2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung C140 alap alap alap...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Samsung SGH-C140/SL Bevezetés: Ami azt illeti nem is tudom megmondani mikor volt...

[ ÚJ TESZT ]

Samsung SGH-C140/SL

Bevezetés:
Ami azt illeti nem is tudom megmondani mikor volt a kezemben ilyen puritán telefon. Maradjunk annyiba, hogy akkor még kis süldő voltam. Először is elmesélem miért rendeltem meg. Öcsémnek Siemens CXT65 telefonja volt, amit még tőlem kapott már nagyon rég, de az idő már nagyon kikezdte. Ragasztva is volt már, meg az akkumulátora is gallyra ment és egy szép napon be se kapcsolt. Akkor az én anyukám, akinek arany szíve van, odaadta az ö telefonját (Motorola V3) az öcsikémnek és neki nem maradt semmi. Pedig anyának nagyobb szükség lenne a telefonjára, de ő nagyon jó szívű. Aztán pár napja felhívott otthonról és közölte velem, hogy ő nem bírja tovább telefon nélkül, ezért vegyek neki valami használtat, de ne legyen több 10 000 Ft-nál, hisz úgy is csak átmeneti lesz. Azt tervezzük, hogy öcsémet meg karácsonykor meglepjük egy SE W200i-vel és akkor anya telefonja vissza kerül hozzá, de addig szüksége van valami készülékre. Használtat nem akartam venni, ezért inkább rendeltem a T-Mobile-től egy Dominós Samsung SGH-C140/SL típusú mobilkészüléket. A készülék akciósan 6960 Ft volt.

Külső:

A telefon nagyon pici és nagyon könnyű. Szokatlan a mostani N73 ME-hoz képest. A Kijelzője is nagyon parányi. Hogy számokkal is alátámasszam az előző mondatot, ezért fogtam egy vonalzót és lemértem.
Az eredmény a következő lett:
10,2 x 4,3 x 1,6 cm a kijelző pedig 2,8 x 2,8 cm
A súlyát nem tudom, de nagyon könnyű. Észre se lehet venni a farmerzseben. A készülék fekete színben érkezett hozzám. Csak az előlapja kapott némi ezüstös színt, ami szerintem nem áll jó neki. A hátlapon semmi érdekes dolog nincs. Kamerát nem kell keresni, ugyanis ebben nincs. A hátlapja kicsit érdes felületű, így legalább nem csúszik ki az ember kezéből. A telefon oldalán pedig körbefut egy csillogó fekete 6 mm-es sáv, ami viszont már remekül gyűjti az ujjlenyomatokat. Az előlap két részre osztható. A felső rész műanyagból van, míg a klaviatúrás rész pedig gumírozott. A 128 x 128 pixeles kijelző alatt ott virít fehéren a T-Mobile logója, amit én nagyon ellenzek. Ezért nem veszek sose szolgáltatóktól telefont, mert engem ez nagyon idegesít. Elrontja a telefon kinézetét. A felül lévő résen keresztül nagyon jól lehet hallani a másik felet telefonálás közben és a csengőhangok is veszettül szólnak rajta, bár max. hangerőn kissé torzít. Sőt azt is észrevettem, hogy maximális hangerőnél még a klaviatúrán is érzem a hangerő „erejét”. Kissé megremeg. Vagy lehet, hogy az én ujjbegyeim ilyen érzékenyek? Bal oldalt található a fülhallgató nyílása. Könnyedén köröm nélkül le lehet nyitni, de csukott állapotba mégis stabil. A bal felső sarokban van a nyakba akasztásért szolgáló kis mélyedés, amit én megint elég gyerekesnek tartok minden modellben. Főleg az tud nevetséges lenni, mikor valaki egy felső kategóriás mobillal a nyakában rohan, hogy elérje a buszt, közben a telefon meg veri a mellkasát. De vannak azért elvetemült figurák. Jobb oldala a telónak csupasz. Az alsó rész közepén a hálózati töltő kis lyukacskája található. Szintén alul bal oldalt meg a mikrofon található. A gombok nyomáspontja megfelelő, csak azért némi erőt igényel. Félrenyomni totál nem totál nem lehet. Nekem nem sikerült. Ami egy nagy piros pontot érdemel az a billentyűzet világítása. Én meg merem kockáztatni, hogy még a kijelzőnél is erősebb a világítása.

