2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

USB-s hangeszköz, OTL csöves fejhallgató erősítővel

Eljött az idő, hogy érdemi előrelépést érjek el az otthoni zenehallgatásban (nem high-end a cél, hanem a jó ár / érték arány).

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Kezdjük egy kis magyarázattal, hogy miről is lesz szó itt.

Nagy vonalakban 3 különböző egység építi fel az erősítőt, vagy inkább a láncot. Első tagja egy USB-s hangkártya (hangeszköz), aminek I2S (inter-IC sound [link]) kimenetére egy DAC (digitális -> analóg konverter) kapcsolódik, az pedig meghajtja a fejhallgató erősítőt.

Ha a techno-blabla nem vette el a kedved, akkor nézzük részletekben. :)

Miért van erre szükség?

Nos, párszor utánanéztem már, hogy miként lehetne javítani a sok éve használt Audigy hangkártyám hangminőségét, mert bár van asztali CD lejátszóm is, de zenét (flac, nem mp3) legegyszerűbben úgyis számítógépről lehet hallgatni. Láttam kondenzátor-cserés, műveleti erősítő cserés megoldásokat egészen extrém kivitelben is, de valahogy ez nem az, amire vártam.

Van ugyan egy X-FI hangkártyám is, ami minden adatlapi paraméterében jobb mint az Audigy-m, de a ráépülő szoftveres rétegek miatt a hangban mégis visszalépés az Audigy-hez képest. Végül ahelyett, hogy vettem volna valami kész cuccot, inkább építettem magamnak egy sajátot.

Itt megjegyezném, hogy filmre és játékra marad bent az Audigy a gépben, de nincs kizárva, hogy ahelyett is építek később egy külső hangkártyát többcsatornás kivitelben.

Mindezen idő alatt persze láttam PH!-n a DAC-os topicot, és néha a hobbi-elektronika topikban is előjött DAC-os kérdés, de ezek sem abba az irányba mutattak, amire nekem szükségem volt.
Így egy jó barátommal nekiláttunk a tervezésnek, aminek a vége ez lett:

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet, következnek a részletek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.