2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Samsung LED TV tudástár - D széria

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tapasztalat és információ gyűjtemény a D szériás Samsung LED TV-kről

[ ÚJ TESZT ]

Alapok

Mivel Samsung LED háttér-világításos LCD TV-t tervezek vásárolni, ezért eléggé beleástam magamat a témába. Ilyenkor persze az ember idejekorán megtud egy csomó pro/kontra infót, ami aztán vagy elveszi a kedvét a vásárlástól, vagy nem. A lényeg, hogy tudom mennyire macerás a téma fórumát túrni a részletekért, ezért igyekszek ebbe a bejegyzésbe kigyűjteni minden hasznosabb részletet. Megjegyzem, hogy kifejezetten a D szériára koncentrálok, tekintve hogy 2011-ben ez a legújabb. A bejegyzés kérésre lett címlapos, alapvetően a hozzám hasonló TV vásárláson morfondírozókat kívántam segíteni a megírásával. A cikk legvégén van egy dátumos lista, itt mindig látni fogjátok, hogy melyik napon mivel bővítettem az irományt, nem kell kutatni.

Na tehát:

A téma helyi fóruma: Samsung LCD és LED TV

Típus formula kód: Samsung UExxDyyzw

UE: Európa (UN -el jelölik az amcsi piacra tervezetteket)
xx: képátló inchben/colban. 1inch=2.54cm. 32/37/40/46/50/55/60 a jellemző méretek
D: a generációra utal. D - 2011, C - 2010, B - 2009
yy: a készülék tudására és felszereltségére utaló szám.
z: a készülék külalakjára és színére utaló szám
w: még egy felszereltségbeli paraméter

UExxDyyzz, tehát az yy értékről bővebben:
Mint fentebb említettem ez a készülék tudására és felszereltségére utaló szám. 4y, 5y, 6y, 7y, 8y a főkategóriák, és azokon belül vannak még további lebontások. Idehaza jelenleg leginkább a következő típusokat látni: UExxD5000, UExxD5003, UExxD5500, UExxD6000, UExxD6100, UExxD6500, UExxD7000, UExxD8000

Típus táblázat:

Kiegészítések:
- az 5003 (tehát az 5000-ban nem!) típus szoftverében le van tiltva az USB-ről történő videó lejátszás, amit csak egy trükkös módosítással lehet engedélyezni (Szerviz menü bekezdésben írok róla)
- az 5xxx-es modellekben is Ultra Clear panel van (köszi kovsol)

UExxDyyzw, tehát a z értékről bővebben:
szín és talpazatbani eltérések.Ez amolyan izlések és pofonok dolog, kinek mi jön be. Viszont érdemes figyelni, mivel az extrémebb megjelenésűek (pl fehér káva + X talp) néha olcsóbbak a klasszikus feketénél. Szemléltető táblázat a z paraméterről:

UExxDyyzw, tehát a w értékről bővebben:
Sajnos erről nem tudok túl sokat. Egyedül az 5000-es széria kapcsán láttam eddig a magyar piacon, mégpedig az 5003 képében (pl: UE40D5003). Ebben az esetben a 3-as szám a végén arra utal, hogy amíg egy UE40D5000-es TV-nek 2 USB csatlakozó van a hátulján, addig az UE40D5003-ra csak egy került. Mászóval egy fapadosabb kiadás

Panel lottó

Az alap UExxDyyzw modell megjelölésen kívül még van egy típus leíró kódja is a tévéknek. Ebben a beépített panel típusát és gyártóját jelölik meg, ugyanis nem minden készülékbe kerül Saumsung panel, ráadásul még a panel technológiák is lehetnek különbözőek (MVA/PVA). Úgy általában ezt "panel lottónak" hívjuk, mivel csak a dobozból kicsomagolva a készülék hátulján lévő matricából, vagy a szerviz menübe belépve (erről a Szerviz menü bekezdésben olvashattok) lehet kideríteni hogy mit is kaptunk a pénzünkért (a legújabb tévéknél már megesik hogy a hátlapi matricára se írják ki).

