2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Ericsson W960i Teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A telefont 2007. június 14-én jelentették be, ekkor a K750i-m kicsivel több, mint 1 éve volt meg...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A telefont 2007. június 14-én jelentették be, ekkor a K750i-m kicsivel több, mint 1 éve volt meg, ezért nem terveztem, hogy leváltom. Akkor még nem éreztem szükségét egy ilyen tudású telefonnak, de azért szívesen kipróbáltam volna. Szerencsére erre nem sokkal később sor került, egész konkrétan a szeptemberi Mobil Show-n. Nagyon megtetszett a telefon, ezért elhatároztam, hogy nekem kell egy ilyen. Jelenleg két hónapja van meg a W960i, és most meg szeretném osztani Veletek tapasztalataimat a telefonnal kapcsolatban.

A csomagolás

A telefon egyszínű fekete dobozban érkezett, nem a legszebb, de minket nem igazán ez érdekel, hanem a tartalma. A doboz tetejét leemelve még 3 doboz vár minket. A kisebbek közül az egyik a telefont, a másik a papírokat és a telepítő CD-t, a nagyobb doboz pedig a tartozékokat tartalmazza.

A telefonhoz egy dupla portos hálózati töltő (CST-75), az unalomig ismert zajszűrős headset (HPM-70), egy USB csatlakozó (DCU-65), 2 db stylus (ISP-60), egy akumlátor (BST-33), valamint egy tok jár. Régebben egy sztereó bluetooth headset (HBH-DS220) is az alaptartozékok között volt, de ezt a gyártó a telefon megjelenése előtt kivette a csomagból.

Külső

Kecsesnek semmiképp nem mondható a W960i, már csak a méretei miatt sem, de elegánsnak annál inkább. Az előlap alján a számgombok találhatóak, melyek eléggé zsúfoltak és kicsit kemények is, de megszokható. Felettük egy alig 1 cm magas üres rész található, legalábbis azt hinnénk, hogy üres, pedig nem, itt 3 érintőgomb van, amelyek csak videó- vagy zenelejátszás közben használhatóak. Az érintőgombok felett található a hatalmas 2,6 colos, 262 144 színű, QVGA felbontású érintőkijelző. Az előlap tetején egy Sony Ericsson felirat, egy másodlagos kamera és egy telefonáláshoz használatos hangszóró van.

A hátlap anyaga puha gumírozott műanyag. A jobb felső sarokból húzható ki a stylus (ami szemből nézve ugyebár bal felül van), nem messze tőle a hangszóró található, valamint egy igen nagyméretű körmotívum, aminek közepén a kamera helyezkedik el, felette pedig egy dupla LED-es vaku. A hátlap alján csak egy Sony Ericsson jel- és felirat helyezkedik el függőleges irányban. A telefon szélén egy fehér csík fut körbe, ami feldobja a fekete színű elő- és hátlapot. Alul a mikrofon, a Fast Portos rendszercsatlakozó és egy állapotjelző LED van. Ez utóbbi pirosan villog, ha az akumlátor nem bírja már sokáig, bekapcsolt állapotban való töltéskor folyamatosan zölden ég, kikapcsolt állapotban való töltéskor pedig pirosan ég mindaddig, amíg nem lesz teljesen feltöltve a telefon, ekkor zöldre vált.

Balra haladva egy gravírozott Walkman feliratot, a Jog Dial-t valamint a nyakba akasztó helyét találjuk. Felül csak a bekapcsoló gomb található. Jobb oldalon alul a kamera exponáló gombja, felül a hangerő szabályzó gombok helyezkednek el, köztük pedig van egy kis panel, amire rá van írva, hogy „8GB”. Az összeszerelési minőséggel nem lehetünk teljesen elégedettek, a hátlap eléggé recseg, ropog, de szerencsére más probléma nincs ilyen téren.

A rendszer

A gépen Symbian 9.1 fut UIQ 3.0-ás platformmal. A processzor 208 Mhz-es, ami elég gyengének számít, ezzel már bekapcsoláskor is szembesülünk, ugyanis másfél percet vesz igénybe a folyamat. A gépben 128 MB RAM van, ami kell is, mivel a vissza gomb megnyomásával nem lehet kilépni az alkalmazásokból csak a háttérbe tenni azokat és így benne maradnak a memóriában. Ennek van előnye és hátránya is.

