2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Saját készítésű hordozható BT-hangszóró

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alapötletből kiindulva sikerült összerakni egy hordozható hangfalat jó üzemidővel és hangzással.

[ ÚJ TESZT ]

Megépítés

Szerencsére a hangszóródobozra nem kellett költenem semmit, mivel volt rétegelt lemez a pincében. Neki is álltam egy programmal megszerkeszteni – nagyjából a terveim alapján –, hogy is fog kinézni.
A doboz mérete: 30 cm széles, 15 cm magas, 17 cm mély. 45 fokos vágásokat akartam a szélén, hiszen akkor nem látszana az oldala, és a nem olyan szép laprétegek, de mivel nagy meló lenne a megfelelő szerszámok nélkül, maradtam az egyszerű, de biztos megoldásnál. Az illesztéseknél megerősítettem egy kis faléccel, és azokon keresztül fúrtam át facsavarokkal.

Így szebb, mivel belül vannak a csavarok. Egyik oldalára két kapcsoló meg egy tápdugónak kellett fúrnom lyukat. Időközben rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű ezzel a faanyaggal dolgozni. A kicsi billenőkapcsolónak még nem volt nehéz elkészíteni a lyukat, de a tápnak nagyobb kellett, és mivel eléggé a szélénél próbáltam fúrni, szépen el is törte a fúró a lemezt. Kezdhettem elölről egy új oldalt faragni.

Maga a fa 9 mm vastag, és a kapcsolók behelyezésekor ügyelni kellett arra, hogy rá lehessen csavarni kívülről a rögzítő anyát. Ki kellett mélyíteni a lyukakat, mivel nem volt elég hosszú a kapcsoló, hogy átférjen. A két hangszóró közé is tettem válaszfalat. Végül beraktam egy elválasztó falat az aksiknak és az erősítőnek, így könnyen lehet szerelni, ha valamit módosítani szeretnék, és legalább a hangszórórész is külön van.

2. próbálkozás a kapcsolókkal

Kitaláltam, hogy lehetne valami akkumulátortöltöttség-kijelzőt rátenni. Ráleltem egy LM3914 nevű IC-re, ami képes két szint között kijelezni a feszültséget akár 10 db LED segítségével. Egy programot is találtam hozzá, hogy kell ellenállásokkal, potikkal 8 és 12 V közé beállítani a kijelzést. A sok kísérletezés és tesztelés nem volt egyszerű, de sikerült beállítani, hogy a megfelelő feszültségtartomány között jelezzen, a LED-ek is jól világítsanak, és az IC se melegedjen, hiszen már 10 mA/LED-nél – már ha mindegyik LED ég – elég nagy hőt adnak le. Külön panelre szereltem az IC-t és a LED-sort, mivel kevés a hely hátul a dobozban.

Az áramkör végleges verziója

Szerencsére az IC-n van egy mode funkció, aminél lehet állítani, hogy dotba vagy barba jelezze az értéket. Nekem bőven elég a dot, úgyhogy nem fog kigyulladni semmi. Ahogy jöttek a megrendelt alkatrészek, a nagyjábóli tervből egész jól ki is alakult minden, éppen ahogy elgondoltam.

Amikor megérkezett az erősítő, megláttam, hogy a gombokat (Vol+, Vol–, Prev, Next, Play, Stop) nehéz lenne kivezetni, mivel nagyon kicsi a forrasztáshoz való hely (felületszerelt), pedig már nagyon jó gombokat találtam neki. Nagy volt a kockázat, hogy könnyen tönkretehetem, úgyhogy inkább nem lett elöl gomb, hiszen telefonról ezek úgyis elérhetők.
Beforrasztottam a billenőkapcsolókhoz a kábeleket, az egyik az erősítő on/off kapcsolása aksiról. A másik pedig az akkumulátor töltöttségi szintjének kijelzésére, és van még a DC-dugó. A másik oldalt meg a 10 db LED-sor kapott helyet. Így volt a legegyszerűbb, ha csak 1 kapcsolóval oldom meg az erősítő vezérlését, hiszen ha azt akarnám, hogy csak tápról menjen, akkor több kapcsoló még több állapot, mikor melyik kapcsoljon, a végén valami rossz állapotba kapcsolom, aztán kisütöm az egészet.
Először az aksitöltőn keresztül ment az erősítőbe a feszültség, és ha elérte a 11 V-ot, automatikusan lekapcsolta a rendszert. Gondoltam, hogy direktbe rákötöm az aksikra, és akkor még 8-9 V-ig le tud menni, és legalább hosszabb ideig szólna. Csak figyelnem kell, hogy ha már az utolsó pirosat jelzi a LED, akkor már ilyen 9 V környékén van, mert a tesztek alapján 8,5 V-nál már szakadozni kezd a hangzás nagyobb hangerőnél.

Szépen lelakkoztam faragasztóval eltömve minden apró rést, ahol kiszökhet a hang, belülről kibéleltem puha vattaszerű anyaggal. Volt otthon még hangáteresztő szövet is, akkor már azt is rakjunk rá. Kivágtam egy keretet óvatosan lombfűrésszel, lelakkoztam azt is, hogy erősebb legyen. Lyukakat fúrtam rá, és hurkapálcikával odarögzítettem az elejére.

A keret a szövettel

Alulra ugyanabból a fából korongtalpakat is csináltam neki, a tetejére két fémpántot, hogy vállra tudjam venni, ha majd megyünk a haverokkal bringázni. Végeredményben hangzásban és üzemidőben is meglepetés volt, bőven 5 óra közepes hangerőn. A benne levő 4.0-s Bluetooth minden otthoni eszközzel jó, a hatótávolság is megfelelő. Sok munka volt vele. Kicsivel 11 ezer felett volt az egész összesen, de ha valakinek van elfekvőben hangszórója vagy akkumulátora, még olcsóbban is megvalósítható egy hasonló saját készítésű, hordozható hangszóró.

A végeredményről pár kép.

Zárásként készítettem egy videót, ami bemutatja a működését.
[link]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.