Tehát, ha egy Samsung TV panel típus száma: 40A1UF0C

40 - képernyőméret inchben
A - a panel gyártója (A = Samsung; D = CMO; L = AUO; I = CPT; H = Sharp)
1 - frekvencia (6 = 50/60 Hz; 1 = 100/120 Hz; 2 = 200/240 Hz)
U - panel technológia (A = AntiGlare; T = TN; U = Ultra Clear)
F - felbontás (F = Full HD; H = HD; U = UD)
0 - első, második, harmadik stb panel (?) (1st = 0; 2nd = 1 ...)
C - háttérvilágítás fajtája (C = CCFL; L = LED; E = Edge LED)

Miért érdekes ez az egész? Csupán azért, mert a különböző technológiájú panelek különböző karakterisztikával rendelkeznek. Eltérő lehet a válaszidejük (ez akkor fontos ha játékra kell a TV), a felhősödés (erről a Clouding, felhősödés bekezdésben írok) és a színhűség.


Eltérő színhűség és válaszidő MVA/PVA panel esetében (D5700-as TV-ben)

A témával kapcsolatban a "Clouding, felhősödés" részben lesz mellékelve egy kép.

Ebben a videóban megtekinthetitek, hogy a szerviz menüben hol kell keresni a paneltípust.
Erről az oldalról fordítottam ide a panel típus magyarázót
És végül még egy román cikk a panel lottóról

Clouding, felhősödés

Az edgeLED egyik rákfenéje. Történetesen ha egy olyan filmet nézünk amiben van sötét jelenet, vagy ami nem tölti ki a teljes képernyőt és alul/felül fekete sáv van, akkor észrevehetünk egy-egy világosabb foltot, főként a sarkokban, de más helyeken is. Ezt az okozza, hogy a LED (light emitting diode) pontszerű "lámpák", és a fényük nem egyenletesen oszlik el az LCD panel mögött. A legújabb SHARP TV-kben már kiküszöbölték ezt a jelenséget, sejthetően a következő generációs Samsungokban is már meg lesz oldva, de jelenleg ez az ára a kis fogyasztásnak Természetesen a boltok polcain kiállított tévéknél ebből semmit nem érezni, csak elsötétített szobában válik markánssá. Szemléltető képek a cloudingról:


UE46D6500


UE55D8000


Thom! 6510-e

A panel lottó részben említettem még egy kis kiegészítést. Nos ez a kép lenne az, amit erről az oldalról másoltam. Abban a tesztben két különböző panellal szerelt, ámde azonos TV modellt (D5700) hasonlítottak össze, látványos eltéréseket kapva eredményül:

A felhősödés csökkenthető a háttérvilágítás fényének csökkentésével és a képernyő kalibrációval, de teljesen nem eliminálható a D szériában (erről a Képi tulajdonságok kalibrációja bekezdésben írok). Azt ajánlom minden friss Samsung TV tulajdonosnak hogy ne fektessen túl nagy hangsúlyt a felhők keresésére, mivel több felhasználó szerint is észrevehetetlen normál használat mellett, viszont ha csak ezért fekete képernyőt bámulunk a sötét szobában akkor "rááll" a szemünk a problémásabb területek figyelésére, és bökni fogja a csőrünket a dolog.

