2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung Ativ Tab 7 bemutató / vélemény

Lassan 1 éve használom ezt a felső kategóriás tábla PC-t, most megosztom róla a tapasztalataimat.

[ ÚJ TESZT ]

Negatív tapasztalatok, összegzés

Feketeleves

Akkor nézzük, mi az, ami az őrületbe kerget.

A legdurvább a Samsung és a hozzáállása. Megvettem a készüléket, egyértelmű, hogy vennék hozzá kiegészítőket, olyan alapdolgokra gondolok, mint a tok, fólia, dokkoló. Magyarországon SEMMILYEN kiegészítőt nem forgalmaznak hozzá. Viccből néha bemegyek egy Samsung boltba, ha látom, nyílt egy új palotájuk. Itt mindig megkérdik, miben segíthetnek, mondom Ativ Tab 7-re tokok vennék. Kínosan néz, hogy olyan nincs, de majd lesz. Mire mondom, 1,5 éves készülék, mikor lenne, ha nem most?

Erre kínos csend a válasz. Mindig. Írtam is már nekik, hívtam Őket, mindig az volt a válasz, hogy itt kell lennie, de sehol semmi. Ha kell valami, menj fel eBay-re és rendelj külföldről. Garancia nem lesz, mutyi az egész, szerintem irtó ciki, hogy a legdrágább készülékükhöz semmit sem árulnak.

Következő ciki: nem csak itthon, sehol a nagyvilágban nincs hozzá gyári autós töltő. Mert azt minek. Ezt az ember otthon használja, nem pedig útközben. Lehet venni eBay-en pár ezerért mutyikat, de ki tudja, nem az fogja-e megadni az elektrosokkot, aztán volt, nincs tablet.

Mint már írtam, a gyári, méregdrága tok összekarcolja a készüléket, mikor az lenne a küldetése, hogy megvédje azt. Pedig a tok ötlete nagyon jó, könnyű kézben tartani vele a készüléket, még arra is gondoltak, hogy a dokkolóba könnyen be lehessen rakni tokkal együtt, de arra már nem, hogy a belső rétege plüss legyen vagy puha műanyag. Ezen felül azon a ponton, ahol a tollat lehet kivenni, nagyon vékony az anyag, természetesen már el is tört.

A gyári kijelzőfólia nemcsak drága (4000 Ft körül), de irtó pocsék. A kínai 100 Ft-os kimondhatatlan különbséggel jobb. Mondanom sem kell, hogy Magyarországon 1 boltban találtam csak, igen, nem a Samsung boltja volt az.

A dokkolón nincs HDMI port. Nem csak engem zavar, szinte mindenkit, aki megvette, és azt hitte pont ez a lényege a dokkolónak. Az előző tábla PC sorozat dokkolóján még volt videokimenet, nem értem, akkor erre miért nem tettek? És sajnos nem kompatibilis a két dokkoló egymással.

A billentyűzet 9 hónap után már nem tartja meg a kijelzőt, az simán, gond nélkül kivehető belőle. A tartófül tört el, valószínűleg spóroltak pár száz forintot egy olcsóbb minőségű változaton.

A Windows-zal sincs mindig jóban, nemrég egy újratelepítés úgy látszik megoldott mindent. Előtte indulásnál 5 percig bootolt, mert hibát állapított meg. A Samsung support válasza: nincs megoldás. Oh yeah : ) . Azért a reset megoldás mindenre… talán a Samsung javára mondanám, hogy közben kijött a Windows 8.1, több gigányi frissítés, valószínűleg ez zavart be.

Mondanám még, hogy a Windows már azt hiszi, kalózmásolat fut a gépen (mikor ezt a készüléket nem is forgalmazták OEM változatban, továbbá vásárláskor még eredeti volt), de egyszerűbb volt felrakni a megoldó programot, mint foglalkozni az üggyel. (Azért elég gáz a mai világban, hogy valóban ez a gyorsabb és egyszerűbb megoldás, mint a supporttal vitatkozni, hogy pedig én kifizettem, mi az, hogy nem megy..).

Összegzés

Összességében nem bántam meg, hogy megvettem, hiszen nem volt más, ami kiváltsa. Mondanám, hogy ma már ott a Surface Pro 3 (bár a régi Surface sem volt rossz), de könyörgöm, ki találta ki a papírbillentyűzetet? Mert azt küldjék el szanatóriumba.

Hihetetlen számba megy a szememben, hogy máig szinte nincs konkurenciája. Most jelent meg hazánkban a Dell Venue 11 Pro, ami már több téren lekörözi (videokimenetes dokkoló, jobb processzor és üzemidő, akku a billentyűzetben - és nem papír billentyűzet, stb...) de 1,5 éves késéssel jött. Ezen kívül nem találtam olyan készüléket, ami ilyen kompakt, ekkora teljesítménye van, kemény billentyűzetes, toll is van hozzá továbbá dokkoló is. Pedig szerintem ez a jövő, egy erős, mindenre használható készülék.

Ha picit könnyebb lesz, és valaki rájön, hogy Androidot is futtasson (vagy a Windows lesz kiforrottabb), szerintem a tábla PC-ket lehet kukába dobni vagy a kölkök kezébe adni.
Remélem, szeptemberben megjelenik az újabb kiadás, amiben minden hibát javítanak és cserélhetek rá.

Végül pedig a jó tanács: AtivTab5-öt NE! Pontosan azért olcsóbb annyival...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.