MSI RTX 2060 Super Ventus OC

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2019-08-26 05:00

Vajon tényleg szuper? Rövid teszt a 150.000 forint körüli videókártyák csoportjának új jövevényéről.

Kulcsszavak: . nvidiartx 2060 supergyorstesztvgavideókártya

[ Új teszt ]

Bevezetés

Ez egy rövid, felületes teszt lesz, így aki nagyon mély elemzést vár, az a végére hiányérzettől fog szenvedni. Eredetileg nem is akartam megírni, vagy meglépni ezt, de aki hasonló generáció váltás előtt állna, annak segíthet eldönteni, hogy belevágjon-e, vagy sem.

Én magam sokáig őrlődtem, hogy RTX 2060-at vegyek, vagy RTX 2070-et. A probléma az árazással volt, mert nálam a 150.000 Ft a lélektani határ, amit legfeljebb hajlandó vagyok kiadni egy új videokártyáért. Márpedig a 2070 inkább a 200.000 jó magyar forintot karcolgatta és bizony fentről. Az RTX 2060 pedig bár barátibb címkét kapott, de pont az RTX (DXR?) képességeiben szenvedett nagy megkötéseket, így bár erősebb, mint a 1060, de nem tudtam mégsem rászánni magam a vásárlásra, kivártam...

Szerencsére hallottam a hírét, hogy az nVidia berkein belül lesz némi változás a palettát illetően, hiszen az AMD végre valahára felébred téli álmából, hogy olcsó és nagy teljesítményű VGA-val hintse meg a piacot. Ez pedig nevek átírására és funkciók bővítésére kényszerítette a konkurenciát.

Így lett az RTX 2070 átnevezve és leárazva RTX2060 Super képében, az RTX 2080 pedig RTX 2070 Superre. Természetesen a változás belül is hagyott némi nyomot, aminek a részleteivel most senkit nem untatnék, majd talán később.

Íme a szerkezet, amint pontosan 150 ezer darab forintért vásároltam egy meg nem nevezett webáruházban.

Bal oldal: Asus ROG Strix GTX 1060 OC / Jobb Oldal: MSI RTX 2060 Super Ventus OC

Tesztkörnyezet

A tesztet a következő konfigon folytattam le a régi GTX 1060 és az új RTX 2060 kártyákkal - természetesen a megfelelő illesztőprogramokkal.

CPU: Ryzen 7 2700x (3,9 GHz)
RAM: 16 GB DDR4 2300 MHz
SSD: 256 GB NVME drive

Windows 10 1903, naprakész frissítésekkel (2019.07.18)
Legfrissebb nVidia driverekkel

Szintetikus tesztek:
Unigine Superpositon
Unigine Valley
3D Mark Time Spy

Játéktesztek:
Rage 2
Quake 2 RTX
Metro Exodus
Battlefield V
Doom

A hozzászólásokban kérhettek egyéb játékokat is, hogy teszteljem az új kártyával, ha legalább 2-3 ember kérni fogja azt, akkor megcsinálom, amint tudom.

A régi konfig:

A jövevény:

Ha harc, hát legyen harc!

Az első fontos különbség a két kártya között a memória mérete, mert az RTX-en már 8 GB szerepel, így izgatottan várom, hogy miként fogják kezelni ezt a játékok, azt a nagyjából 3 évnyi különbséget a generációk között már nem is említem. Nyilvánvaló, hogy az újdonság csak úgy szárnyalni fog a játékokban, de vajon mennyire?

Hely és idő szűkében csupán pár játék összehasonlítására volt lehetőségem a vásárlás napján, mivel minél hamarabb szerettem volna túlesni a cserén és élvezni az RTX 2060 Super nyújtotta előnyöket. Éppen ezért álljon lentebb a szintetikus játéktesztek grafikon-erdeje!

A "teljesítmény" mező a GTX kártyához viszonyított többletet hivatott jelezni.

Jól látható, hogy a mesterséges környezetben végzett tesztek eredménye egy majdnem dupla erős VGA. Ám mint tapasztaltam volt, a szintetikus tesztek gyakran nem tükrözik a valóságot.

Nos, ahogy a neve is hirdeti, a Quake 2 RTX a régi kártyámon lényegében egy diavetítés volt, az RTX 2060 Super alatt viszont megtáltosodott. A sebességkülönbség több, mint 2000%-os, sőt, ha a minimum FPS-t nézzük, akkor 4400%-al kaptam több képkockát egységnyi idő alatt. Ez egy igazán elképesztő eredmény.

A DLSS kivételével mindent maximumra tettem, amit csak lehetett. Bár az RTX feature-ök nélkül a játék egy elfogadható sebességet kínált elejétől a végéig (kivéve pár részt), a maximalizmus már nem állt neki jól. Viszont az új kártyát már nem igazán tudta megszorongatni az első 20 percben az átlagosnak mondható 60 feletti FPS értékekkel.

A két mért eredmény között óriási a különbség annak ellenére, hogy látványban csak minimálisan javult a játék. Ugyebár lényegében csak a felületek tükröződése változott drámaian, ezt viszont kemény csata közben alig látni. Ha viszont megállsz nézegetni a lángoló tank vetette fényeket a pocsolyában, akkor igazán elámulsz.

A Doomot nagyon szerettem mindig is. Pörgős démon-lövölde, ami az IDTech motornak köszönhetően elképesztően látványos is lett. Viszont az OpenGL alatt csupán parányi teljesítménynövekedést produkált, így aki csak emiatt venné meg a kártyát, hát... annak nem ajánlanám jó szívvel.

Végezetül az új kedvenc játékom, a Rage 2. Már az első részét is szerettem a sok negatív kritika ellenére, a második pedig kimondottan a kedvemre van. Az új kártya alatt pedig nem ritkán lépte át a 100 FPS álomhatárt, főleg kocsikázás közben. Harcok alatt, cikázva és robbanásoktól kísérve sem igazán ment 80 FPS alá az eredmény.

Konklúzió

Nos, a kártya 150.000 forintos ára eléggé elrettentő lehet sokaknak annak ellenére, hogy a mai piacon a felső-középkategóriában ez nem ritka. Elég csak arra gondolni, hogy a GTX1060 kezdő ára is 120.000 forint magasságában nyitott és csak később ment lejjebb az emészthető 70-80 ezres mezőnybe. Szóval türelmesek előnyben. Kitudja, talán az AMD újra belerondít a zöldek mezőnyébe, ami újabb áresést eredményezhet.

A MSI RTX2060 Super Ventus OC kártya pedig kimondottan kellemes társ egy erős processzor mellett, nem hangos, ha éppen nincs kihasználva (sőt, hangtalan) és 99%-os terhelés mellett sem megy feljebb 70°C-nál, noha ekkor már hallatja magát a két légkeverő lapát, de még mindig nem zavaróan. Egy akciódús játékmenet közben csupán kellemes duruzsolás szűrődött ki a gépházból, az is főleg a CPU hűtő miatt.

Az időtállóságát nem kétlem, így valószínű ez is el tud majd kísérni pár évig a játékok világában maximális részletesség mellett, ha nem támad igényem a betonstabil 60 FPS-re minden körülmények között. No igen, valaki beéri a 45 FPS-sel, amikor éppen ideje támad játszani.