2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Ericsson Naite - Zöldhajtás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előszó: A Naite különlegessége, hogy ez a gyártó egyik első, a kereskedelmi forgalomban is megjelenő...

[ ÚJ TESZT ]

Előszó:

A Naite különlegessége, hogy ez a gyártó egyik első, a kereskedelmi forgalomban is megjelenő "ökokategóriás" modellje. Azonban, míg a másik reprezentáns C901 GreenHeart a felső közép kategóriához tartozik, a J105i néven is ismert Naite az alsó-közép osztályban versenyez.
A GreenHeart sorozat lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára, illetve hogy olyan készülékeket adjon az arra fogékony felhasználók kezébe, melyek a kialakításuk és a mindennapi működésük során kevésbé terhelik meg a környezetet.
Az elgondolás szép és majd egyszer, amikor valamennyi gyártó, valamennyi készüléke a fenti elgondolás tükrében fog készülni, talán eljutunk odáig, hogy a környezet is profitál majd ebből a kezdeményezésből.

Doboz:

A környezettudatosság első lépéseként a Naite dobozát alaposan megnyirbálták a gyárban. A fogyókúra végére egy kisebb Lego-s doboz méreteit sikerült reprodukálniuk a tervezőknek. Azt hiszem, ez az első eset, amikor jogosan mondhatjuk, hogy ez a doboz bizony tényleg teljesen tömve van tartozékokkal, bár kiegészítésként tegyük hozzá, hogy ez sem a gyártó bőkezűségén múlott.

A dobozt kinyitva rögtön értesülünk a legfontosabb tudnivalókról (akku behelyezése, telefon bekapcsolása), ugyanis ezeket az információkat a doboz füleire nyomtatták, nyílván a papírtakarékosság jegyében. Ettől függetlenül azért biztos ami biztos alapon belecsempésztek a csomagba még egy nyomtatott tájékoztatót is ugyanerről. Szabotázs??
A legfontosabb papírok mellett még az energiatakarékos töltőt, a fülest és természetesen a készüléket rejti a doboz, amit egy GreenHeart emblémás papírtokba csomagoltak.

A felsorolásból kimaradt az adatkábel és a memóriakártya. Nem véletlenül, ugyanis ezek nem képezik részét az alapcsomagnak. Mondjuk ebben a kategóriában ez nem is alapelvárás. Továbbá nincsen nyomtatott formátumú használati utasítás sem, ugyanis ezt a telefon memóriájába integrálták, ami jó, mert a leírás így tulajdonképpen mindig nálunk van, ha esetleg szükségünk lenne rá, és még papírt is spórolnak vele.

Külső:

A készülék külalakjának kialakításakor az SE tervezői ismét a kedvenc derékszögű vonalzójukhoz nyúltak. Ennek következtében a Naite le sem tagadhatná származását, mindenhol a gyártótól megszokott éles vonalak és szögletek uralkodnak, a készülék pedig a szimmetria és arányosság gyöngyszeme. És hogy jól néz-e ki? A választ mindenki maga döntse el a saját ízlése szerint. Szerintem igen, ugyanis az egész visszafogottan elegáns és üzleties megjelenésű. Erre rásegít a színezés is, a felső rész fekete, az alsó pedig ezüstös. Láttunk már korábban ilyen összeállítást a gyártótól, hiszen a hajdani sikertelefon a T610 és a jelenleg is kapható T700 is ilyen színezetet kapott. Azonban az anyaghasználat eltér, ugyanis a Naite esetében a házon nyoma sincs fémnek, minden újrahasznosított műanyagból készült. Nem kell félni, a minőségével nincs semmi probléma és az illesztések is kiválóak, még erős nyomkodás hatására sem nyöszörög a szerkezet.

Az előlap felső, fekete része fényes burkolatot kapott, így ez hajlamos összeszedni az ujjlenyomatokat, de a többi résszel nem lesz ilyen problémánk. A gombsort körülvevő ezüstös keret a készülék oldalán is körbefut, és a koncepciót végül a selymes bevonatú fekete hátlap zárja le. A hátlap hosszanti csíkozású, kellemes és stabil fogást biztosít, és anyagának köszönhetően nem karcolódik olyan könnyedén mint a fényes műanyagok.