Klaviatúra világítása este
A kijelző alatt egy 4 állású navipad található közepén az ok gombbal, ami csodák csodájára nem a WAP-ra visz, hanem a menübe. Azért is csodálkoztam ezen, mert a menü szó ott szerepel a kijelző bal alsó sarkában és gondoltam megint csak a bal funkciógomb repít a menübe, de ez esetben meg tréfált minket kicsit a Samsung. A navipad használata egyszerű és itt se nyomtam félre. Ha a bal részét nyomom meg, akkor előbukkan az üzenetírás, ha a jobb oldalát, akkor elkezd zenélni a teló, ugyanis a csengőhangok menüben találom magam. A navipad alsó része a hangfelvételt hozza elő, míg a felső a naptárat.

Belső:
A telefon kicsit lassú. Mikor feloldom a billentyűzetet, akkor el kell telni egy kis időnek, míg a billentyűzet aktív felirat eltűnik és beléphetek a menübe.
Alapképernyőn a következő információk találhatók:
Bal felső sarokban a térerőt jelző ikon, mely szép színes
Jobb felső sarokban a töltöttségi szintet jelző ikon kapott helyet. A maximális töltöttséget 3 kék csík jelzi.
Felül középen az automatikus billentyűzár ikonja, alatta pedig a szolgáltató neve, az idő és a dátum található.
Bal alsó sarokban a menüt, jobb alsóban a névjegyzéket helyezték el.
A menü logikus felépítésű, animált ikonokból áll 3 x 3-as elrendezésben.

