2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Soxy X11II - Elfogadható kompromisszum

Remek tabletet rendelhetünk Kínából korrekt áron, ha szemet tudunk hunyni néhány apróság fölött.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

Az operációs rendszer egy stock 4.2.2-es Android. Ezt egyesek szeretik, egyesek utálják. Én személy szerint mellette vagyok, így ugyanis a lehető legkevesebbet módosítja a gyártó az Androidon, ergo nem tudja elrontani. Láttunk már pár példát arra, hogy egy modifikált Android mennyi fölösleges erőforrást tud felemészteni. Gyárilag angol nyelvvel jött és a Pandawill oldalán sem volt feltüntetve magyar nyelv, de ennek ellenére volt benne.

A rendszer többnyire smooth, egészen addig ameddig tele nem pakoljuk alkalmazásokkal. Onnantól azért már előfordul itt-ott egy kis akadozás, néhol várni kell 1-2 mp-et egy app elindulására. A Facebook messenger és a Swiftkey páros borzalmasan szerepelt, ez a két app együtt szinte használhatatlan volt számomra.

A Swiftkey lényege, hogy gyorsan tudjunk vele gépelni, de a lag miatt értelmezhetetlen mondatokat gépeltem le vele. A multitasking is jó, viszonylag gyorsan vált az appok között, nem felejti el, hogy hol tartott az előző. Nem vagyok a benchmarkok híve, szerintem sokkal fontosabb a felhasználói élmény, mint a sok tízezer pont az AnTuTu-ban, de ennek ellenére lefuttattam a tesztet, és nem kell szégyenkeznie a készüléknek. Játék fronton hagy némi kívánnivalót maga után, az Asphalt 8-at sajnos csak akadozva viszi.

A Google Play áruház előre telepítve van, így nem okozhat gondot kedvenc alkalmazásaink letöltése. Alapból kb. 30 alkalmazás van telepítve, aminek a nagy része az Android sajátja. Néhány egyéb előre telepített kínai szoftver is található rajta, de ezek minden további nélkül törölhetőek. Továbbá van egy 4K lejátszó, hiszen azzal hirdeti a gyártó a tabletet, hogy képes 4K-s videókat is lejátszani. Az ugyan kérdéses hogy minek, hiszen a felbontás csak 1280x800 és a 4K Player tesztvideója is csak 1280x720 felbontású.

Nem baj, egy kis lódítás még belefér, viszont legalább szaggatásmentesen viszi az mkv fájlokat is. Ez a lejátszó egyébként semmi extrát nem nyújt, egy nagyon alap szoftver. Van rajta egy HI-Q MP3 hangfelvevő program is, ez sem váltja meg a világot. Kapunk továbbá egy System Optimizert és egy UC browser nevű böngészőt is.

Utóbbi egészen jól használható, habár nincs túl sok létjogosultsága a Chrome és a Firefox mellett. Sajnos FM rádió nincs, de a zenéket egészen korrektül játssza le. A maximum hangerő nem túl magas, de játékra, videónézésre elég.

OTG képes a kicsike, ez működik is tökéletesen, a 32 GB-os pendrive-ot azonnal beolvassa. A HDMI szintén rendben van, az is teszi a dolgát. A wifi gyors, nagy hatótávolságú, nem ejti el a jelet. Speedtesttel mérve, lazán ki tudja használni itthon a 20 megabitet. Az aksija fél nap folyamatos nyomogatás után 50%-ot merült. Ez szerintem korrekt, a tesztelés alatt nem hagytam pihenni.

Az Android beállításokban van egy-két egyedi dolog, például a gyártó külön menüpontot készített, hogy felhívja a figyelmünket a kompatibilis 3G modemekre. Ezen kívül van egy update menüpont is, ahol a gyári frissítéseket tölthetjük le. Piros pont jár azért, mert a készülék gyárilag rootolva érkezik, ezzel sem kell bajlódnunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.