2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sigmarion III - Tenyérnyi mindenes

Egy sokoldalú és ritka tenyérgéphez jutottam hozzá...

[ ÚJ TESZT ]

A külső, a hardver és az alapvető tudnivalók

Hardveraprós böngészésem során akadtam rá a teszt alanyára. Éppen egy régebbi notebookra vadásztam, mivel a hosszú vonatutak mellé jól jött volna egy digitális útitárs. Nem voltak nagy kritériumaim, csupán Pentium 3 körüli hardver legalább 1-2 órás aksi idővel, hogy kicsit szórakoztatni tudjam magam a kedvenc sorozataimmal vagy éppen egy e-book olvasgatásával. Aztán egyszer csak teljesen véletlenül elém került egy frissen upolt hirdetés, ami rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Így érkezett meg hozzám nem sokkal később az NTT Docomo Sigmarion III HPC. Őt szeretném most bemutatni nektek.

Valószínűleg a legtöbb olvasónak nem cseng ismerősen a név, de ez nem is baj, hiszen itthon egyáltalán nem ismert a márka. Ennek az oka egészen egyszerűen annyi, hogy nem is került forgalomba kicsiny hazánkban, sőt Európában sem. Az NTT (NEC) által gyártott Sigmarion direkte a Japán piacra szánt készülék, ezért csak a helyi lokalizációt tartalmazza. Ez annyit jelent, hogy japán Windows CE 4.1 .net operációs rendszerrel és japán billentyűzettel rendelkezik, ezek változtatására pedig nincs is beépített lehetőség. Természetesen jelen esetben is akadtak olyan megszállottak, akik képesek voltak áthidalni ezt a problémát, de erről majd egy kicsit később.

Először is ismerkedjünk meg magával a készülékkel és a legfontosabb technikai paramétereivel:

A Sigmarion 3 (továbbiakban S3) egy HPC, azaz handheld PC. Ez egész egyszerűen tenyérgépet jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy a gép kicsiny mérete és súlya miatt könnyedén elfér az ember tenyerében, ezáltal ideális üzleti tárgyalásokra, meetingekre, terepmunkára, utazáshoz, iskolába, vagy minden olyan helyre, ahol egy notebook vagy asztali PC nem a legmegfelelőbb alternatíva. Az S3-at 2003 júniusában mutatták be, az előd Sigmarion II leváltásaként. Elég sok hardveres fejlesztés történt az előző konstrukcióhoz képest, ennek köszönhetően egy közismert és a mai napig sokak által kedvelt eszközt sikerült létrehozni.

Súlya (akkuval együtt): 455 gramm
Méretei: 189 x 117 x 21 mm
CPU: 32bit Intel XScale PXA255 - 400 mhz (800-ig húzható szoftveresen)
RAM: 64 MB
ROM: 32 MB
Kijelző: Érintésérzékeny, teljes értékű 5"-os TFT, 800x480-as felbontással
Egyebek: Qwerty billentyűzet, CF (I,II), MMC, SD, SDIO, USB támogatás, Infra, mono hangszóró, 3,5-ös fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet
Bővítőkártyáim: 10/100 LAN, Modem, GPS, Bluetooth

A készülék bal oldalán egy lenyitható kis ajtó mögött rejtőzik a mini USB-A és mini USB-B csatlakozó. Az előbbit az USB-host funkciókra használhatjuk, azaz csatlakoztathatunk pendrive-ot (Igen, a külső HDD-t is felismeri), egeret vagy akár billentyűzetet is, az utóbbival pedig a PC-vel történő ActiveSync-et kelthetjük életre. Nem sokkal mellette találjuk az SD kártya slotját, ami nagyon jó szolgálatot tesz, hiszen a gép belső memóriája nem elegendő programok vagy egyéb nagyobb méretű adatok tárolására.

A masina elején rögtön megüti a szemünket az infra vevő, majd rögtön mellette a szabványos 3,5-ös fejhallgató és mikrofon csati.
A jobb oldalon a stylus (érintőceruza) mélyedése található, mellette a CF kártya slotja és a hálózati töltő csatlakozója.

