2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung np300e5z-a04hu bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A komótos kétmagos avagy mire elegendő az öregecskedő hardver egy olcsó notebookban?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és külső

A 2012-es év júliusában vettem a teszt alanyát. A specifikációs lista és az ár alapján egész jónak tűnt, bár azt hozzá kell tegyem, nem mozgok valami otthonosan a számítástechnika világában (inkább a mobilkommunikáció csodái érdekelnek).

Mikor kibontottam a dobozt ámultam és bámultam. Szerintem baromi szép a gép, nagyon tetszett ez a fekete-alumínium (persze nem alumínium, csak a színe olyan)-szürke kombó.
A recézett fedlap kimondottan kényelmes, ha a hóna alá csapja az ember a notit, nem kell aggódni, hogy véletlen elejti :) Pár hónapos használatom során semmi kopás nem jelentkezett a burkolaton, bár az a típus vagyok aki vigyáz a dolgaira, de azt meg kell említenem, hogy a billentyűzet szigetecskéi között található fényes műanyag nagy valószínűséggel hajlamos a karcolódásra csillogós plasztik mivoltához hűen.

A zsanérokról csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni, még mindig "nagy erő" kell a felnyitáshoz, a gép alját le kell fogni, hogy ki tudjam nyitni a kijelzőt, ellenkező esetben az egész laptop a sarkára emelkedik.

A gép oldalán megfelelő számú csatlakozó áll rendelkezésre, van itt három USB port, egy HDMI, VGA kimenet, kártyaolvasó, optikai meghajtó, LAN csatlakozó és persze audió ki- és bemenet is. Egy átlag usernek ez bőven elég.

A billentyűzet a szigetes megoldást használja (lásd Macbook, Sony Vaio), ami szerintem praktikus.

A klaviatúra felett helyezkedik el a hangszóró és a bekapcsoló gomb, amelynek a sziluettjét bekapcsolt állapotban fátyolos kék fény lengi körbe.

A kijelzőnk egy 1366*768 felbontású LED technológiát használó 15,6"-os darab. Jó hír, hogy a felülete matt, így csak nagyon minimális tükröződés tapasztalható.
A keretbe van integrálva egy HD kamera, amely videócsevegésnél jól jön.

Majdnem megfeledkeztem az állapot jelző ledekről, amelyek a touchpad alatt helyezkednek el és négy darab van belőlük. Na igen, a touchpad körüli terület sűrű takarításra szorul elég rendesen gyűjti a ujjbegyeken található zsírt, amely körülbelül 3-4 hét alatt szép összeszedi a port és igen csúnya látványt nyújt a felhasználói szemnek.

Íme egy kép a gépről:

Hardver, Szoftver

Ahogy feljebb említettem, a specifikációs listát olvasva egy laikusnak jónak tűnik a notebook, csak hát az a fránya Intel Pentium B950-as savanyítja meg a szőlőt.
Igaz, hogy kétmagos 2,1 GHz-es a proci, de a kisebb órajelen pörgő Intel Core i3-as procik bőven lenyomják, többek közt azért, mivel azok kétszer annyi szálon képesek számolni, mint ez.

Na meg az Intel HD sem valami acélos videó vezérlő egy nem integrálttal szemben.
A 4GB RAM elegendőnek mondható, legalább nekem eddig bőven elég.
A HDD 750 GB, ami valljuk be, nem kevés.

Röviden ennyit a hardverről, szóval aki a benchmark eredményekre gerjed, annak nem ez a notebook a megfelelő választás, de munkához, netezéshez, filmnézéshez ideális.

Én a gépet előre telepített Windows nélkül vásároltam meg, tehát az első dolgom volt egy Windows 7 feltelepítése, továbbá a szükséges driverek felpakolása, amiket egy DVD-n kapunk meg.

A Win 7-et mindenki ismeri, ezért itt nem is pazarolnám a karaktereket semmiféle leírásra. Azt viszont meg kell említsem, hogy a boot idő igen hosszúra nyúlik, egy kávé elszürcsölése bőven belefér, amíg feláll a rendszer.
Pozitívum viszont, hogy fagyás még egyszer sem volt.

Rengeteg Samsung által fejlesztett alkalmazást is találunk a drivereket tartalmazó DVD-n. Ezekből a kedvencem az Easy Settings nevezetű, amiben beállíthatjuk a kijelzőhöz kapcsolódó dolgokat (nagyon jó, ha HDMI kábelen keresztül kötjük össze a gépet a TV-vel), variálhatunk a vezetékes/vezeték nélküli hálózatokkal, az energia ellátással, a hangbeállításokkal.
Ha már hangbeállítások, akkor meg említsem a beépített hangszórót, amely igen kellemes hangerővel és minőséggel szól - persze ne várjunk tőle iszonyat mód dübörgő mélyeket.