Menü
Jobb oldalt felül a T-T-Mobile ikon:
Jobb felső sarokban helyezkedik el. Ezen belül van az Email, a Mobil- lottó és a Reuters almenü. Az Emailon kicsit meglepődtem először. Ilyen is található alsó kategóriában? Először az email címet kell beírni, majd az üzenet tárgyát és már megy is az üzenet. Megjegyezném, hogy nehezen látóknak remek kis készülék ez, ugyanis rendkívül nagy betűket használ a telefon.
A második almenű a Mobil-lottó. Szerencsejáték kedvelők előnyben. Van itt ötöslottó, hatoslottó és skandináv lottó is.
A Reuters-en belül Deviza, Tőzsde aktuális információit kérhetjük le. Ilyet se láttam még. A kívánt árfolyamot pedig sms-ben kapjuk meg a szolgáltatótól némi díj fejében.
Hívásnapló ikon:
Itt minden információt megtudhatunk a fogadott, nem fogadott, tárcsázott hívásokról és azok idejétől. Hívásdíjat is be lehet állítani, bár én ilyet sose használtam. Feleslegesnek tartom.
Hálózatfunkciók ikon:
Itt be lehet állítani a hívásátirányítást, híváskorlátozást, hívásvárakoztatást, hálózatválasztást, hívószámküldését. Ezen kívül van még egy zárt csoport is, aminek gőzöm sincs mi a szerepe.
Hangbeállítások ikon:
Gyárilag 7 db csengőhang található, ami az a tipikus kőkorszaki Samsung csengőhangok. Nosztalgiálásra tökéletesek. A csengetés hangereje 5 fokozatban állítható. Nekem már a 2-es hangerő is elég nem hogy az ötös. Egyszerre nem rezeg és cseng. Három beállítás lehet. Rezgő, Dallam Rezgés majd dallam. A rezgés viszont brutális. Nagyon tud rezegni. Tipikusan az a teló, amire felesleges a csengőhang, mert a rezgést is meg lehet hallani. Egyszer volt egy Siemens ST55 telefonom. Na abba volt olyan rezgő, hogy a tanár kiszúrta az órán. Pedig az utolsó padba ültem, tőle olyan jó 7-8 méterre úgy, hogy a telefon a zsebemben volt. Szóval lányok, csak ajánlani tudom. Szerintem olcsóbb is, mint egy vibri. Üzenetjelző hangnál 8 dallam áll rendelkezésünkre. Természetesen ezek is a nosztalgia kategóriába sorolhatók.
Üzenetek ikon:
T9 természetesen van benne, bár én sose használtam. Ami azt illeti már az sms-t se igen használom. Lusta vagyok gépelni. A gépelés ennél a telónál meg némi hanggal jár. Eléggé kattognak a gombok, ezért óra közben nem ajánlatos használni! Az sms-ekhez lehet csatolni gyárilag tárolt kis képeket, animációkat, hangot és dallamot. Ugyanezekből lehet sajátot is csatolni. Üzenetírás közben a telefon a kerektereket 402-től számolja visszafelé. Fura és kissé érthetetlen. Miért pont 402, és miért visszafelé számol? Üzenet küldésénél lehet simán küldeni vagy küldéssel együtt menteni.
Szórakozás ikon:
Ezen belül van a WAP, a saját képek és hangok mappa. Az utolsó kis ikon meg megmutatja nekünk, hogyan állunk a memóriával, ami jelen esetben 600 KB. Szóval a hellyel nem lesz gondunk. :D
Szervezés ikon:
Ezen belül van az ébresztés, a naptár, idő és dátum beállítás, számológép, teendők, hangjegyzet, pénzváltó. Essen mindegyikről egy kis szó. Ha jól értelmeztem a menüt, akkor 3 db ébresztés állítható be. Egy egyszeri, egy napi és egy reggeli. Az ébresztés kikapcsolt állapotban is működik. Naptárból csak havi nézet van, de én úgy gondolom ez elég is. A többit sose használtam. Ha rákattintunk ez egyik napra, akkor emlékeztetőt is írhatunk, melyhez hangot rendelhetünk és az adott időpontban figyelmeztetni fog minket. Idő és dátum beállításon belül van egy világóra is. Na ez a kedvencem. A Föld térképén jobbra-balra bolyongva megnézhetjük, hogy merre mennyi is az idő. Nem csak az ottani időt írja ki, hanem az eltolódás mértékét is. A számológép alapműveletes, de egy ilyen telótól ne is várjunk többet. A célnak megfelel. A teendők kommentárt szerintem nem igényel. Ami nagyon jó benne, hogy miután begépeltük a nem kicsiny betűkkel a teendőt, utána van egy olyan opció, hogy beilleszti a naptárba. Sőt azt is meg lehet adni, hogy mennyire fontos az a teendő. Hangjegyzetekre 100 KB hely áll rendelkezésünkre. 30 másodperces egységekben lehet felvenni. Visszahallgatva nagyon rossz a minősége. Tiszta de nagyon halk. A pénzváltó tulajdonképpen nagyon felesleges. Először be kell írni a valuta árfolyamát, majd a kívánt összeget. Ezt a gép csak egyszerűen összeszorozza. Ezt a számológéppel is meg lehet tenni ezért felesleges.
Telefonkönyv ikon:
Bejegyzés létrehozásánál felkínálja a telefon hova akarom menteni. SIM-re vagy telefonba. A SIM-re 250 szám fér, míg a telefonban 500 db hely áll rendelkezésünkre. Egy névhez 3 telefonszám és egy email cím rendelhető. Azt azért megemlíteném, hogy nem egyszerű dolog új bejegyzést létrehozni a telefonkönyvben. Nagyon nem átlátható a létrehozási folyamata. Viszont ha kész, akkor már igen.
Beállítások ikon:
Kijelző beállítások az első kis alrésze. Itt lehet beállítani, hogy mi legyen a háttérkép. Gyárilag 7 db van, plusz a naptár. Az szolgáltatói logót, a dátumot és az időt le lehet szedni a kijelzőről. Sőt azt is be lehet állítani, hogy milyen színű legyen.
Van automatikus billentyűzár opció is. A bekapcsolásnak az ideje állítható. A legkisebb 15 másodperc, a legnagyobb 2 perces egység.
A kijelző fényereje 4 fokozatban állítható, de a négyesen se valami hű de vakító. A kontraszt is babrálható 18 fokozatban. Én nem nyúltam hozzá. Középtájt hagytam azt kész. A kijelző beállítások közt szerepel még egy dolog. Lehetőség nyílik, hogy beállítsuk a kijelző világításának időtartamát, és hogy mikor halványodjon el. Nos a kijelző beállításokról ennyit.
Az üdvözlő üzenetet és a sajátszámok almenüt se kell szerintem magyarázni. Sajátszámnak 5 db-ot lehet beírni.
A nyelv beállításánál 11 db nyelv közül válogathatunk ízlésünknek megfelelően.
:D
Vannak még biztonsági beállítások, extra beállítások és gyári beállítások. Ezekre inkább nem térnék ki. Egyértelműek.

Összefoglalás:

A telefon a maga kategóriájában nem rossz kis készülék. Ajánlani tudom azoknak, akiknek nem fontos a sok multimédia egy telefonba, akiknek nem a méret a lényeg és akik nehezen látók.
(A fenti kettő fotó minőségéért elnézést,de csak N73 volt nálam)

És a végére pár jobb minőségű fotó:

Azóta történt

  • Sony Ericsson W200

    Az előzmények Gondolkoztam, hogy mit is lehetne kitalálni "jóanyámnak" karácsonyra,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.