Ezzel meg kell békélni, nem garanciális kérdés, viszont ha nagyon látványos akkor nyugodt szívvel érdemes visszavinni a készüléket a boltba, és kérni egy másikat helyette, ugyanis van különbség TV és TV között még ugyanazon típuson belül is (ide tartozik hogy a Samsung TV-kbe nem csak samsung panel kerül, hanem jó pár más gyártó is beszállító)

Képfrissítés

Ebben a témában még nem teljesen vagyok a képben.A legfontosabb:
- a 6000-es alatti szériákat ugyan 100Hz-esnek hirdetik, de valójában csak 50Hertzesek. Egy Motion plus nevű képesség bekapcsolásával a TV elkezdi villogtatni a háttérfényt és minden egyes képkocka közé "beszúr" egy feketét. Tehát kép - LED be - LED ki - fekete kép - LED be - LED ki - kép -LED be... így tovább. Az eredmény az lesz, hogy bár a fényerő látványosan leesik, a kép mégis folyamatosabbá válik. Elméletben. A valóságban ez egy szubjektív dolog, van akinek tetszik, van aki pedig inkább marad a kissé döcögősebb, de élesebb képnél.
- 6000 és a feletti szériákban már valódi 100Hz-es képfrissítés van, viszont 200/400-Hz-esnek mondják őket. Ha minden igaz ezek már nem fekete képkockát szúrnak be, hanem kiszámolják két képkocka közötti átmenetet

Bevallom többszöri olvasgatás után sem vagyok biztos benne hogy nem fatális marhaság amit a képfrissítés kapcsán írok, ezért ajánlom hogy olvassátok el ezeket a szakértőbb hsz-eket: [11380], [13900], [mind], geeks.hu képfrissítés cikk

Paneltípusok részletezése

Képi tulajdonságok kalibrációja

Mint a legtöbb képernyőtípusnál úgy a Samsung LED TV-k esetében is lehetőség van a képi beállítások saját szájíz szerinti hangolására. A megfelelő értékek beállítása mellett jobb színhűséget, élesebb képet, csökkentett fogyasztást és visszafogottabb felhősödést érhetünk el.

Prohardvernél maradva elefant csinált nekünk műszeres kalibrációt külön D5500-as és külön D6500-as TV-hez. A linkelt oldalak alsó harmadában találjátok.

InfiniteReality fórumtárs is közzétette a szerinte ideális beállításokat D5500-as tévéhez. Klikk ide a hozzászólás olvasásához

Ezenfelül két képet csatolok más forrásból, külön beállítást a 2D és a 3D használathoz. Megjegyzendő, hogy ezen beállítások a 65xx-es TV-re lettek hangolva, de érdemes kipróbálni az alacsonyabb/magasabb szériákon is:


2D


3D

Milyen távolságból nézzem a TV-t?

Néha felmerül, hogy mekkora átmérőjű TV-t vegyünk hogy valóban élvezhessük a Full HD felbontás előnyeit. Ugye ez azért kérdés, mert ha például egy 32 inches TV-re van csak pénz, de a fotelunk és a TV jövőbeni helye között mondjuk 3-4 méter távolság van, akkor nem fogjuk észrevenni a plusz képi részleteket amit a nagyobb felbontás nyújt még akár az SD (DVD, normál TV adás) felbontáshoz képest sem, ugyanis összefolynak a képpontok fejünkben (persze kivételt képeznek a Legolas szintű tündeszemekkel megáldott emberek, de belőlük nem sok van)

Van erre a célra egy segítő táblázat. Az LG TV-k topikjában bukkantam rá. Sajnos nem tudom ki készítette, így tőle előre is bocsánat hogy nem írom ki a nevét, ha jelentkezne privátban, pótlom. Tehát a táblázat:

Mekkora TV lenne jó nekem?

Ez mindenki maga döntse el. Viszont van segítség. Az egyik a fentebb csatolt táblázat, a másik ez a két oldal, ahol összevethetünk két képátmérőt, hogy miként viszonyulnak egymáshoz:

Képernyő méret hasonlító 1
Képernyő méret hasonlító 2

A harmadik megoldás, hogy cipőbe bújunk, és elmegyünk a közeli Saturn, MediaMarkt, Euronics üzletekbe, és megnézzük hogy mekkora is egy 32-es, vagy egy 46-os TV.

Mit tud a 65xx, amit a 60xx és 61xx nem?