Továbbá az Easy Settings, Rendszerindítás menüpontja alatt állíthatjuk be a Samsung Fast Boot módot, amelyet bekapcsolva pillanatok alatt életre kel a gép alvó üzemmódból. Az ébredési idő így kb. fele annyi, mint egy Intel Core i3-as procival és Szintén 4Gb RAM-mal szerelt Toshiba Satelite esetén és még mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy a levegőbe beszélek, honnan tudnám? Hát onnan, hogy összehasonlítottam egyik ismerősöm gépével és nem csak egyszer, ezzel kizárva a "az csak véletlen lehet" hozzászólásokat. Akik ilyen laptopot szeretnének azoknak azt ajánlom, hogy sose kapcsolják ki a laptopot (csak ha tudja az illető, hogy pár napig nem lesz rá szüksége), így kiküszöbölhető a hosszú boot idő okozta várakozás.

Van még egy Easy Software Manager (itt frissíthetjük az illesztő progikat), egy Easy Support Center (felméri és javítja a számítógép teljesítményét), valamint egy Easy File Share (amit még sosem használtam, de a nevéből könnyen kitalálható, hogy mi a haszna).

Kimondottan ötletes a touchpad kezelése, rengeteg lehetőséget ismertek fel a szoftver fejlesztők, amik hasznosnak bizonyulnak a mindennapokban. Gondolok itt a mobilokból már jól ismert pinch to zoom opcióra, ami böngészés közben is működik, nem csak képnézegetéskor. Elforgathatjuk a képeket oly módon, hogy két ujjunkat a touchpad két szélére helyezzük átellenesen és egyszerre mozgatjuk az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányba. Kétféle módon is görgethetjük az oldalakat, az egyik a már jól ismert módszer, amikor a pad jobb szélén húzzuk le/fel az ujjunkat. A másik módszer, hogy két ujjunkat a touchpadra helyezzük és egyszerre mozgatjuk azokat fel vagy le.

Wifi, üzemidő, melegedés

A Wi-fi antenna a jelet nagyon jól veszi. Itthon kis hatótávolságú routerem van, de még a ház másik végében is 4 csíkot mutat a 5 skálás visszajelző.
A megosztás a munkahelyi hálózattal nem igazán akar működni, bár ha jól tudom a munkahelyi hálózaton le van tiltva net megosztás lehet, hogy azért (nem tudom, hogy ilyet lehet- e csinálni, nem vagyok informatikus).

Az egyik legpozitívabb pont az akkumulátor, használattól függően 4-6 óráig bírja töltés nélkül telepkímélő üzemmódban (ez azt jelenti, hogy csak 80%-ig tölti fel az aksit). A Nexus S tulajdonosoknak ismerős lehet a Samsung ezen húzása, hogy hasznos vagy nem hasznos, azt nem tudom csak sejtem, mivel az akkumulátor semmivel nem nyújt gyengébb teljesítményt mint a megvételkor.

A melegedés minimális, még részlegesen eltakart szellőző rostélyok fennforgása esetén is.

Beállíthatunk egy úgynevezett csendes módot, amikor a ventilátorok folyamatosan alacsony fordulaton pörögnek. Ez azoknak lehet jó, akiket zavar az olykor-olykor felpörgő ventilátorok "zaja".

Összegzés

El is érkeztünk ezen rövidke cikk végéhez, az összegzéshez.
Én 110 ezer forintért vettem a gépet akciósan (júliusban), táskával és egérrel, ami valljuk be egy jó ár.
Ennyi pénzért kapunk egy jól kinéző, stabilan működő, magabiztos szervíz háttérrel rendelkező masinát, bőven elegendő csatlakozóval és kicsit öregecske hardverrel.
Leginkább egy nyugdíjas autóversenyzőhöz lehet hasonlítani a Samsung notebookját, szeretne ő gyorsan menni, csak hát a kopott porckorongok és a lassú reflexek már nem engedik.
Munkára, tartalomfogyasztásra bőven megteszi, de hardcore usereknek, gamereknek, valamint ideggyengéknek nem ajánlott.

Bárkinek, bármilyen kérdése van tetszenek szólni vagy kézzel inteni és a cikk alján megválaszolásra kerül a sor.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.