2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Retro számítógép kiállításbeszámoló

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Képes beszámoló az első Bacsis Retro Számítógép Kiállításról, a fülei művelődési házból.

[ ÚJ TESZT ]

Nyisson a rendezvény!

Persze így is jutott mit csinálnom a nyitás előtti órákban.

Nagy pakolászásomból két helyi kissrác zökkentett ki, akik hajszálpontosan 10:00-ra érkeztek, s akkor döbbentem rá, hogy meg vagyok csúszva, s még legalább egy óra kell nekem, hogy mindennel elkészüljek.

Nagyjából tizenegy óra lehetett mire minden klappolt, és a molinó is kikerült az épület elé:

Kicsit örültem is neki, hogy vidéki látogató még nem érkezett. De szerencsére ez hamarosan megváltozott, mert nem sokkal ebéd előtt a reggel tízre érkező helyi fiúkon kívül is elkezdtek szállingózni az emberek.

Az érkezőket egy rossz hírrel kellett fogadnom, még pedig azzal, hogy a 4 processzoros Pentium PRO szerverem tápja sajnos üzembe helyezés után 2 perccel tönkre ment.

De természetesen, ha már bekapcsolni, és kipróbálni nem lehetett, azért a belsejét a gépnek meg lehetett csodálni:

Persze azért szomorkodni nem kellett, hiszen a sok-sok laptopon és asztali gépen kívül, volt még mit megcsodálni, hiszen vittem fel egy kisebb processzor gyűjteményt, és egy pár, gyári állapotú, most már retrónak számító VGA kártyát:

De persze a 80-as évek elejéből származó PC-k látványa sem volt mindennapi, amiket természetesen ki is lehetett próbálni.

Voltak, akik nagyon kíváncsiak voltak a gázplazma kijelzős gépekre, amiből sajnos az első napon csak az egyik volt működőképes, a Compaq Portable III:

De sok embernek manapság egy fekete-fehér kijelzős gép is “újdonságnak” hat, hiszen mára már azok is szinte teljesen kikoptak.

Halkan megsúgom, hogy a második nap pöccre indult az IBM P70 is:

Amúgy a gépeket igyekeztem időrendi sorrendbe elhelyezni, így a kedves látogató nyomon követte, hogy fejlődtek a laptopok, és az asztali gépek az évek során, illetve maguk a játékok is.

Az sor végén már a modernebb gépeket láthattuk. Ezek a gépek az idősebb korosztálynál kevésbé, míg a fiatalabb korosztálynál annál inkább kedveltebb volt:

Hopp, egy kakukktojás is volt a kiállításon, egy HP Jornada 728-as tenyérszámítógép, ami nem PC kompatibilis, de olyan jól nézett ki az aprócska Toshiba Libretto CT100 mellett:

A laptopok is rogyásig voltak játékokkal:

Voltak olyan laptopok is kiállítva, amik önmagukban nem lennének olyan különlegesek, de a máig bontatlan tartozékuk azzá teszi őket:

Aki megnézte a kiállított gépeket, és kijátszotta magát az Arkanoid, Stunts, Wolf3D, Doom, Quake, Need For Speed 3, és még jó néhány klasszikus egy játékos módjával, akkor kipróbálhatta az erre külön kiépített sarokban a Duke Nukem3D multiplayer módját, akár három ellenféllel szemben, ráadásul a játékos azt is eldönthette, hogy asztali, vagy hordozható gépen mérje össze a tudását ellenfeleivel:

És ha a kedves látogató kipróbálta az összes gép összes játékát, akkor még kipróbálhatta azt is, hogy szól egy Gravis Ultrasound és egy AWE32-es hangkártya

A kiállítást továbbá az is színesítette, hogy voltak olyan látogatók, akik szintén hoztak el számukra egy-egy különlegesebb hardverelemet, amiket szintén meg lehetett csodálni:

A második nap végére ráadásul előkerült egy 3D-s szemüveg, amit az Asus adott a Deluxe VGA kártyáihoz egészen az Nvidia Geforce 4-es szériáig, s ha már ott volt, akkor miért is ne próbáltuk volna ki?!

Ami azért nem volt akkora nagy élmény, de hát ez is az informatika részét képezi:

Annak ellenére, hogy nagyjából ötven fő látogatott el a két nap alatt, szerencsére mindig úgy érkeztek az érdeklődők, hogy volt élet a kiállításon.

Ezen két nap alatt én is sok tapasztalatot gyűjtöttem, hogy lehetne a következő kiállítást még színesebbé, még jobbá tenni, aminek már most neki is álltam.

Még egyszer köszönöm a látogatók részvételét, és remélem, hogy egy év múlva újból találkozunk a BRSZK Partin!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.