Ez egyik amin sokan merengenek, az a 2d->3D konvertálás. A 6500 képes 3D-sé konvertálni bármilyen 2D-s TV anyagot, tehát akár az esti hiradót is. A kisebb modellek nem. Sajnos? NEm igazán. Tobbek egybehangzó véleménye szerint feledhető, mitöbb csúnya a konvertálás eredménye, tehát egyszer kipróbálja az ember, aztán soha többet. Szóval csak ezért ne vegyünk 6500-at.

Web böngésző: igen, a 65xx és nagyobban ez is van, alatta nincs. Sokat írni nem lehet róla, egy alap webböngésző, a lassabb fajtából. Ráadásul ha komplexebb oldalt nyitunk meg vele, akár totál lefagyhat/újraindulhat tőle a TV (gyenge a hardver/rosszul megírt a böngésző). Ez már egyéni, hogy kell-e valakinek. Én annyit mondok, hogy ha úgyis rá lesz kötve a TV-re egy PC HDMI-n (amit mondjuk az okostelefonunkkal vezérlünk - pl a goldwormmal), akkor a beépített böngésző se fog hiányozni.

PVR: digitális adások felvétele USB eszközre. Ezt csak a 600 nem tudja, a 6100 már igen. De a mélyvízben megtalálható a leírás, mellyel minden 5500 és a fölötti modellre aktiválható.

Vékony káva: no igen, ez már esztétika. Viszont tény, hogy a 6500 és nagyobb modellek 1 centinél is vékonyabb kávája "ütős". Meglátni és megszeretni. De ez se biztos hogy megéri a plusz 30-40e Ft-ot

UExxD6xxx nem FullHD 3d!

Úgy érzem pár szót kell ejtenem arról, hogy 3D és 3D között is van különbség a Samsung TV-k esetében. 6000 és annál nagyobb jelölésű modellek már mind képesek 3D megjelenítésre. Ehhez aktív 3D szemüvegeket használ a rendszer. A szemüvegekben miniaksik vannak, ez azért kell hogy felváltva eltakargassa a szemünket, miközben a TV-s épp a nem eltakart szemünk számára aktuális képi információt jelenít meg. Tehát a szemeink külön-külön más képet látnak, az adott képi tartalmat egy kicsit más szögből lefényképezve. Ennek eredménye, hogy a fejünkben a két kép egyetlen "3D-s" képpé áll össze, vagyis egy olyan képpé, aminek van mélység érzete.

Ez a művelet eléggé hardverigényes és gyors panel kell hozzá, főleg 1920x1080-as felbontásban. Ennek megfelelően a középkategóriás 6xxx (6000-6999 közötti) modellek nem is képesek FullHD-ben megjeleníteni a 3D tartalmakat. Sokáig azt hazudta a Samsung hogy képesek, de most már ők is be látták, mea culpa, de nem megy ezen modelleken a FullHD 3D.

Mi van helyette? "FélHD, és negyedHD". Bocsánat, ez így elég bénán magyarított. A lényeg, hogy mikor 3D-re váltunk, akkor az eredeti 1920x1080 pixeles kép helyett az egyik szemünk egy halfHD 1920x540 pixeles képet, a másik szemünk pedig egy quarterHD 960x540 pixeles képet kap. Nagyobb távolságból ez észrevehetetlen romlás a D7000 és nagyobb modellek képminőségéhez képest, de bizonyos távolságon belül és nagyon jó minőségű videók esetében szemet szúrhat. Mellékelek egy képet a Samygo honlapjáról (a bekezdés írásának időpontjában nem működött a prohardver képfeltöltés, ezért bocsánat, de csak ilyen scrollozós méretben tudom iderakni a demonstráló képet)

Egy képrészlet ugyanabból a filmből 2D-ben és 3D-ben:

