2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ryzen 7 3700X: 15 év után újra AMD

Az AMD Athlon 64 3500+ volt az utolsó mohikán, amit még 2005-ben vettem, azóta csak Inteleket nyúztam...

[ ÚJ TESZT ]

TDP, platform

Ha már szóba került a melegedés, beszéljünk egy kicsit arról is, hogy miért érdemes jobb minőségű hűtéssel ellátni a harmadik generációs Ryzen processzorokat. A Ryzen 7 3700X mellé egy viszonylag tűrhető hatásfokú Wraith Prism CPU-hűtőt is csomagoltak, ami egy jól szellőző házban, kellően hűvös környezetben valószínűleg képes is ellátni a feladatát. Viszont a Zen 2 esetén, amikor a processzor teljesítménye nagyban függ a CPU hőmérsékletétől, akkor nemcsak érdemes, de kifejezetten ajánlott beszerezni egy jobb hűtési megoldást, mint a mellékelt Wraith Prism. Ezt valahol az AMD is tudja, ezért a nemrég bemutatott csúcsprocesszorhoz, a 12 magos Ryzen 9 3950X-hez már nem is mellékelnek gyárilag hűtőt. Én sem használom azt, amit kaptam a proci mellé, hanem átkerült rá az előző gépből származó be quiet! Dark Rock Pro 4. Komoly méretű a cucc, alig férnek el alatta a memóriák, és mellette sincs sok hézag a VGA hátlapjánál. Viszont teljesítményben kevés jobb van nála, persze a vízhűtések kivételével, de én azokat nem szeretem, így valószínűleg nem is fogok olyat használni.

Az előző procim egy 4 magos Intel Core i7-6700K volt, aminek a TDP, vagyis hőleadási értéke 91 watt. A fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően (7 nm vs. 14 nm) a 8 magos AMD Ryzen 7 3700X már csak 65 wattnyi hőt termel, így elvileg nincs szüksége akkora hűtésre, mint az Intelnek. Ám az új Ryzen processzorok teljesítménye nagyban függ a hőmérsékletüktől. A Precision Boost 2 és a Precision Boost Overdrive technológiának köszönhetően a CPU képes önmagának magasabb órajeleket beállítani (A 3700X esetében nagyjából 88 Wattig engedi felkúszni a TDP-t), emiatt viszont megnő a hőleadás is. Vagyis, ha ellátjuk egy erősebb hűtéssel, ami képes elvezetni ezt a többlet-hőt a CPU-ról, akkor az tovább képes megemelt (Boost) órajelen üzemelni – akár az összes mag egyszerre –, ezáltal nagyobb teljesítmény leadására képes. Úgyhogy a gyárinál mindenképp érdemes jobb hűtőt tenni rá.

Azért maradt egy kis hely a memória és a ventilátor között.:)

Mindenképp olyan platform kellett, amit később tovább lehet fejleszteni. Ha a következő, Ryzen 4xxx széria szintén Socket AM4 foglalatba fog illeszkedni, nagyobb eséllyel kapnak hozzá BIOS-frissítést az X570 chipsetes deszkák, mint a korábbiak. Szintén, ha kijön egy olyan VGA, ami kihasználja a PCI-Express 4.0 sebességét, akkor nagyon nem mindegy, hogy csak a kártyát kell megvenni, vagy egy új alaplap is kell hozzá. (Tudom, jelenleg még a PCI-Express 3.0 sincs kihasználva teljesen, de ki tudja, mit hoz a jövő? Mindössze két év telt el azóta, hogy kijöttek az első generációs Ryzen procik, és lám, mostanra mekkora fejlődésen mentek keresztül.) Lehet, hogy pár év múlva a következő VGA-generáció akkora előrelépés lesz, hogy játszva lekörözi a jelenlegit, ha PCI-Express 4.0 csatolóval használják. Persze, nyilván addigra lesz új alaplap és chipset is hozzájuk, de majdcsak eldöcögnek ebben is. Tutira ki lehet velük húzni, míg le nem tudjuk cserélni ismét az alaplapot, és valószínűleg akkor már DDR5-ös memóriák fognak kelleni hozzá. De ez még a jövő zenéje, egyelőre DDR4 kell bele, lássuk is, hogy pontosan milyet éri meg venni.

G.SKILL TridentZ Neo for Ryzen (DDR4 3600MHz, CL16, 1.35V)

Az AMD jelmondata szerint: "Plug it in, it just works", azaz az új Ryzen procikban lévő, továbbfejlesztett Infinite Fabric 2.0 gondoskodik róla, hogy valóban: "csak össze kell dugni és már működik is". Sokféle sebességű és késleltetésű memóriával képes úgy összehangolódni, hogy kihozza belőlük a legtöbbet. Rengeteg videót és tesztet néztem/olvastam a 3700X-ről, az X570-es lapokról, illetve az új TridentZ Neo memóriákról, melyeket kimondottan ehhez a platformhoz fejlesztettek ki. Mivel már az elején eldöntöttem, hogy a Ryzen proci és az X570-es lap mellé mindenképp TridentZ Neo memóriát veszek, így már csak azt kellett eldöntenem, melyik éri meg jobban.

Aki szeret a BIOS-ban turkálni és a memória késleltetési értékekkel babrálni, szinte minden modulból ki tudja hozni a maximumot, hála az Infinity Fabric 2.0 sokoldalúságának. Én sajnos nem tartozom ebbe a csoportba, sosem szerettem piszkálni a BIOS memória-beállításait. Annyit megteszek, hogy engedélyezem az XMP 2.0 profilt, a többit majd a gép kiszámolja, ő biztos nem kegyelem-kettessel ment át matekból az évvégi záróvizsgán, mint én...:P Viccet félretéve, ahogy a tesztekből kiderült, számomra ár/érték arány tekintetében a legjobb választás egy G.SKILL TridentZ Neo F4-3600C16D-16GTZNC Kit. Ezért a 16 GB-os csomagért 44K-t kérnek, de van ennek egy alacsonyabb késleltetéssel rendelkező változata is, a F4-3600C16D-16GTZN. Viszont az jóval drágább, 65K környékén mozog, ami szerintem nem éri meg, kétlem, hogy másfélszer olyan gyors lenne tőle a gép, mint amennyivel többe kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Hackintosh Ryzenre

    Így telepíthető Intel AMD Hackintosh MacOS Catalina 10.15.0 AMD Ryzen PC-re.

  • Ryzen feat. Nvidia

    Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.