2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Galaxy S 4: papírforma?

2013. március 14: a Samsung bemutatja a 2013-as év csúcsmodelljét, a Samsung Galaxy S 4-et.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver mélyvíz

A készülék kétféle hardverrel érkezik. A Samsung régiófüggővé tette, hogy hova milyen megy. Az biztos, hogy lesz Exynos 5 Octa 5410 típus, ami quad-core 1.6 GHz Cortex-A15-öt és quad-core 1.2 GHz Cortex-A7-et tartalmaz. Vélhetően ez fog Európába is látogatni, míg Amerikába a Snapdragon megoldása. Az, hogy pontosan milyen előnye lesz (már ha lesz) ennek a "csak" négymagos Snapdragon 600-hoz képest, majd elválik. Ez utóbbi teljesít szolgálatot a HTC One és az LG Optimus G Pro-ban is, így egy meglehetősen erős darabról van szó. A grafikus gyorsításért az Octa esetében a PowerVR SGX 544MP3, a Snapdragon esetében pedig az Adreno 320 felel.

Lássuk, hogy miről is szól az Exynos 5 Octa processzor. Első és legfontosabb az, hogy az architektúra big.LITTLE névre van keresztelve és az ARM fejleszti. A tervezés szempontjából alapvetés volt, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a processzor a lehető legnagyobb teljesítmény mellett. Míg az A7 rendkívül energiatakarékos, az A15 rendkívül erős. Az A7 kicsit lassabb, mint az A15, de jóval gazdaságosabb. Konkretizálva, kétféle mérés alapján tehetünk különbséget.

Az Exynos 5 Octa felépítése

ICP (Instruction Per Clock, azaz a másodpercenkénti művelet) alapján az A15 vezet, amit a Krait 400, Krait 300, Krait 200, A9, A7 és A8 követ ebben a sorrendben.

Perf/W (Performance Per Watt, azaz energiahatékonyság) alapján az A7 a legjobb, amit az A9 és Krait processzorok követnek, valamint az A15. Skálázhatóság szempontjából az A7 200-1200 MHz, az A15 pedig 200-1600 MHz közötti sebességre képes.

A processzorban található egy IKS (In-Kernel Switcher), ami ugyanarra hivatott, mint a Governor, leszámítva, hogy amíg a Governor a CPU frekvenciát állítja, az IKS az aktív processzorokat kapcsolgatja ki és be, attól függően, hogy mekkora számítási igényt kap. Amennyiben nincs szükség nagy teljesítményre, vagyis a hatékonyság a lényeg, az IKS az A7-et aktiválja és az A15-öt kapcsolja ki. Viszont ha a számítási igény megnövekszik, az IKS fordítva jár el, az A7-et ki-, az A15-öt bekapcsolja.

Az Exynos 5 Octa működési elve

Az alábbi videón is jól látható az Octa működése. Attól, hogy 8 mag van, még nem fut mind egyszerre, csak maximálisan 4.

A másik feature, amit big.LITLLE implementált a processzorba a HMP, azaz a Heterogeneous Multi-Processing. Ebben az esetben akár mind a 8 mag aktívvá tud válni elméletileg. Azért elméletileg, mert ezt a Linux kernel még nem képes támogatni. Sokkal komplexebb mechanizmusa van, mint az IKS-nek. A gond, hogy a Linux kernel nem képes külön-külön kezelni a különböző típusú magokat. Mivel az Exynos 5 Octa kétféle processzort is tartalmaz, ez elég nagy gond, mivel a Linux mindet ugyanolyannak látja. A Linaro WorkingGroup már sikeresen implementált egy patchet a Linux 3.8 kernelbe. Ennek eredményeképpen a késleltetés sokkal kisebb, ami nem elhanyagolható szempont. Emiatt viszont már nem csak 2x4 magos processzorról beszélhetünk, hanem valódi 8 magosról.

Más kérdés, hogy mire képes ez a felállás a többi csúcskategóriás megoldás (Tegra 4, Snapdragon 600) mellett. CPU teljesítményben vélhetően az Octa a legjobb, még a Snapdragon 600-at is megelőzi, energiatakarékosságban a Tegra 4 csúnyán lemarad. GPU teljesítményben a Tegra 4 kicsit előrébb tart, viszont ennek ára a magasabb fogyasztás.

Belső memóriája a piaci elvárásoknak és igényeknek megfelelően 2 GB, így a többszálú futtatás, multitasking biztos nem ütközik akadályokba. Háromféle kivitelben, 16, 32 és 64 GB belső tárhellyel érkezik a Samsung Galaxy S 4, ami tovább bővíthető maximum 64 GB tárhellyel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HTC One: Number One

    A tajvani cég 2013-as zászlóshajójának nem kisebb feladata van, mint a trendforduló megvalósítása.

  • Galaxy Trend Plus, vajon mennyivel trendibb?

    Mit kaphatunk manapság a Samsung istállójából Androiddal felszerszámozva, egy forintért - némi hűséggel?

  • Okostelefon ámokfutás

    Keressünk hibákat az okostelefonunkban! Nagy eséllyel találunk is, olykor egy típusnál 5 példányból 5 is rossz lehet.

  • Xiaomi Redmi 2 Pro

    Gyorsan kellett találnom egy olyan telefont, amely kiválthatja a tönkrement Samsung Galaxy S4 telefonomat.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.