További részletek a témával kapcsolatban a Samygo kapcsolódó oldalán

Távirányító

Ebből ha minden igaz 2 alaptípus van (ezeket az infókat is bizonytalanul írom, lehetnek benne tévedések!). Az egyik a TM1050 ami az internet böngésző nélküli típusokhoz jár (D6500 alattiak), valamint a TM1060, ami a D6500 és magasabb jelzésű típusokhoz jár. alapvetően csak pár gombnyi különbség van rajtuk, valamint a TM1060 rendelkezik gomb megvilágítással:

A D szériás Samsung TV-ken kissé lassúnak tűnhet a csatorna léptetés (1,5-2 másodperc), ezen egy picit gyorsíthatunk ha a csatornaszám megadása után lenyomjuk az iránygombok közepén elhelyezett entert.

A fórumban hangzott el olyan vélemény, hogy a gyárilag mellékelt elemeket érdemes egyből elfelejteni, és újakat venni, így érve el gyorsabb reakcióidőt és jobb háttérvilágítást.

Okostelefon szoftverek

2011-et írunk, a mobilpiacot az iOS és az Android uralja. Természetesen mindkét környezetre létezik a tévékkel kompatibilis Samsung remote app. Ezek az otthoni hálózaton keresztül kommunikálnak a készülékkel, tehát a használatukhoz mindenképp rá kell kötni a routerre a TV-t kábellel, vagy wifi-n. Természetesen a telefont is csatlakoztatni kell a wifi hálózathoz és innéttől kezdve már minden automatikusan történik az app elindításával.
Android Samsung Remote
iPhone Samsung Remote
Bada Samsung remote

Kompatibilitás: az androidos verzió több telefontípussal is kompatibilis, nem olvastam kirívó esetről mikor nem ment. Az iOS verzió biztosan működik az iPhone 3GS és 4 telefonokkal. A 4S-en viszont akadhatnak gondok. Az Apple legújabb mobilján ugyanis csak akkor indul el az alkalmazás ha először letiltjuk a mobil hálózatra csatlakozást és csak a wifit engedélyezzük (repülő mód, majd wifi be). Ha nem tesszük meg ezt, akkor a mobilhálón próbál keresni a telefon samu TV-t, és azonnal összeomlik. Várhatóan javítva lesz, de a mai napon (2011-11-12) még biztos hogy rossz.

Egyéb megoldások

Van itt még különleges távirányító típus. Az első a QWERTY Remote RMC-QTD1. Ez mint a neve is mutatja egy qwerty billentyűzettel kombinált távvezérlő, főként a webböngészővel telepített tévékhez praktikus a gyorsabb gépelés érdekében:

No meg a Samsung RMC30D, ami egy érintőkijelzős változat:

Véleményem szerint ezek a különlegességek életképtelen megoldások, már csak az áruk miatt is. Egyikőjük 30e a másik 50e forint körül kapható, de ennyi pénzért már lehet venni egy android alapú telefont, és az új telefon mellé megkapjuk a távirányító funkciót is (a DLNA szolgáltatásról nem is beszélve, de erről majd később)

2nd TV

A TV-k képességeit szemléltető táblázatban talán feltűnt nektek a D7xxx és D8xxx esetében listázott 2nd TV funkció. Ez is az okostelefonos távirányító témához kapcsolódik. Ezen csúcsmasinák ugyanis képesek a TV műsort visszastreamelni a telefonunkra. Sajnálatosan csak korlátok között: ha jól tudom csak a Samsung Galaxy S II mobillal működik a dolog, de ha ilyenünk van, akkor akár a WC-n ülve is élvezhetjük a TV-n fogható adókat.

Csak ezt a videót találtam a témában

Csatornák rendezése

Ez a témakör elsőre triviális lenne, hisz azt várnánk, hogy egy ilyen alapfunkció mint az automatán hangolt csatornák egyedi sorba rendezése könnyű legyen. De nem az, legalábbis a felhasználói visszajelzések alapján. Itt lefogok írni pár megoldást, hogy miként lehet viszonylag gyorsan rendet rakni a számítógépünk segítségével.

