2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Razer Megalodon - Tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Játékra kihegyezve

[ ÚJ TESZT ]

[L:/dl/upc/2010-10/03/232957_mbquhsldv1hw8ezf_razer-megalodon-main.jpg](IMG:/dl/upc/2010-10/03/232957_mbquhsldv1hw8ezf_razer-megalodon-main.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

2010-09-24-én végre tulajdonosan lettem egy Razer Megalodon-nak. A választást hosszú keresgélés és utánaolvasás előzte meg és a Megalodonról nem igazán találtam érdemleges leírást. Ez motivált arra, hogy írjak néhány sort az új jövevényről.

Már annyira vártam a megérkezését, hogy amikor a futár végre házhoz hozta, akkor rögtön bepattantam az autóba és hazajöttem (35km). Egyszerűen nem bírtam várni pár órát, talán már egy kicsi fanatikus lettem. Vagy egyszerűen csak elkapott a Razer ördögi gépezete. Mindenesetre megérte hazasietni. Elég súlyos csomag fogadott és azonnal nekiláttam a széttépésének. A Razertől megszokot ínycsiklandó körítést kapunk, ami azonnal lenyűgözi az embert. Fényes feliratok és képek az egyébként matt fekete dobozon. Több rétegen áthámozva magam foghattam csak kézbe a várva-várt headsetet. A doboz tartalmaz egy Razer logóval ellátott tokot is, amelybe pontosan illeszkedik a füles, ráadásul cipzárral zárható. Ez jól jöhet azoknak, akik LAN-party-kra járnak, mert teljesen védelmet nyújt a szállítás alatt. A tok mellett számtalan leírást, prospektust, matricát találhatunk, de CD-re vagy DVD-re ne is számítsunk! A fejhallgató plug&play így a csatlakoztatást követően (USB) azonnal életre kel. Kigyulladnak a fények és már konfigurálhatjuk is a saját igényeink szerint. A Razer oldalán csupán egy Firmware Updater-t találhatunk, ám a frissítés több óra várakozás után sem akar elindulni:

Viselete nem okoz semmiféle kényelmetlenséget. Bár nincsenek különféle "fejpárnák", ahogy azt a Logi G35-nél láthatjuk, de nincs is rá szükség. A fejpánt vastagon párnázott, a hangszórók pedig nagy méretű és kényelmes plüss borítást kaptak. Annyira puha anyaga van, hogy ez adhat némi okot az aggodalomra, miszerint fogyóeszközzé válik. Bizonyára nem tévedek, mert a Razer oldalán már meg is találtam a menüpontot, ami alatt lehet rendelni cirka 5.000 Ft-ért (az ár párra vonatkozik) utánpótlást. Aki ilyen headsetet vesz, annak számolni kell valószínűleg az efféle egyéb kiadásokkal is. Ezért az érvágásért viszont kárpótol minket a maximális kényelem, amitől többet már nem is nagyon várhatnék. Teljesen a fejre és fülekre simul, a súlya nem nyomja a fejet, a hallószerv nem izzad a hosszú játékok alatt sem és több óra használat alatt sem válik kényelmetlenné. Mikrofonja 270 fokban forgatható és a távolsága is állítható. A távvezérlő részletes beállításokat nyújt ráadásul ebben lapul a Razer féle Maelstrom Audio Engine, ami felel az akár 7.1-es hangzásért miközben terhelést vesz el a processzortól. Utóbbinak ugyanis nem kell a filmben, játékban a hangokért plusz műveleteket végeznie (talán némi FPS emelkedéssel is jár, de ezt majd letesztelem). További előny számomra, hogy ha a fejhallgató és füles között szeretnék váltani, akkor nem kell bemásznom az asztal alá, hanem ezt egyszerűen megoldhatom a lejátszóezköz átállításával - hála az USB csatlakozónak.

A világítást viszont nem lehet kiiktatni. Ráadásul a gép lekapcsolt állapotában is fényárban úszik mind a távvezérlő, mind a headset. Ezt csak a táp teljes áramtalanításával sikerül(t) kiküszöbölnöm. Tulajdonképpen ezt rónám fel a legnagyobb negatív pont gyanánt. Ezt a hátrányát viszont sokszorosan ellensúlyozza a játékban nyújtott teljesítményével. Többnyire a XiFi-re optimalizált BF2142-vel játszom, de még ezen a harctéren is megállja a helyét. Könnyedén beazonosítható a zörejekből és lövésekből, hogy ki merre lakozik, óriási fegyverelőnyt adva ezzel a használójának. Arról nem is beszélve, hogy míg az előző fülesemmel mély hangokat nem is lehetett hallani, ez alatt dübörögnek a dobhártyáim. BFBC2-ben tesztelve már igazán megcsillantja a tudását. A köztudottan nagyon jó hangokkal megáldott játékban már dolgozhat alaposan a Maelstrom Audio Engine és mindezt nagyon jól is teszi. Minden apró lépést hallani, szinte már a nyakunkon érezhetjük, a gaz ellenfél leheletét, amikor mögénk lopózva meg akar késelni. Akinek módjában áll mindenképp érdemes kipróbálnia egy ilyen vagy ehhez hasonló gamer headsetet. Aki pedig azt állítja, miszerint nem ér a Megalodon ennyit és játékhoz bőven elég egy 2-3 ezer Forint környéki füles, azoknak ezt üzenném: ne alkossatok véleményt olyanról, amit nem próbáltatok. Fele ennyiért pedig már be is lehet szerezni a Razer Carcharias, ami külsejében teljesen megegyezik a Megalodonnal.

Előnyök:

-maximális komfort
-kiváló hangzás (mély és magas hangok egyaránt)
-minőségérzet
-USB csatlakozás révén nem kell kihúzkodni a hangkártyából a hangfalat
-teljes mértékben személyre szabható hangzás
-surround és stereo között gombnyomásra váltás 0 reakcióidő mellett
-óriási fegyvertényező a játékban - hisz ezért vettem

Hátrányok:

-nincs driver software, amellyel még részletesebben belepiszkálhatnánk
-lakkozott felületek (pl távvezérlő) könnyen koszolódik
-gép kikapcsolt állapotában is világít a távvezérlő és a fejhallgató egyaránt
-gyenge terméktámogatás
-magas ár

Néhány kép:

Feje tetejére állt a Világ...

Doboz:

Tok:

Technikai specifikáció:

Headphones

* Frequency Response: 20 - 20,000 Hz
* Impedance: 32Ω at 1kHz
* Sensitivity (@1kHz, 1V/Pa): 102 dB ± 4dB at 1 kHz
* Max. Input Power: 200 mW
* Drivers: 40 mm, with neodymium magnets

Microphone

* Frequency Response: 50 - 16,000 Hz
* Sensitivity (-37 dB ± 4dB @1kHz, 1V/Pa): Variable (user adjustable)
* Signal-to-Noise Ratio: 50 dB
* Pick-up pattern: Unidirectional

Audio Processing Unit

* Master volume, center speaker, front speakers, side speakers, rear speakers, bass level, mic sensitivity, mic leveling, mic mute, Razer Maelstrom on/off, active/standby toggle, reset
* Cable: 3.3 meters, Braided Fiber Sheath
* Connector: Gold-plated USB

Hivatalos oldal

Általam készített videó a távvezérlőről itt látható

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.