A készülék gombsora hűen igazodik az alapkoncepcióhoz, vagyis a navigációs gombot leszámítva itt is mindenhol téglalapokat találunk. Azonban nem lehet okunk a panaszra, mert a gombok megfelelő méretűek, jó a nyomáspontjuk, és a döntött kialakításnak köszönhetően a gépelés is kényelmes rajtuk. A navigációs gomb négyzetet formáz és egy kicsit ki is emelkedik a többi gomb síkjából, még könnyebbé téve a telefon kezelését. A fekete navigombot egy fém keret fogja körbe, a közepén pedig a krómszerű OK billentyű ücsörög. A fő kezelőszervtől jobbra és balra 3-3 gomb kapott helyet. A két felső a két funkcióbillentyű, alattuk a hívásfogadó és elutasító billentyűk, legalul pedig a készenléti menü és a törlés gombok találhatók. A hívás gombok szintén króm színben pompáznak, de amíg a többi billentyű döntött kialakítású, ezek vízszintesek, emiatt kevésbé emelkednek ki a többi közül, ezért a kezelésükre jobban oda kell figyelni (főleg kesztyűben)!

A kijelző 2,2 hüvelykes, QVGA felbontású, TFT-technológiával készült. A képe éles és gyönyörű, köszönhetően a 16 millió szín megjeleníthetőségének.
Az előlap lényeges eleme még a hangszóró melletti kis rés, ami nem a fényérzékelőt, hanem a másodlagos kamerát tartalmazza. Ennek a minősége vicces, de azért használható, ha valakinek erre van szüksége. Egyébiránt fényérzékelő nem került a készülékbe, ami elsőre egy kissé meglepett, mert bár a kategória nem indokolja, de azért egy GreenHeart mobilba, ami az energiatakarékosság jegyében fogant, nekem az egyik első dolgom lenne egy fényérzékelőt beletenni..

A készülék jobb oldalán találhatók a hangerőszablyázó gombok, míg bal oldalra a megunhatatlan és elnyűhetetlen fast-port csatlakozó került. A hátlap letisztult, mindössze a gyártó logója, a 2 megapixeles kamera és a hangszóró nyílása található itt.

Belsőségek:

A készülék viszonylag bőségesnek mondható 80 mb-os belső memóriával rendelkezik, ami kezdetben jól jön, hiszen mint már említettem, memóriakártya nincs az alapcsomagban. A bővíthetőség végre szabványos formában, MicroSD kártyával történhet, amit büszkén hirdet a Naite a bal oldalán, de mielőtt túlságosan örömködnénk, a cseréhez azért le kell kapnunk a hátlapot, viszont innentől már az akkumulátor eltávolítása nélkül is megy a dolog. A MicroSD előnye, hogy kellőképpen elterjedt, és viszonylag olcsón beszerezhető. De addigis, amíg nem rendelkezünk bővítőkártyával, a belső memória elegendő lesz néhány program, egy adag kép, és némi zene eltárolására.

A menürendszer a szokásos: A200 platform -vagyis átlátható, könnyen kezelhető! A különbség, csak annyi, hogy jelen esetben nem kapunk csillogó-villogó, látványos flash menüket, mint a drágább modelleken, úgyhogy, bár a telefon könnyen témázható, az alap ikonok nem változtathatók meg. Mármint legálisan persze.. De aki meg szeretné őrizni a garanciát, az kénytelen lesz visszafogni magát. Témákból viszont rengeteget találhatunk a neten, és akár más SE készülékek hivatalos témái (.thm kiterjesztés) is használhatók, így ha a főmenü ikonjai nem is, de a hátterek és almenük megjelenése szabadon változtatható!
A flash menük hiányának ellenére, a flash alapú háttérképeket és játékokat is kezeli a készülék. Mondjuk utóbbiak működ(tet)ése kicsit lassú, úgyhogy jobban tesszük, ha inkább a Java programok nyújtotta lehetőségeket aknázzuk ki.

A menü felépítése a szokásos: 12 ikont kapunk, melyeket a számbillentyűk megnyomásával is elérhetünk (ez a gyorsindítás egyébként az almenükben is működik). A menü elrendezése variálható, az alap 12 ikonos mellett, van egy vízszintesen fekvő forgatható tárcsás nézet, illetve egy "egy ikonos" nézet. Ilyenkor az adott ikon látható nagyban, a többi pedig jobb oldalon piciben jelenik meg. Bármely elrendezést is választjuk, a rendszer nem lassul be, gyorsan tudunk lépkedni a menüpontok között.

A menüpontok:

1. PlayNow szolgáltatás

2. Web:

A készülék gyárilag a NetFront böngészőjével érkezik. Pozitívuma, hogy a weboldalakat nagyon szépen jeleníti meg, és ráadásul számos nézet és beállítási lehetőség között választhatunk, ugyanakkor készüljünk fel rá, hogy bizony nem a sebesség bajnoka. Ezért rendszeres internetezéshez a sebesség és a kisebb adatforgalom miatt is az Opera Mini ajánlott.
Nagyon szerethető funkció a telefonban, hogy mielőtt bármelyik program is fellépne a netre / wapra, felugrik egy ablak, ami megkérdezi, hogy engedélyezzük-e ezt a műveletet. Ezáltal elkerülhetőek a véletlen internetezés negatív anyagi és (a számla kézhezvétele után) idegrendszeri következményei

