2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

RC Blog – versenyen, nézőként

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Képes beszámoló 1:8-as nagyautók off-road versenyéről.

[ ÚJ TESZT ]

A pálya

Kis szünetet tartok most autós fejlődésemben a dög meleg és a lerohadt szabályzóm miatt. Jobb is, hogy nem megy az autó, mert odasülnék az útra vagy megzabálnának a szúnyogok. Azért mutatok valami érdekeset, egy igazi, színes, szagos, de legfőképp poros off-road versenyt. Szlovákiában, Pozsonytól nem messze, a Svätý Jur nevű kis városkában rendezték, ahol 2007-ben kezdték a pálya építését, és néhány éve már egészen színvonalas versenyeket rendeznek. Jelenleg a hossza majdnem 300 méter, szélessége pedig 4-5 méter, mivel nagy, 1:8-as autókhoz készítették. Fő egyenese 30 méter, de egy nagyon enyhe kanyarral 70 méterre nyúlik.


forrás: www.dirtracing.sk

A falu végén elterülő pályához első látásra nem sok minden tartozik, valójában viszont nagyon korrektül fel van szerelve. A legfontosabb „ojjektum” a kétszintes irányítótorony. Ide másznak fel a pilóták, hogy belássák a távoli kanyarokat is. Alattuk helyezkedik el a szervizsor, ami egy keskeny dobogó. Itt áll a csapatmérnök és intézi a verseny közben esedékes javításokat, motoros gépeknél a tankolást. Komolyabb pályákon nem kézzel, hanem a valódi autóversenyekhez hasonlóan transponderrel mérik az időt. Ez egy kis dobozka, amit a kocsikra erősítenek, és minden körben jegyzi az idejüket, sorrendjüket. Tartozik hozzá egy (női) robothang, ami bemondja a sorrendet, szóval egészen profi, pontos és önműködő a dolog.

Az irányítótorony melletti területen sátrakat állítottak fel – a box utcát. Ide pakolhatják a versenyzők a felszerelésüket, ami egyeseknél egészen komoly méreteket öltött. Egy becsületes 1:8-as versenygép alváz durván százezer forintba kerül, ehhez a motor, szabályzó, szervó, távirányító, energiaforrás (modellbenzin vagy akku), kerekek, szerszámok, és az esetleges töréskor felhasznált pótalkatrészek még úgy két-háromszor ennyibe kerülnek, szóval komoly szinten ez már egy igencsak drága hobbi.

Korábban több pályáról nézegettem képeket és videókat. Bár máshol nem jártam élőben, azt kell mondjam, ez a Sväty Jur melletti nagyon jól meg van csinálva. A pályát kiválóan karban tartották, a száraz melegben kétszer is fellocsolták. Az ugratókra mindenhol gyepszőnyeget tettek, hogy az elrugaszkodó és még inkább leérkező autók ne verjék szét őket. A rázósabb részleteken szépen gumihálóval vették körül, és arra is odafigyeltek, hogy a felboruló vagy egyéb okból mozgásképtelenné váló járgányokat visszaállító emberkék is biztonságos helyen álljanak, és hamar odajuthassanak a baleset helyszínére. További biztonsági extra, hogy idén már a tolatást is kikapcsolták, hogy az autók mozgása jobban kiszámítható legyen. Nem vicc ez két okból sem. Egy-egy ilyen autó akár 300-400 000 forintba kerül, és igaz, hogy nagyon is ellenállóak, nem jó ha valaki rájuk ugrik. Az sem szerencsés, ha valakit egy 60-7 km/ó-val száguldó, 3-4 kilós lövedék eltalál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.