2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Razer Ouroboros vs Razer Mamba 2012

Nagyító alatt a Razer két legjobb wireless egere, de vajon melyikük lesz majd a nyerő?

[ ÚJ TESZT ]

Razer Ouroboros

Tulajdonságok:

- Testre szabható kialakítás, mely illeszkedik az összes kézmérethez és markolási stílushoz.
- 8200 DPI érzékenységű 4G Dual Sensor rendszer.
- Profi játékhoz minősített, vezeték nélküli technológia, dokkolóval.
- Razer Synapse 2.0 támogatás.
- 11 programozható Hyperesponse gomb.
- 1000 Hz Ultrapolling / 1 ms-os válaszidő.
- Akár 200 hüvelyk per másodperc / 50 G gyorsulás.
- 2,1 méter / 7 láb fonott üvegszálas kábel.
- Méret: 116-136 mm (hosszúság) x 71 mm (szélesség) x 42 mm (magasság).
- Súly: 115 g (elem nélkül) és 135 g (elemmel).
- Elem élettartam: körülbelül 12 óra (folyamatos játék mellett).

A doboz tartalma/amit kapunk:

- USB kábel (aranyozott végekkel)
- Dokkoló
- Leírás, matrica
- Újratölthető (gondolom speckó) elem
- Egér
- Egérhez cserélhető markolat (oldalsó elem)

Itt tehát már nem akksival megy az egerünk, hanem elemmel, és még kaptunkcserélhető markolatokat! A többi egyezik, de máris feldobták a napom :)
És itt is rohadtul jól néz ki a doboz, meg merem kockáztatni, hogy jobb, mint a Mambáé.

Az egéren található gombok az alapon felül:

- DPI állító (középen a görgő fölött)
- Bal oldalon 3 (alapbeállításon előre és vissza és dpi állítás)
- Jobb oldalon 3 (alapbeállításon előre és vissza és dpi állítás)

Az egér alján található gombok:

- A oldalsó markolatoknál engedi a kattintást, vagy nem engedi (lock-unlock)

Amit sehová sem lehet besorolni:

- Állítható hátsó szárny

Tehát lett +4 gombunk, cserélhető markolatunk, állítható hátsó szárnyunk. Itt már meg lehetünk elégedve, de lássuk ezek a dolgok mit is rejtenek pontosan.

A Razer Ouroboros semmihez sem hasonlítható konkrétan, de mégis. Több darabból rakták össze, egy Taipan, G9, Mamba és egy Rat 9 közös gyereke lehet, ami szerintem ötvözi a jó dolgokat benne, bár kérdés, hogy miből mennyi ragadt rá, és ez ténylegesen milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.
Nem mellesleg a tervezők szerintem nagyon szeretik az új Batman trilógiát, mert az egér "orra" nagyon hasonlít valamire, meglátjuk felismeritek-e mire.:P

A fogása nekem nagyon hasonlít a G9-hez, de a két oldalsó gomb miatt a Taipan-re hasonlít, sőt a design is rá hajaz, legalábbis az egér első fele. A Mamba ott jön be a képbe, hogy felruházták, sőt tovább is fejlesztették a szenzorját, ugyanúgy vezeték nélkülivé tették, adtak hozzá dokkolót meg ilyenek.
De van, ami egyik korábbi Razer, és Logitech egérhez sem hasonlít, az pedig az állítható hátsó szárny, aminek valószínűleg az alapját a Rat 9 egérkétől kölcsönözhették.

Visszatérve a fogására, nem olyan rossz, és mivel kaptunk hozzá kétfajta markolatot, mindenki eldöntheti, melyikkel szeretné használni. Középen befigyel egy kis rés, de ezt nem lehet érezni, és az állítható szárny miatt teljesen a kezünkre szabhatjuk.

Vezeték nélkül rohangálhatunk itt is, itt sincs semmilyen késleltetés, tulajdonképpen ugyan azt lehet elmondani róla, amit korábban a Mambáról.

A 4G szenzort még jobban továbbfejlesztették, már 8200 DPI-vel van dolgunk, amit szerintem még kimondani is sok, nem hogy még ki is használni. Itt is jelen van az optikai és a lézeres szenzor együttes munkája, ezért kimondhatatlanul precíz, pontos.

