2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung 500GB F3: Fél TB egy tányéron

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gyors merevlemez teszt házilag

[ ÚJ TESZT ]

Már régóta terveztem egy új winchester beszerzését, de csak most jutottam el odáig, hogy a terv valósággá váljon. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy inkább egy kisebb, de gyorsabb, vagy inkább egy nagyobbat, de egyben drágábbat vegyek. Szerencsémre július végén a ph! címlapját böngészve belefutottam egy számomra érdekes hírbe: „Új Samsung merevlemez család kerül forgalomba”. A hírből kiderült, hogy az új F3 – as szériáról van szó. Akkoriban még nem lehetett hozzájutni ilyen winyókhoz, esetleg egy – kettő külföldi web áruházban. Hosszas keresgélés után találtam is egyet. Gyorsan le is csaptam rá.

Technikai paraméterek:

Ami még érdekes lehet, hogy az egy tányérnak köszönhetően gyakorlatilag mindenben jobb a rivális cégek által gyártott winchestereknél: halkabb, kevesebbet fogyaszt (Idle: 5W, Sleep: 1W) és ebből adódóan kevesebb hőt is termel.

(*) Profi hang és hőmérséklet mérő berendezések hiányában csak pár szubjektív információval szolgálhatok. Cooler Master 590 - es házban egy Chieftec 12 - es légkeverő biztosítja a friss levegőt. A teszt alatt a hőmérséklete nem emelkedett 25C fok felé. Üresjáratban 20 - 23C fokot jelez az Everest.
Hangja alig van, bár a házban gumi bakokkal van rögzítve és a ház talpa is gumi, így egy "mezei" ház tulajdonos lehet mást fog tapasztalni.

Tesztgép:

Alaplap: Gigabyte P31-DS3L
Processzor: Intel Pentium Dual Core E5200 @ 3.2GHz
Memória: 2*2GB Kingmax DDR2 1066MHz
VGA: Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3
Teszt alanyai:
- Samsung Spinpoint 500GB F3
- Maxtor MaxLine III 320GB

Összehasonlításképpen bele tettem a tesztbe másik winyómat is, így talán egy összetettebb kép alakulhat ki a merevlemezekről.

Tesztelés:

A teszthez négy ingyenesen beszerezhető programot hívtam segítségül.

1.) PCMark05 (Advanced Edition)
2.) HD Tach (3.0.1.0)
3.) HD Tune Pro (3.50)
4.) CrystalDiskMark (2.2)

Az eredményeket táblázat formájában szemléltetem.

PCMark05:

A PCMark egy furcsa jószág. Az F3 által elért pontok szerintem túl alacsonyak. Más tesztekben a nála régebbi és "tudatosan" lassabb winyók is magasabb pontszámokat értek el. Pl.: az F1 - es szériás 500GB - os winyó szintjét hozza vagy az alattit, ami szerintem nem éppen a valóságot tükrözi. Egyedül a file írás, ami reális. No comment.

HD Tach:

- Quick Bench:

- Long Bench:

Jól látható, hogy a Samsungnak gyakorlatilag fele akkora a véletlen adat elérése, mint a Maxtornak. Ezt ma már mindenki tudja, hogy milyen fontos (SSD - k korát éljük). Átlagos olvasásnál gyakorlatilag rádupláz az F3 a Maxtorra.

HD Tune:

Az itt elért eredmények azt hiszem egyértelműek, 2 - szer olyan gyors az új adattároló, mint az "öreg harcos".

CrystalDiskMark:

Samsung:

Maxtor:

Ehhez sem fűznék hozzá túl sok kommentet, mindenki láthatja a különbségeket.

Összegzés: a tesztek alapján kiderült, hogy mennyit fejlődtek a merevlemezek az évek alatt. Egy 3 évvel ezelőtt még gyorsnak számító winyó ma már jelentősen lassabb a jelen kor adattárolóinál. Mindenki döntse el maga, hogy érdemes e ilyen winyóba beruházni (F3 széria). Annyit azért még hozzátennék, hogy ezek szintetikus teszt programok. Ezekből még messze menő következtetést nem szabad levonni. Viszont nagyjából lehet érezni a különbségeket. Számomra csak egy végszó lehet: ez a winyó megéri az árát!

Pár kép róla:

Nagyban

Nagyban

Nagyban

Mivel első írásom, így tudom, hogy elég fapadosra sikeredett a cikk. Nem célom növelni az oldal tartalmát további semmit mondó cikkekkel (szerencsére az oldalon ilyen alig van). A célom az volt, hogy bemutassak egy olyan merevlemezt, ami ma ár/érték bajnok.
Az esetleges hibákat lehet jelezni, ha lehet privát üzenet formájában.
A cikk a további ötletekkel kiegészülhet. (*) jelölöm meg a kiegészített részeket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.