2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Ericsson Xperia X8 -testközelből

"Rövid" bemutató a telefon képességeiről, használatáról és saját tapasztalatokról.

[ ÚJ TESZT ]

Multimédiás képességek

Na igen, ez egy elég érdekes témakör. Egzakt módon nem is lehet mérni.
Főleg nem audiális szempontból.
Szoktam nevetni, mikor valaki kérdezi hogyan szól kihangosítva, és erre egy jutubos videóval válaszolnak :DDD
Eleve a kamera amivel a videót készítették a telefonról (hacsak nem stúdió minőségű) már rosszabb minőségben veszi fel a hangot, mint ahogy a telefon azzal a kis negyed wattos csipogójával le tudja játszani. Aztán még ezt a videót átkódolják jutub formátumra..
Ez kb. olyan, mintha egy gyönyörű, színes virágoskertről mutatnának egy fekete-fehér fotót egy szemüveges embernek, akin épp nincs szemüveg.
No megint sokat rizsáztam, de ezt nem bírtam magamban tartani ;]

Tehát nem linkelek mindenféle videókat, egyszerűen csak leírom, hogy szerintem szépen szól a zenelejátszás kihangosítva. Fülessel sem rossz, bár a gyáriak nyilván nem Sennheiser minőségűek.

FM rádió felülete egyszerű mint a bot, biztos heteket dolgoztak rajta szegény fejlesztők..
Nekem igazából nem tetszik, de ez lényegtelen a működés szempontjából.
Sok rádióállomást talált, RDS-t tudja és sokkal jobban veszi az adást mint a céges Nokiám.
FM Rádió felülete:

Videót 640x480 felbontásban és 30 képkocka/másodperc sebességgel vesz fel.
Ilyesmiről nem nagyon volt szó a Mobilarénás tesztben, ezért erről már érdemes videót linkelni: Innen letölthető
A telefon 3gp formátumba menti az anyagot, a Gspot ezt mondja róla:

Jön e kedvenc témaköröm, a fotózás :) Imádom! Van 2 gépem is egy kompakt és egy dslr, szóval nem azért vettem a telefont, hogy leváltsam őket.
Csináltam pár képet a mobillal, és azokból mutatok hármat.
Valamiért kicsit rosszabb minőségűnek tűnnek, mint más X8-as tesztekben... ???
Nem tudom, hogy a szenzor állít elő ilyen képet alapból, vagy csak túl nagy az utólagos zajszűrés és/vagy jpg tömörítés? Remélem az utóbbiak és akkor azt majd lehet korrigálni utólag. A színekkel nincs gond, szépek, de eléggé részlettelen a kép.

Na mindegy, ezeket tessék megnézni:
Első kép
Második kép
Harmadik kép

Videók lejátszásáról még nem tudok mit írni, gyárilag 2 videó van a telefonon, azokat gond nélkül viszi és a minőségük is kiváló. Amiket a telefonnal vettem fel azokat is szépen lejátszotta.

Viszont ShadowX kipróbált más videó- és zenelejátszót, írt is pár hasznos tanácsot:

Sokan érdeklőnek a fórumban a mobil zenei képességei iránt. Mivel ez a mobil nem a Walkman sorozathoz tartozik, ennek megfelelően egy fapados gyári lejátszót kapunk, amihez sajnos nem társul equalizer. Még jó, hogy ezt a Market-ból letölthető alternatív lejátszók (pl. Astro Player) felejtetik velünk, valamint reménykedhetünk abban, hogy a 2.1-es (Eclair) frissítéssel már erre is képes lesz a készülék. Van azonban egy alapvető probléma, amin nem segít az equalizer sem… ez pedig a készülékhez mellékelt fülhallgató. Szerény személyem azt mondja, hogy borzalmas, de hiszek a Mobilaréna dolgozóinak, miszerint ez átlagos. Ha ilyen az átlagos, akkor akár el is hagyhatnák. Ugyanis a mély hangokkal képtelen bármit is kezdeni a készülék. Amint valamilyen szinten basszust adtam a zenékre, elkezdett recsegni az egész. Már a legkisebb módosításnál is ezt produkálta a füles. Nem a mobil hibája lesz, mivel kipróbáltam egy normális fülessel is, azon tökéletesen szóltak a zenék. Buszon hallgatásra, vagy rövid ideig elviselhető, de akinek komolyabbak az igényei, azok szerezzenek be hozzá egy rendes darabot. A 3,5-es jack aljzatnak köszönhetően korlátlanok a lehetőségeink e téren.

Videó lejátszáshoz ajánlanám a Market-ről letölthető ingyenes RockPlayer Universal nevezetű kis lejátszó programot. Remekül elboldogul a divX formátummal, de ugyanúgy zenéket is lejátszik, mint szinte bármelyik lejátszó. Azért ajánlott is letölteni, mivel a készülék alap, beépített lejátszója nem képes mindent lejátszani.

A készülékben található 600 Mhz-es processzor erejét dicsérve leírnám, hogy a képeken látható "Két pasi meg egy kicsi" epizód mind a 21 percét egyetlen reccenés vagy akadás nélkül játszotta le.

A készülékben helyet foglaló 3MP-es autofocus nélküli kamera szabadban elviselhető képeket készített. Mindehhez tapasztalataim szerint jó fényviszonyok szükségesek. Ha esetleg sötétedésben, vagy még inkább éjszaka, kevés fény mellett próbálnánk fényképezni, akkor gyorsan mondjunk le róla. Nem mondom, hogy lehetetlen, de birkatürelmű embernek kell lenni hozzá. Tesztképeket itt találhattok:

[link]

Sokan panaszkodnak általában a mobilos kamerákra, de ezért az összegért nem is vártam jobbat. Tény, hogy a régi K750i-m szebb képeket csinált, de ez van, kompromisszumot kell kötni. Nekem belefért a gyenge kamera, mivel nagyon ritkán használom a mobilt fényképezésre (évente kb. 10-15 alkalommal), arra pedig ez is megfelel. Az autofocus hiánya azonban néha zavaró lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.