Ouroboros egerünket is lehet vezetékessé tenni, ha esetleg úgy kívánja a sors, szerencsére kijavították azt a "hibát", hogy ki kell oldani az usb kábelt, ahhoz, hogy ki tudd venni a kábelt az egérből.

Ismét a dokkoló következik, amit nagy örömömre lekicsinyítettek, és csak 1 ponton világít, de ez bőven elviselhető, sőt ez még jól is néz ki. Itt is ugyan az az elv, mint a korábbinál, rá kell helyezni a dokkolóra az egeret, és tölti. Ami még nagyon nagy pozitívum a Mamba dokkolójához képest, hogy egy helyben marad, valami olyan talpat adtak ennek, hogy nem mozdul sehová, bármilyen felületre rakod is le, és ez nagy előny, amikor megpróbálod ráhelyezni a dokkolóra az egeret, és nem csúszik az arrébb.

Töltés közben sem kapcsol ki az egér, vagyis folyamatosan be van kapcsolva (mivel nincs kikapcs gomb) és itt is megfigyelhető a megszokott Razer pulzálás töltés közben, de ez csak a dokkolón töltött ideig, vezetékes módban folyamatosan világít.
Amit még kijavítottak, az a bizonyos adatátviteli lassúság. Arról beszélek, amikor állítunk valamit a Razer szoftverben, és utána elkezdi tölteni, majd 10 mp múlva láthatjuk a változást az egéren. Itt ez már nincsen, egyből láthatjuk a változást, amint beállítottuk a programban.

A világítást tekintve adott a helyzet, zölden világít, és ezen belül lehet a fokozatokat állítani, nincs és fényes között. Érdemes normálon vagy az alatt tartani a fényerőt vezeték nélküli módban, mert könnyen merül, ha az felett van.
Egészen pontosan az egerünk az oldalsó 2-2 gomb alatt világít, középen a töltöttségi szintnél, és a görgő két oldalán. Meg kell hagyni, elég szép tud lenni este, jól kivitelezték, minimalista, de mutatós.

Az akksiról sokat még nem tudok mondani, mert nem volt alkalmam még letesztelni mennyit is tud, de nem biztató az a tény, hogy a Razer oldalán a Mamba 16-ot tud, ez meg 12-t, persze elvileg.

Említettem korábban, hogy a Mamba kb. 9-10 órát bírt egyhuzamban, de lehet még ennyit sem... Nos, akkor nagyjából el lehet képzelni ez mennyit fog, kb. 7-8 órát max, ami azért elég kevéske.
Hogy miért ilyen kevés? Jó kérdés, nagy valószínűséggel az elemre való váltás az egyik oka, a másik pedig a 4G szenzor a 8200 dpi-jével zabálja az elemet.
Sajnos sok mindent nem tudunk elleni tenni,mert ha nem világítjuk ki az egeret, akkor feleslegesen van meg, hiszen az teszi olyan Razeressé szerintem.

Súlyra ugyanazt hozza, mint a Mamba, nem lehet érezni a különbséget. Már a Mambánál beszéltem róla, hogy akinek nehéz ez, annak nehéz is lesz, aki meg alkalmazkodó típus, az meg tudja szokni.

Markolatok terén, ahogy már korábban is említettem, tiszta G9. (nem a szó szoros értelmében)

Kapunk hozzá egy mondhatni átlagos "sima" felületűt, ami természetesen ilyen megszokott Razeres anyagból készül, ami se nem csúszik, se nem tapad, de mégis elüt egy kicsit a Mamba borításától, kicsit szemcsésebb a felülete.
Ez elég nagy felületű, ráfér a teljes hüvelykujjam mind a kettő oldalon, és kényelmes is. Leginkább átlagos gépezéshez van, mivel fps és egyéb játékoknál nehéz vele gyorsan reagálni, persze nem lehetetlen.