Mindegyik módszer azon alapul, hogy lehetőség van a csatorna lista kiexportálására az USB-re kötött háttértárra:


Tehát ahogy a dokumentáció is írja lépjünk be a menübe, ott a "Csatorna"-ba, majd enter. Itt válasszuk az exportálást (csatlakoztatott USB tároló szükséges). Kérni fog egy PIN kódot. Ez 0000 szokott lenni. Itt láthattok egy videót az exportálás menetéről. Ha minden igaz az exportálás csak FAT32-es partícióra megy.

Megvan a kiexportált csatornalista ".scm" kiterjesztéssel. Sajnos ez nem egy sima szöveges, xml vagy html fájl, úgyhogy speckó progira lesz szükség a szerkesztéséhez: Samsung Channel List Editor 1.01 (érdekes módon csak a német samsung oldalán van fent...)


Csatorna szerkesztő

Töltsük be a fájlt a progiba, rendezzük kedvünk szerint, majd mentsük vissza az adathordozóra.

Itt hívnám fel a figyelmet egy lehetséges alternatívára, ez pedig a SamsChannelEditor. Elméletileg ugyanazt tudja mint az előbbi megoldás. Videó a működésről

Most már nincs is más hátra, mint visszatölteni a TV-re, ami ugyanúgy megy mint az exportálás, csak a Csatorna menüben az Importálást válasszuk. Itt egy videó az importálásról

Köszönet sgyulus-nak az itt leírt infók egy részéért.

Utólag találtam meg, de TriplaT is az általam írt módszert ajánlja

Nem látszanak a videó fájlok az USB tárolón, vagy AllShare-en

Ennek két oka szokott lenni (vagyis eddig ennyiről olvastam). Az egyik, hogy várni kell. Igen, kicsit lassú a TV hardvere, és eltarthat 1-2 percig még feltérképezi az egész adattárolót filmek/képet után keresve, és míg ezzel nem végez, addig abban a mappában sem fog megjelenni semmi ahol épp állunk.

A másik lehetőség kicsit kacifántosabb. Lesliegold futott bele:
Tegnap este néztem HD filmet PC-rl AllShare-n keresztül. Elálmosodtam, mondom majd holnap befejezem. Ma reggel bekapcsolom a PC-t, TV-t, elindítom a Samsung PC Share Managert, mint mindíg, de egyetlen egy futtatható állományt sem talál. A könyvtárakat látja, de nincs benne video még a samle könyvtárakban sem. Megosztás le-vissza , könyvtárat átnevez, telepít, újra indít, tűzfal, le-vissza, pc újraindít, szal mindent próbáltam már, de indítható videót nem lát. Videón vagyok a TV-n is, tehát nem fótót, vagy zenét keresek és semmi. USB-ről megy a videó, csak hálózaton nem.

És ő maga találta meg a megoldást is:
rejtett attribútumú könyvtárból nem szabad a megosztott könyvtárba másolni, mert valahogy továbbviszi a megosztott könyvtrába is, így láthatalanként is mutatja a TV médialejátszója pedig ott van a megosztott könyvtárban, és ha ilyen file-okból több van, mint 2 GIGA a megoszott könyvtár gyökerében, akkor megfogja a médialejátszót és csak a könyvtárszerkezeteket engedi látni, magukat a lejátszható file-okat nem

USB wifi modul

A D65xx és nagyobb modellek beépített wifi modullal rendelkeznek, az ennél kisebb típusokhoz viszont csak utólagosan lehet megvenni a drótnélküliséget USB stick formájában. Ezen a téren válogatósak a D szériás Samsungok, ha jól vagyok informálva, csak és kizárólag a Samsung WIS09ABGN típusú eszközt ismerik fel (trükközés nélkül). Épp ezért óvatosan pl a "WIS09ABGN2" nevű stickkel, mivel az a Samsung Blu-ray eszközökhöz lett tervezve (mindazonáltal a kézikönyv kompatibilisnek említi, mint ahogy a WIS10ABGN-t is)

