2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony CP-V10 Powerbank (10.000 mAh)

Egy Canyon 10.000 mAh-s powerbank tesztje ihlette, hogy kipróbáljam a Sony ugyancsak 10.000 mAh-s külső akksiját.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Manapság annyi mindent tárolunk a mobiltelefonunkon, és annyi mindenre használjuk, hogy teljesen meg vagyunk lőve, ha lemerül; továbbá éppen ebből a megnövekedett használatból (és a telefon akksiját fogyasztó alkatrészek energiaéhségének növekedéséből, valamint az akkutechnológia ezzel lépést tartani nem tudó fejlődéséből) adódóan sokkal hamarabb lemerülnek, mint a hőskor "buta" telefonjai. Jómagam még emlékszem az Ericsson T65-ösöm 8-10 napos akkumulátoridejére, abban az időszakban a feltöltést követően a töltő elcsomagolható volt, messze nem volt rá napi szinten szükség.

Ez mára teljesen megváltozott. Az ingerküszöb, azaz a minimum-követelmény odáig csökkent, hogy az okostelefon bírjon ki mindenképpen legalább 1 húzós napot, a többi már nem számít, mert naponta úgyis tölteni kell. Manapság már kifejezetten jónak számít, ha egy korszerű okostelefon több napot üzemel egy töltéssel normál használat mellett.

A magam részéről a Samsung Galaxy Note II megjelenése óta nem csak a nagyobb kijelző, hanem az ezzel járó nagyobb akku miatt is a méretesebb telefonokat használom (Note II, Sony Z3, Blackberry Passport, Lumia 1520, iPhone 6s Plus). Ezek mindegyike bőven és biztosan elmegy egy napot egy töltéssel még egy megnövekedett használat esetén is, de vannak olyan szituációk, amikor még így is szükségem lehet egy plusz töltésre (például elfelejtem feltenni a töltőre este, nap közben navigálni kell, és a velem együtt utazó személy állandó Facebookozása miatt csontra merül a telefonja, így elhappolja az autós töltőmet, stb.).

Így tavaly év vége felé úgy gondoltam, hogy venni kellene egy powerbankot. Minden ilyen vásárlás előtt nézelődök, fórumozok, olvasgatok, hogy melyik lenne a jó választás, és jelen esetben minden teszt és fórumozó az egyik Xiaomi bankot ajánlotta ár/értékben, de itthoni üzletben nem találkoztam vele, és piszkált a kíváncsiság, hogy vajon miben tudhat többet egy neves gyártó terméke ezen a téren, mint egy feltörekvő márkáé.

Így amikor megláttam, hogy akcióban (azonban a konkurenciához képest még így is drágán, 15 ezer Ft-ért) adják a Sony 10.000 mAh-s akkut, úgy döntöttem megveszem. Kérdés, hogy jó vétel volt-e, mit tud a konkurensek megoldásaihoz képest, illetve a két legfontosabb kérdés: tudja-e a ráírt kapacitást, és ár/értékben hogy áll a többi márkához képest.

A fényképen látszik, hogy a powerbankom 2015.05. havi gyártású, tehát az elkövetkezendőkben leírt mérések időpontjában több, mint egy éves. Fontos információ, hogy a csomagolása szerint teljesen feltöltve, használatra készen érkezik, tehát a gyártás időpontja és a vásárlás időpontja közötti fél éves időtartamban a csomagolásában teljesen feltöltve várakozott.

A csomagoláson látható fenti képen a 10.000 mAh-s kapacitás mellett egy csillag szerepel, ez általában azt jelenti, amit a reklámokból úgy ismerhetünk, hogy "akár...", tehát léteznek olyan felhasználási körülmények, amikor ezt a kapacitást fogja nyújtani az eszköz, de erre ne számítsunk minden felhasználási körülmények között. A csillagozás melletti szám jelmagyarázatát keresve (nem volt egyszerű megtalálni), a csomagolás alján található magyarázó szöveg szerint (ami egyébként a lehető legkisebb méretű betűvel volt szedve) a kapacitás 10.000 mAh 3,7 V esetén, és 6000 mAh 5 V esetén.

Sony CP-V10 powerbank a gyártó honlapján: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.