Előnye az, hogy ha egy olyan programot nyitunk meg, ami már fut a háttérben, akkor jóval gyorsabban fog megnyílni, mintha csak akkor indítanánk el, hátránya viszont az, hogy ha túl sok program fut és elfogy a memória, akkor a rendszer újraindulhat, de szerencsére nálam ilyen még nem fordult elő. Kíváncsiságból minden programot elindítottam és így is maradt még 20 MB RAM, szóval a stabilitással nincs gond. A flash memória 256 MB, ebből 96 megát felhasznál a telefon, a többi 160 megát szabadon felhasználhatjuk.

Alapfunkciók

Alapfunkciók terén nem okoz csalódást a készülék. A telefonkönyvbe a belső memória ereéig pakolhatunk névjegyeket, mivel ez 8 GB ezért egy ideig biztos marad helyünk. Egy kontakthoz rengeteg adatot csatolhatunk, előre megadott plusz mezőket is hozzáadhatunk egy-egy névhez. Az üzenetkezelésnél is hasonló a helyzet, szintén a beleső memória ereéig tárolhatjuk a leveleinket, az SMS-ek és az MMS-ek, valamint a bluetooth-on kapott fájlok is a beérkezett üzenetek mappába kerülnek. Szövegbevitel 3 féle módon történhet: hagyományos billentyűzettel, kézírásfelismeréssel, valamint virtuális billentyűzettel.

Az ébresztőóra 3 időpontot képes megjegyezni, be lehet állítani heti és napi ismétlődésre, viszont kikapcsolt állapotban nem riaszt. A fájlkezelővel egy bajom van, mégpedig az, hogy a vissza gombbal kilép az egész fájlkezelőből. Ahhoz, hogy egy mappát visszalépjen, a lista tetején a Fel mappára kell kattintanunk. Szerintem a bal szoftgomb nyugodtan megkaphatta volna ezt a funkciót, ugyanis ez üres. Az alapfunkciók között megtalálható még a számológép, a stopper, az időzítő és egy átváltó is, amely távolságok, térfogatok, súlyok, hőmérsékletek, sebességek, területek és pénznemek között tud átváltani.

Szervező

A naptárban van havi-, heti- és napinézet is, könnyen átlátható hála az UIQ-nak. A jegyzetek és feladatok hozzák a szokásos minőséget. Van QuickOffice és PDF+ a gépben, az előbbivel olvasni és írni, az utóbbival csak olvasni lehet. A szervezőfunkciók között található még egy névjegyolvasó is, de ezt mi nem nagyon tudjuk használni, az ékezetes betűk miatt.

Kamera

Az első 3,2 Megapixeles Walkman mobil, ráadásul autófókusszal. Ez eddig nem volt divat a gyártónál Walkman telefonok esetén, legalábbis az AF nem, szóval ezért mindenképp jár a pirospont. A telefont természetesen vízszintesen kell használni fotózás/videózás közben. A beállítások a szokásosak: fókuszálási mód (normál, makró, ki), fehéregyensúly (felhős, napfény, neonfény, lámpafény, automatikus), hatások (fekete-fehér, szépia, szolarizáció, negatív, ki), minőség (finom, normál, takarékos), fény, önkioldó, éjszakai mód.

A vaku kiemelkedően erős a LED-es vakuk között, ami mindenképp pozitívum, de közeli képeknél sajnos belevillan a képbe, amin egy nagy fehér folt lesz (lásd: tesztképek). Ennek oka az, hogy a vaku túl közel van az optikához. Sajnos fotózáskor egy kisebb bemozdulásnál is homályosak lesznek a képek, remélhetőleg javítanak ezen majd a srácok. Videózáskor a segédfényt és az autófókuszt felejtsük el, ugyanis ezek videó közben nem elérhetőek. A maximális felbontás videofelvételkor 320x240 15 fps sebességgel.

Zene

Elérkeztünk a telefon fő erényéhez, a zenéhez. Walkman Player 3.0-ás verzióját kapta a W960i, amely jelenleg a legmagasabb verziószámú. A zenéket szinte mindenhogy lehet rendezni, kivéve fájlnév szerint, amit én speciel kicsit hiányolok. A megjelenítésre viszont nagyon rágyúrtak a készítők. Miközben szól a zene, a háttérben teljes képernyőn futnak az animációk. 5 féle animáció van (szellő, buborékok, pezsgés, vízalatti, vulkán), ezek mindegyike alapértelmezetten narancssárga színű. Ha más színben szeretnénk látni a vizualizációt, akkor be kell állítani valamilyen hangulatot a zenének. Összesen 4 hangulat van, ezeket át lehet nevezni, valamint meg lehet adni, hogy milyen színű illetve milyen sebességű legyen a háttéranimáció. Az animációk akkor is láthatóak, ha a készenléti képernyőn tartózkodunk, de ha nem tartunk igényt a látványelemekre, akkor ki is kapcsolhatjuk őket.