Támogatott felirat és videó formátumok

USB háttértár csatlakoztatása

Felmerült már párszor a kérdés, hogy milyen USB adathordozót lehet a TV-re kötni. A tapasztalatok szerint nincs gond se a pendriveokkal se az USB merevlemezekkel (táp nélkül is működnek). Nem számít se a méret (ha jól emlékszem 2TB-os merevlemezt is kötött már rá vki D6500-ra), se a fordulatszám HDD esetében (a kézikönyv is csak annyit említ, hogy minimum 5400rpm legyen). Ha a TV több USB csatlakozóval rendelkezik, akkor tanácsos a HDD feliratúba dugni az adathordozót, valamint ha vezetékkel kötjük a TV-re (ugye a HDD-t nem is lehet máshogy), akkor ne használjatok túl hosszú, vagy hosszabítóval megtoldott vezetéket, mert megeshet hogy a TV nem érzékeli majd hogy bármitis rádugtak (merevlemeznél fordult ez elő, hogy csak a rövidke, ámde gyári kábellel működött csak a vinyó).

Amire szerintem érdemes figyelni, hogy pendriveok esetében olyat vegyünk, ami a tesztek szerint legalább egy 8-10 MB/sec-es olvasási sebességet képes produkálni, mert ennyi kellhet a durvább bitrátájú Full HD videókhoz.

PVR: ha Private Video Recording-ra, azaz videó rögzítésre kívánjuk használni az USB-re kötött háttértárat, akkor fontos tudni, hogy a TV megfogja azt formázni egy egyedi típusúra (XFS fájlrendszer) amit a Windows külső program nélkül fel se ismer. Ha nem kívánjuk feláldozni a teljes adathordozó felületét erre a célra, akkor számítógépen érdemes feldarabolni több partícióra, és a TV-nek csak az egyiket engedni újraformázni. Samsung D-s széria csak a digitális tuneren érkező adásokat tudják rögzíteni, és azokat is egy olyan kódolással veszik fel, hogy se másik TV-n, se számítógépen nem lehet lejátszani, csak ott ahol felvettük. Erre az utolsó bekezdésben leírt SamyGo trükközéssel lehet gyógyírt adni.

A PVR kapcsán merült fel némi negatív tapasztalat is pendrive ügyileg. A történet úgy hangzik, hogy van egy 8GB-os pendrive, amit a TV képes volt ugyan megformázni, de a művelet végén nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy nem megfelelő az eszköz a videó rögzítéshez. Később egy sebesség tesztet futtatva kiderült, hogy csupán 4,5MB/sec tempóval lehet írni rá. Tehát itt is igaz a szabály, hogy legalább 8-10MB/sec-es írási tempót tudjon az eszköz.

Ellenpélda is jött egyből, sityupityu PQI U-230 8GB-os technikája gond nélkül működött PVR-hez, pedig csak 7-8MB/sec-cel lehet rá írni.

Otthoni üzemmód beállítása (a samsung reklám eltüntetése a bal felső sarokból)

Amikor először bekapcsoltátok a tévét, akkor megkérdezte, hogy Otthon vagy Üzlet Módba kapcsoljon-e a tévé, s az Üzletet választottátok az Otthon helyett.

Visszaállítás: „Ha a tv-készülék Üzlet mód üzemmódban van, 30 percenként
visszaállítja a hang- és képbeállításokat az alapértékekre. Változtassa
meg az Üzlet mód üzemmódot Otthon módra a Plug & Play (Kezdeti
beállítás) eljárással. A SOURCE gombbal válassza ki a tv üzemmódját,
majd lépjen a MENU → Rendszer → Plug & Play (Kezdeti beállítás) →
ENTERE opcióra.”

