2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Sony EP-EX10 Hybrid

Bemutató és hosszú távú tapasztalatok a Sony sajátos szilikon harangjairól.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok és értékelés


Shure SE-215 és a Sony Hybid-ek a teszt alatt.

A Hybrid már túlélt nálam néhány fülhallgatót az idők alatt (a teljesség igénye nélkül 2db Sony, 1db Skullcandy, 2db Pioneer, 1 Xears) és jelenleg egy SE-215-ös Shure-on használom.

A Hybrid legfőbb előnye egyértelműen a kényelme. Nem feszít, a hallójárat ívén nem hajlik meg a gumi és több órás zenehallgatás során is stabilan tart és kényelmes tud maradni. A pontosan illeszkedő konstrukciója miatt jobb izolációt és egy fokkal kisebb szélzajt képest garantálni, mint az egy anyagból gyártott társai. Az anyagválasztás kifogástalan, a harangok nagyon strapabíróak. A legtöbb fülhallgatóhoz ideális, de amennyiben egy szettre ruházna be valaki, mindig ellenőrizze le a fülhallgató hangvető csövének méreteit és formáját.

Negatív tulajdonságai közé tartozik viszont a többi utángyártott haranghoz viszonyított magas ára. Emellett mint minden más harang ez is változtat a fülhallgató hangképén, ha csak kis mértékben is, de érzékelhetően. Ez a változás lehet pozitív és negatív egyaránt.

A hosszú távú tesztben három garnitúra Hybrid vett részt, egy új szett (aminek beszerzéséért plus44-nek szeretnék köszönetet mondani), egy régi normál használatú (4 éves) és egy régi extrém körülmények között használt (4.5 éves).

Egy Hybrid harangpár tartóssága a használattól és a fülhallgató kialakításától függően változik. Nagyon intenzív és extrém használattal, rengeteg cserével, esetleges modifikációval és a Hybrid gyári belső átmérőjétől jelentősen szélesebb hangvető csővel ez kb. 3 évet jelent.
A változás a színezett hengeres elemben jelentkezik, a gyári állapothoz képest lágyabb lesz, ha sokáig van szélesebb hangvető csővel rendelkező fülesen és sokat van cserélve. A palást szerű rész jelentősen nem változik, a gyári állapottal szinte megegyező marad hosszú távon is.

Az extrém módon leharcolt Hybrid és a normál használatú régi/új között finom hangképváltozást lehet észre venni, a mély hangok kevésbé direktek és határozottak a leharcolt típusban. Ezzel szemben a normál használatú régi és az új között semmi különbség sincs.
Átlagos, normál felhasználás mellett tehát, gyakorlatilag örökéletű lehet egy Hybrid pár.

Értékelés

Mindent összevetve az IEM fülhallgatók világával ismerkedőktől a már sokat tapasztalt öreg rókákig mindenkinek ajánlható a Sony Hybrid a remek teljesítménye és hosszú élettartama miatt.

Jótanácsok

- A helyes méretű harang kiválasztása nagyon fontos, szánja rá mindenki az időt nyugodt környezetben
- A harang levételekor finom, de határozott mozdulatokkal vegyük le a szilikonokat, hosszú távon meghálálják az odafigyelést
- Ha a Hybrid elkoszolódna, meleg, de nem forró (szappanos) vízben mosható
- Ügyeljünk mindig a harangok és a fülhallgató tisztán tartására, első sorban higéniai, másrészt esztétikai okok miatt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.