A kihangosított zene minősége teljesen átlagos, headset-tel viszont még mindig a legjobb mindaddig, amíg alapbeállításon van az equalizer, de amint bekapcsoljuk a MegaBass-t megváltozik a helyzet. Igaz, hogy mélyebb lesz tőle a zene, de korán sem annyira, mint a K750i-nél. Egy csúcs Walkman-től ezt el lehetne várni. Ami még zavaró zenei téren, hogy lassan vált a számok között a készülék, de ez a processzor hibája, ezen szoftveresen sem lehet nagyon javítani. Az mindenképp említésre méltó, hogy a headset hívásfelvevő gombja play/pause gombként működik még billentyűzár alatt is! Ez mindenképp ötletes dolog, ugyanis a telefonon található play/pause gomb csak akkor használható, ha éppen aktív a zenelejátszó, ez pedig lezárt billentyűzet mellett nem lehetséges. Természetesen van RDS képes FM-rádió, valamint a TrackID szolgáltatás is megtalálható, amely segít beazonosítani a zeneszámokat elég nagy hatásfokkal.

Adatkommunikáció

Adatkommunikáció terén közepesen fejlett a W960i. Van GPRS és UMTS, de az EDGE megint kimaradt. Azt hinnénk, hogy van HSDPA egy ilyen csúcsmodellben, de csalódnunk kell. Helyette kárpótol minket Wi-Fi. A lokális adatkommunikáció viszont példás. Bluetooth és USB kapcsolatra is egyaránt képes a W960i, mindkettő 2.0-ás verziószámú. Az előbbi természetesen támogatja a sztereó bluetooth hangátvitelt (A2DP) a sebessége pedig 70-80 KB/s körül mozog, az utóbbié viszont akár a 8-9 MB/s-ot is meghaladhatja. Ilyen sebességgel tulajdonképpen röpke fél óra alatt meg lehet tölteni a 8 GB-os memóriát. Infra nincs.

Böngészőből az Opera Mobile 8.65-ös verziója került a W960i-be. A HTML megy neki, de a flash nem. Lehet oldalszélességre tördelni, valamint van teljes képernyős, illetve fektetett mód, nagyítani 10%-os lépésekben lehet. Nem a legjobb, de egy átlagos böngésző után igazi felüdülés. Talán az Opera Mobile 9.5 már lényegesen jobb lesz.

Akkumulátor

A hátlap alatti akkumulátor 950 mAh kapacitású, kímélő használat mellet akár 3, maximum 4 napig is kibírhatja, átlagos használat mellett ez az érték 2 napra csökken, ha pedig minden funkcióját kihasználjuk (WLAN, BT, UMTS) és intenzíven használjuk, akkor bizony 1 nap után meg kell etetni.

Összegzés

A W960i jó telefon, de korán sem tökéletes. Legnagyobb hiányosságai adatkommunikáció terén vannak, de a zene szoftveres részével se lehetünk teljesen elégedettek. Szerencsére kárpótol minket a Symbian testreszabhatósága, a Wi-Fi, és a 8 GB beépített memória.

További élő-, kamera- és képernyőképek ITT!

HardSanyeee

Azóta történt

  • Sony Ericsson W910i teszt

    Shinobu. A 2007 őszi megjelenése előtt ezen a becenéven ismert Walkman szériás Sony Ericssonhoz jutottam...

Előzmények

  • Nokia N82 Teszt

    Ebben a tesztben az én véleményemet írom le, tudom h már van rengeteg teszt a teloról a neten, de...

  • Sony Ericsson M600i

    Spedyboy írása megadta az ötletet, hogy egy újabb Symbian-os Sony Ericsson telefon tesztjét...

  • Walkmanisation (SE)

    Sok emailt és privát üzenetet kapok arra vonatkozóan, hogy hogyan kell egy átlagos mobilból...

  • Nokia N73 tartósteszt

    T öbb, mint egy hónapja használok Nokia N73-as telefont, és úgy vélem, tapasztalataim...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.