Forrás: nightshadow hozzászólása

Samsung D széria tesztek

Kigyűjtök nektek ide pár linket a témához kapcsolódóan. A linkek önmagukban is beszédesek hogy melyik tévéről szólnak. Ahol nem, ott elé írtam.

Prohardver tesztek:
http://prohardver.hu/teszt/samsung_d5500_lcd_tv/bekapcsolas_elott.html
http://prohardver.hu/teszt/samsung_ue46d6530ws_3d_teve_tesztje/samsung_ue46d6530ws.html
http://prohardver.hu/teszt/samsung_d8000_az_okosteve/az_okosteve_vonal.html
Egy nem túl színvonalas, de valamire jó videóteszt:
http://prohardver.hu/hir/penteken_ph_tv_samsung_ue46d6530_net_is_3d_is.html

Geeks.hu tesztek:
http://www.geeks.hu/tesztek/110523_samsung_ue32d5500_lcd_teve_teszt
http://www.geeks.hu/tesztek/111104_samsung_d6530_ue46d6530_3d_lcd_teve_teszt
http://www.geeks.hu/tesztek/110808_samsung_ue55d8000_3d_lcd_teve_teszt

Egyéb magyar:
D6100: http://www.asmo.hu/?p=259
http://www.220volt.hu/Teszt/Samsung+Smart+TV
http://www.av-online.hu/tv/samsung-ue55d8000-3d-led-es-lcd-televizio_192/1

Külföldi tesztek:
http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue40d6500-p11284/test.html
http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue46d7000-p10671/test.html
http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue55d8000-p10770/test.html
http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue40d5700-p11348/test.html

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue40d6530-ue32d6530-201108131337.htm
http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue40d5520-ue32d5520-201107121282.htm
http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue46d7000-ue40d7000-201105281160.htm
http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue55d8000-ue46d8000-201105131065.htm

D8000: http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1304937593

Melyik Samsung TV-nek, melyik típus felel meg más gyártóktól

Felmerülhet valakiben az, ami bennem is, hogy mégsem Samsung kellene. Viszont azt már tudjuk hogy melyik Samsung tetszik, csak mégse jó ez a felhősödés, meg lassan vált csatornát, meg nem is lehet kapni. Na de akkor melyik az a típus a másik gyártótól ami hasonló képességekkel bír? Íme:

PANASONIC SAMSUNG LG SONY TOSHIBA SHARP PHILIPS
D9000 LZ9700 HX925 ZL1 9706
D8000 LW980 LW9500 WL863 9606
DT35 D7000 LW770 LW7700 HX820 YL863
DT30 D6700 LW750 LW7500 VL863 8606
E30 D6500 LW650 LW6500 NX720 UL863
D6300 LW570 LW5700 SL833 LE830 7606
D6200 LW560 LW5600
D6100 EX720 LE730 7406
D6000 LW550 LW5500 LV5500
D5700 LW5400 LE630 6806
D5500 LW450 LW4500 LV4500 6606
D35 D5000 LW350 LW3500 LV3500 EX520 RL833 LE530
E3 D4000 LV3400 LV3400 EX420 DL833 LE510 5606
LW2500 LV2500 HL833 LE430
EL834

Forrás

Firmware frissítés
A firmware (gyári alapszoftver) frissítését elvégezhetjük online, vagy offline módon pendrive-ról. Ezzel csak akkor törődjünk ha kifejezetten problémánk van a TV-vel. Két okból:
- ha frissítés közben elmegy az áram, akkor a TV használhatatlanná válhat
- az újabb verziókban ritkán kapunk extra funkciókat, de könnyen megtörténhet, hogy bizonyosak letiltásra kerülnek, mint például a 1017-ben

Igen. A 1017-es szoftverben letiltásra került a Mélyvíz oldalon tárgyalt Samygo -s extra funkciók. Cserében kaptunk egy új youtubeot (ha minden igaz).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.