3. Szórakozás:

A szórakozás menüpontban kapott helyet a Játékok menüpont, melynek beszédes elnevezése gyárilag 4 teljes játékot rejt, ezek a Brick Breaker, a Kasparov Chess, a Quadrapop és a Sudoku. Szerencsére a készülék kiváló Java támogatásának köszönhetően nem kell beérnünk ennyivel, hiszen a lista szabadon bővíthető. A játékok gyorsan elindulnak, és szaggatás nélkül futnak, ráadásul mint minden A200-as SE telefon, a Naite is képes a multitaskingra, így lehetőségünk van a háttérbe tenni a programokat, és a régiekkel párhuzamosan újakat megnyitni.

A Helymeghatározás menüpont a Google Maps-et rejti. Mivel a készülékben nincs gps vevő, a program a cellainformációk alapján próbálja megtippelni aktuális helyzetünket. Jó lefedettségű helyeken, egészen jó hatásfokkal működik, de mind a térképek letöltéséhez, mind pedig az egyéb szolgáltatások igénybevételéhez internetkapcsolatra van szüksége.

A továbbiakban találhatunk még itt néhány SE alkalmazást (TrackID, VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ), de a Távvezérlés, Diktafon és a Demoklip is ebbe a menüpontba költözött.

4. Kamera:

A kamera alapfunkciós, vagyis 2.0 megapixeles, fixfókuszos, a ledes villanófényt nélkülözi. A szoftver beállítási lehetőségei visszafogottak (Felvételi mód, Képméret, Éjszakai mód, Önkioldó, Fehéregyensúly, Hatások, Képminőség, stb.), de ilyen paraméterek mellett amúgy sem mennénk velük sokra.

A képek minősége borzalmas: egyértelműen a kamera a készülék leggyengébb pontja. Nappal, természetes fényben viszonylag tűrhető eredményt produkál az érzékelő, de ahogy elkezd sötétedni, vagy zárt helyre megyünk, a képek sötétbe burkolóznak. Ez különösen a villanó hiányában kellemetlen. Lehet egy kicsit bűvészkedni a fehéregyensúly állítgatásával, de sokat ne várjunk tőle.
Videókat QVGA felbontással és 15 fps sebességgel rögzít a készülék.

5. Üzenetek:

Az üzenetkezelés a szokásos: van SMS, MMS és e-mail kliens is. Az üzeneteket megtekinthetjük hagyományos formában, illetve lehetőség van a Beszélgetés fülre lépve chat-szerű megjelenítésre is.Az MMS-ek és az elektronikus levelek a 80 MB-os belső memóriába kerülnek, a készülék pedig támogatja az IMAP szervereket és a csatolt fájlokat is.

6. Média:

Az SE Média menüje a multimédiás tartalmakat csoportosítja és katalogizálja. Amellett, hogy egy meglehetősen látványos megoldásról van szó, további előnye ennek a menüpontnak, hogy általa könnyen hozzáférhetünk fényképeinkhez, zenéinkhez, videóinkhoz, játékainkhoz és RSS feed-jeinkhez is. Az egyes almenük ráadásul számos csoportosítási, kezelési és modifikációs lehetőség biztosítanak számunkra.
A Média menü sebességére nem lehet panasz, az animációk folyamatosak, a készülék gyorsan reagál az utasításokra. A képnézegető nem akadozik, a videólejátszó szaggatás nélkül játsza le a QVGA felbontású .3gp és .mp4 fájlokat. A zenelejátszó nagyon rendben van, a szoftver gyakorlatilag ugyanaz, mint ami a Walkman készülékeken fut: van hangszínszabályzó és MegaBass, fut a háttérben, ID3-tagek alapján szűr a zenék között, gyors és jól kezelhető.

A készülékhez a HPM-60 típusú fülhallgatót csomagolja a gyártó. Annak ellenére, hogy ez egy alap füles, meglepően jól szól, viszont aszimmetrikus kialakítású és nem szétszedhető, ráadásul a mikrofon részén nincsen felvevő gomb.
A hátlapon lévő hangszóró megfelelő hangerejű és jó minőségű, így a készülék kihangosítva is nagyon jól szól

7. Riasztások - Ébresztőóra

8. Kapcsolatok:

A névjegyzék 1000 férőhelyes, az egyes nevekhez számos extra adat kapcsolható: telefonszámok, e-mail cím, webcím, csengőhang, üzenetjelzés, megszólítás, vállalati adatokat, személyes adatok, egyéb információ, születésnap.

9. Rádió:

A készülékben található RDS-sel felvértezett FM Rádió is. A működtetéshez most is szükség van a fülhallgató csatlakoztatására.

