2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vaio 11''-on, AMD-vel?!

Sony Vaio VPCYB1S1E/S: Vaio 11''-on, AMD Brazos-sal? A teszből kiderül, hogy sikerült a Sony-nak!

[ ÚJ TESZT ]

Előszó/előzmény

Egy ideje már gondolkodtam, hogy kéne vennem valamilyen hordozható számítógépet, de valahogy sosem vitt rá a lélek.

Valami olyat keresetem, ami könnyű, és kicsi mint egy netbook, ugyanakkor valamivel jövő-biztosabb annál, mivel a netbookok sajnos többnyire egy maggal, és max 2gb ram-mal vannak ellátva, ami valljuk be, most alapvető feladatok elvégzésére pont elég lehet, de egy vagy két év múlva a teljesítményüket egy akkori(egyes esetekben mostani) mobiltelefon is le fogja verni.

Notebookot nem nagyon akartam venni, mert szinte minden esetben fölötte vannak a 2kg-os súlynak, amit én kicsit sokallok.
Keresgéltem egy keveset, és feltűnt, hogy vannak ám kétmagos Atom processzorok is, amik első ránézésre megfelelő teljesítményt nyújthatnak (nyilvánvalóan gyöngék ezek is, de azért mégiscsak jobb, mint egy egymagos).

Ezzel kapcsolatban felmerült egy másik probléma: a videokártya (Intel GMA) sajnos szinte semmire sem jó, még a 720p-s videókat sem viszi minden formátumban (pld: .mkv), így ez is kiesett a sorból.
Találtam viszont olyan netbookot (Asus EEE 1015PN), ami N550-es atommal van felszerelve (azaz kétmagos), és még nVidia ION2-es „videokártya” is tartozik mellé, ami már képes kezelni az 1080p-s videókat is, tehát a teljesítménye elég alapvető dolgokra (a filmnézés csak támpont a GPU teljesítményének meghatározásához, nem akartam lépten-nyomon teljesítménykolátba ütközni).
Viszont ezzel akadt egy kis probléma: az ION2 állítólag zavaróan melegszik, hosszasabb üzemeltetése esetén az Asus EEE 1015 PN modellt tesztelő arra panaszkodott, hogy szinte égeti a kezét a gép, de legalábbis zavaróan forró, plusz ennyiért (~110k) már egészen használható alapszintű notebookot lehet venni, ha nem mindenáron könnyű gépet akar az ember..

Már le is tettem az egészről, mondván, hogy majd egyszer később találok valamit, ami megfelel majd az elvárásaimnak.. Aztán jött az AMD Brazos széria, amiből először egy Toshiba NB550-et szemeltem ki. Szép is, jó is, VGA is rendben van, de hát azért mégiscsak egy mag az egy mag. Pláne ha az az egy mag is netbookhoz lett tervezve, és gyönge.

Végül felfigyeltem egy Sony VAIO Y nevű dologra (Netbook? Subnotebook? Mi ez?), ami kétmagos, AMD E-350-es processzorral került forgalomba, alapból 2Gb RAM-mal, és ATI/AMD Radeon HD6310-es VGA-val, ami már elég az 1080p-s videókhoz is, és úgy általában leveri tesztekben az Atom N550+ION2 kombót.
Hab a tortán, hogy van még HDMI port is a gépen, és a kijelző a szokásos 10’'-hoz képest 11,6’', ami bár nem hangzik nagy különbségnek, de egymás mellé téve szemmel látható a különbség.

Nem is gondolkodtam tovább, hogy mi kellene még a gépbe, mentem rögtön, és meg is vettem, szokatlan módon a Saturnban, mivel 130k-ért ott volt az egyik legolcsóbb (ugyanúgy az Extreme Digital-ban).

Ha valaki Kényelmesen hordozható, kicsi, könnyű, de ehhez mérten erős gépet akar, ez a jó választás..:)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.