Ezzel nagyjából ki is végeztük a csatlakozókat, azonban a kis S3 tartogat még meglepetéseket. A gép alján egy mono hangszórót találunk, ezen keresztül csipogja el nekünk a rendszer a gondjait vagy ha úgy tartja kedvünk zenét is hallgathatunk rajta, bár ezt kétségkívül nem arra találták ki. Ettől eltekintve azonban egész vállalható a hangerő, persze a minőség terén nem szabad azért csodát várni. Itt a gép alján találjuk még egy kis bemélyedésben a reset gombot, ez pontosan arra szolgál, amire a neve utal, tehát újraindítja a gépet. Ez általában pár másodperces folyamat, tehát itt nincs sem hosszú boot idő, sem várakozás. Ha nagyon elrontottunk valamit és a rendszerünk nem ad életjelet vagy olyan dolgokat produkál, amit nem kellene, akkor lehetőségünk van a hard-resetre is, ez visszaállítja gyári állapotra a S3-at. Ekkor csak a kijelző kalibrációját kell megejteni és pár másodperccel később ismét dübörög a Win CE, immáron alapállapotában. Ebből következik, hogy az operációs rendszer cseréjére, módosítására vagy frissítésére nincs lehetőség, a rom nem flashelhető. Ez az egyik nagy akadálya annak, hogy a készülékhez nem készültek főzött vagy módosított romok, pedig izgalmas dolgokat lehetett volna készíteni egy ilyen hardver mellé.

Az 1800 MAh-s akku készenléti ideje attól függ, hogy mennyire izzasztjuk meg a gépet, de azt kijelenthetjük, hogy fénykorában 3 órától olyan 10-12 óráig bírta egy töltéssel. Az én példányom már csak olyan 2-3 órát bír, de ez még mindig tekintélyes idő. Lehetett anno vásárolni hozzá nagyobb teljesítményű (3600 MAh) aksit is, ezzel pedig az egekbe szökött a készenléti idő.

A billentyűzet kényelmes, még éppen akkora méretűek a gombok, hogy ne legyen zavaró rajtuk a gépelés. A karakterkiosztás kicsit idegen (vagy mondjuk úgy, hogy kínai) a magyar embernek, de azért megszokható. Ha szeretnénk, akkor magyar kiosztást is beállíthatunk egy kis segédprogram segítségével. Van egy FNC gomb, ez ugyanolyan szerepet tölt be, mint a laptopok esetében az FN, tehát mellé a megfelelő gombokat lenyomva csökkenthetjük/növelhetjük a fényerőt vagy éppen kikapcsolhatjuk a kijelzőt. Ezeken felül szinte teljesen megegyezik egy hétköznapi netbook vagy notebook klaviatúrájával, vannak kurzormozgató nyilaink és funkcióbillentyűk is, bár ezeket sok mindenre nem használom, mivel fogalmam sincs mire szolgálnak jelen esetben, a rajtuk levő krikszkraksz jelek pedig nem segítenek megértenem a feladatukat.

A kijelző teljes értékű WVGA felbontású TFT, egyszerűen élmény rajta filmeket vagy képeket nézni. A fényereje és színvilága pont olyan, amilyennek lennie kell. Egyedüli üröm az örömben, hogy sajnos csak 5 colos, pedig a készülék méretéből ítélve bőven lehetne akár 7 is. Elő ránézésre hajlamos is becsapni az embert, ugyanis nagyobbnak tűnik, mint ami. Ez annak köszönhető, hogy a két oldalán érintésérzékeny gyors gombok találhatók, ezekkel kelthetjük életre például a böngészőt, a Media Playert, a Messengert, a levelező programot és még néhány hasznos dolgot. Nem butaság, de azért én jobban örültem volna egy nagyobb aktív megjelenítő felülettel rendelkező kijelzőnek.

A fentiekből is látszik, hogy nem hétköznapi eszközzel van dolgunk, de ez még csak a kezdet. Sajnos magát a HPC kategóriát kihaltnak tekinthetjük mégis van létjogosultsága ennek a kicsi készüléknek a netbookok és a tabletek térhódítása közepette is. Mára a lelkes támogatói bázisnak és a sok kísérletező kedvű felhasználónak köszönhetően szinte mindent meg tudunk valósítani ezzel a készülékkel, amit mondjuk egy EeePC 700-al tennénk. Nézzük meg mire is használható az S3 a gyakorlatban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.