, mely innen ingyenesen letölthető. Fontos, hogy például a Samsung 840 típus valós kondícióját csak a 4.10.7 változattól kezdve jelzi pontosan, ennél korábbi verzióval pontatlan eredményt ad, tehát érdemes mindig a legfrissebbet használni.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.