10. Hívások - Hívásnapló

11. Szervező:

Itt az alábbi almenüket találjuk: Fájlkezelő, Alkalmazások, Videóhívás, Naptár, Feladatok, Feljegyzések, Szinkronizálás, Időzítő, Stopperóra, Számológép, Kódmemória.

Az Alkalmazások között gyárilag is megtalálható az AccuWeather, a Calendar wallpaper, az EcoMate, a Facebook, a GreenCalculator, a Slideshow Wallpaper, a Standby World Clock 3D, a World Clock 3D és a Youtube kliens.
A listából érdemes kiemelni az EcoMate és a GreenCalculator programokat, hiszen ezek a telefon "ökofókuszát" hivatottak kihangsúlyozni: "a Naite-be épített Ecomate ökológiai kalkulátor lehetővé teszi a fogyasztó számára, hogy „zöldebb” megoldásokat válasszon, csakúgy, mint a szén-dioxid lábnyom kalkulátor, mely kiszámolja, hogy ha az autózás helyett a gyaloglást választjuk, mennyi szén-dioxid kibocsátást takarítunk meg, így járulva hozzá környezetünk védelméhez." by SE

12. Beállítások

Hálózat, adatátvitel, akkumulátor:

A Naite GSM-modulja négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-frekvenciákból egyet (2100 MHz) támogat. Adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t és 3,6 Mbps sebességű HSDPA-t használhatunk, sajnos a HSUPA és a WiFi kimaradt a repertoárból.
Telefonálás közben semmilyen problémát nem tapasztaltam, a hangminőség kiváló, csak úgy, mint a Sony Ericsson készülékek legtöbbjénél. A térerő sem ingadozott, hívások sem szakadtak meg, ez a rész tehát teljesen rendben van.

A telefon és a számítógépünk közti adatcseréhez használhatunk adatkábelt, illetve Bluetooth kapcsolatot. A készüléken beállíthatjuk, hogy a számítógépre kötve miként kezelje a telefont a PC-nk. Az első csatlakoztatásnál a számítógép CD meghajtóként érzékeli a telefont, és egy felugró panel rögtön felajánlja nekünk a szinkronizáló programok telepítését. A fájlátviteli módot a telefon kapcsolódási beállításai között tudjuk aktiválni. Kicsit idegesítő viszont, hogy Mass Storage módban a telefon a csatlakoztatáskor és a leválasztásnál is újraindul, és ezáltal a folyamat bizony nem két pillanat. Más gyártók ezt ügyesebben is meg tudták oldani! Úgyhogy ha csak néhány fájlt szándékozunk átküldeni, egyszerűbb a Bluetooth-os küldést alkalmazni.

A Naite-t egy 950 mAh-s Li-Pol telep (BST-33) hajtja meg. A gyári adatok szerint ez majdnem 14 óra beszélgetési időt jelent 2G hálózatokon és 4,5 órát 3G kapcsolat esetén. A készenléti idő pedig 600 (2G), illetve 583 (3G) óra.
A gyakorlatban, az én felhasználói szokásaim szerint (átlagosan napi 45 perc beszélgetés és 20 perc netezés (EDGE)) a Naite 2.5-3 napig bírja. Sok játék és zenehallgatás esetén ez az érték 2 napra is csökkenhet.
Azonban visszafogott használat mellett, illetve éjszakai kikapcsolással valószínűleg 4+ nap is elérhető vele!

Összegzés:

A Naite egy kellemes készülék. Ez egyaránt igaz, a külső kialakítására, illetve a belső tulajdonságaira is. És, bár a készülék az alsó-közép kategória versenyzője, néhány jellemzőjével (például: a Média menü jelenlétével és a fejlett adatátviteli képességekkel) már egy magasabb szint felé mutat.
Szomorkodásra egyedül a kamera adhat okot, azonban, ha valaki túl tud lépni ezen a ponton, akkor 20-30 000 Ft környékén hozzájuthat a kisebbik GreenHeart modellhez, ami így részemről: Ajánlott!

A készülék ára:
- kártyafüggetlenül, 1 év gsm bolti garanciával: 25 000 Ft
- Pannonos, 2 év előfizetéssel, készülékbeszámítással, 2 év hivatalos garanciával: 5 000 Ft
- Pannonos, kártyás csomagban, 2 év hivatalos garanciával: 32 000 Ft
- aukciós oldalakon: Pannonos, 2 év hivatalos garanciával: kb. 20 000 Ft

Remélem tetszett Nektek ez a kis összefoglaló! Ez az első írásom, úgyhogy, szívesen várom a véleményeteket, észrevételeiteket!

Tesztképek:

Kép01
Kép02
Kép03
Kép04
Kép05
Kép06
Kép07
Kép08
Kép09
Kép10
Kép11
Kép12

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.