2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Referencia nyákos 7600GT/GST voltmod

  • (f)
  • (p)
Írta: |

7600GT/GST voltmod A kártya eredeti állapotának bármi féle megváltoztatása garancia vesztéssel...

[ ÚJ TESZT ]

7600GT/GST voltmod
A kártya eredeti állapotának bármi féle megváltoztatása garancia vesztéssel jár!!!
Mindenki csak saját felelőségre csinálja, nem vállalok semmi féle felelőséget ha a kártyátok tönkre megy (és nem lehet legariztatni)

A voltmodoláshoz szükséges dolgok:
-nagy türelem
-B2 grafit ceruza
- egy nem durva rongy (ha elrontjuk a grafitozást azzal töröljük le)
- minden képpen kell tuning hütés pl.: egy nem túl nehéz CPU hütő(300g-400g), vga hütések pl zalman VF900, Artic-cooling NV silencer6
- nagyon jó minőségű min 400W táp
- kézügyesség (minimális, ha nem forrasztós modot csinálunk))
- multiméter
[kép]
[link]
[kép]
[link]

[kép]
[link]

[kép]
[link]

[kép]
[link]
(A bekarikázot feszültség szabályzó szorúl hütésre!!)

TITKOS TARTALÉKOK 7600GT/GST-BEN
Míg a processzoroknál az üzemi feszültséget pár kattintással a biosból állíthatjuk addig a videókártyáknál feltétlenül hardveresen kell babrálnunk. Ezt voltmodnak (vmod) azaz feszültség mod-nak hívják. Kétféle módja van. Bizonyos pontok közé ellenállásokat forrasztunk be, így állíthatóvá válik a feszültség.
Vagy ún. pencil mod, azaz ceruza modot alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy grafit ceruzával a megfelelő ellenállás felületét finoman megsatírozva csökkentjük annak ellenállásnak a feszültségének értéket, ezáltal növeljük a gpu feszültségét.

A voltmodolás lényege az, hogy több feszt adunk az adott elemnek a videókártyán, így ezek nagyobb MHz-eken képesek elindulni. A volt-modolás addig nevezhető biztonságosnak, amíg az adott alkotó elem feszültsége nem tér el +0.2 volt-tal (max. egy teszt erejéig +0.3 volt) a gyári értéktől hosszabb távon ez a megfelelő érték. Nos mivel nem állt rendelkezésemre vízhűtő a vga-mra ezért én léggel csináltam(NV silencer+12cm+2X8cm ventik segítségével 5 fokos szobában)


VGPU measure: itt tudjuk le mérni, hogy hány voltot kap a gpu (a multiméter pozitív oldalát kell a kis réz gyűrűhöz érinteni, a negatív oldalt pedig testelni) kártya fémrészén testeljünk pl.:a kártyáról kell levenünk a testet, ahol felszoktuk csavarozni) kell (minden fajta feszültségmérésnél a negatív oldalt testelni kell)
VMEM measuer: itt a memóriák kapott feszültségét tudjuk figyelemmel kísérni (mérés ugyan az mint a vgpunál)

VGPU: ez az az ellenállás, ami azt szabályozza, hogy mennyi feszt kapjon a gpu-nk
VMEM: ez az az ellenállás ami azt szabályozza, hogy mennyi feszt kapjanak a memóriáink


Hosszas keresgélés után meglettek az ellenállások (ha a hűtő a föld felé néz, akkor a kártya bal és jobb hátsó vége) akkor elkezdhetjük őket grafitozni. A grafit nem fog ott maradni, mint egy massza az ellenálláson, hanem egy finom porként lerakodik köré.

GPU ellenállása: én úgy csináltam, hogy a két forrasztási pontot és az egyik oldal az ellenállás magasságáig grafitoztam, a másik oldalt pedig egy nagyon vékony kis csíkot húztam grafitporból!!

MEM: egy pici grafitot vittem köré (nem is látszott) és már jó is volt (feleslegesen ne kínozzuk a memóriákat, szóval ha már majd nem 1800mhz megy akkor már felesleges)

Ha készen vagyunk, esetleg leragaszthatjuk az ellenállásokat, hogy a légáram ne vigye el a grafitot az ellenállás körül. Ellenőriztük a feszültségeket, ami max. +0.2 volt lehet a gyári értéktől (gyári érték: voltmodolás előtt pontosan nézzük meg hogy mennyi!!).
Miután betöltött a Windows akkor amint eddig tettük a tuning programokkal húzhatjuk a kártyánkat és teljesítmény-növekedést kell megfigyelnünk. Én az atitool automatikusan be állított értékeit használtam de érdemesebb manuális beállítást keresni!!


Az én eredményeim:[link][link][link]
Írta:Wolf Gábor

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.