De pont ezért van itt a másik markolat, hogy azzal könnyedén, gyorsan tudjuk használni az egerünket. Ennek a felülete érdesebb gumi, ahogy a képen is látszik, ezért nem csúszik rajta annyira a kezed, ami jól jöhet. A kialakítása is sokkal kisebb, ezért lehet vele gyorsan hadonászni.

Nem mellesleg a markolatokat és az egeret mágnessel vértezték fel, ezért biztosan ott marad az egéren. Továbbá variálható, hogy melyik oldalra milyet rakunk fel, hiszen a kettő markolat nincs egybe olvasztva, nem kell csak az egyik fajtát, vagy csak a másik fajtát felrakni, lehet vegyítve is, kinek melyik fekszik jobban.


És amit még nem szabad kihagyni, hogy az egér felületét is egy kicsit szemcsésebb anyaggal vonták be (lásd lejjebb a kép), ezért sokkal jobban rajta marad az ujjad, mint a Mambáén, de valószínűleg az idő múlásával le fog egy kicsit kopni.
Ami pedig még design szempontjából szerintem nagyon szépre sikeredett, az nem más, mint az ezüst csík, ami végig fut az egér alján/oldalán. Sajnos nem fém, hanem műanyag, de olyan behatást kelt, mint ha fém lenne, és tényleg nagyon széppé tudja varázsolni a fekete/zöld egeret. Szuper kombó.

A görgőről mondanék egy pár szót, mert megérdemli, hiszen itt is kicsit változtattak a Mambához képest, és azt kell, mondjam nagyon jó lett. Kb. 3mm-ként van 3db kis gumi "bogyó" egymás mellett, és ez határozottan meggátolja a csúszást, tehát nem csúszik le róla az ujjunk, és ilyet még nem láttam, ezért jár nekik a piros.

Elérkezett a pillanat, amikor az állítható hátsó szárnyról fogok pár szót mondani, mi is ez, mire való, miért kell, jó-e?
Egész ügyesen kitalálták, bár akinek volt Rat 9-es egere, annak ez nem lesz újdonság, de nekem még nem volt, ezért nekem még új az élmény. Szóval az egér fenekén helyezkedik el egy fém tekerő, amivel tudjuk állítani a hátsó szárny dőlését, attól függően, hogy kinek milyen/mekkora a tenyere. Ez kb. ilyen egyszerűen működik, és egyszerűen is állítható, akár játék közben.
A másik dolog, ami nagyon fontos, hogy ki lehet húzni az egér fenekét. Feljebb volt egy kép az egér aljáról, és ott látni lehetett egy menetet a két oldalán, amit be lehet állítani a tenyered hosszúsága szerint, vagy kényelem szerint. Ez azt hiszem, hogy nagyon király, mivel bárki el tudja érni a kívánt kényelmességi hosszúságot.

Még nem mondtam semmit az oldalsó gombokról, ami sokak számára fontos, mennyire kényelmes, mennyire nehéz megnyomni, ilyenek.

Nehezebb megnyomni, mint a Mambáét, de szerintem ez nem is akkora baj, mert legalább el lehet kerülni a véletlen kattintást. Persze nem kell arra gondolni, hogy nagy erőkifejtést kell végrehajtani, hogy meg tudd nyomni, erről szó sincs, csak határozottabban kell cselekedni.

Ugye mind a két oldalt van 3-3 gomb, ami totálisan furcsa, vagyis inkább durva, mert még oda is raktak egy gombot, ahol a markolat van, konkrétan a markolat elejét kell megnyomni, és akkor jön elő a kívánt beállítás (de ezt csak akkor tudjuk használni, ha unlockoltuk az egér alján a "funckciót"), plusz ugye ezen felül még mind a kettő oldalon marad 2-2 gomb...

Kényelmesnek egyébként kényelmes, azt hittem jobban fognak zavarni a jobb oldali gombok, de igazából nem is érzem őket, tehát teljesen meg vagyok velük elégedve.

Most kellene arról beszélnem, hogy az Ouroboros gyenge pontjai, de egyelőre még nem találtam csak 1-et, ami valószínűleg majd idővel megváltozik, de egyelőre még csak ez van.

Konkrétan a gyenge a vezeték nélküli órákban eltölthető játék idejére gondolok, de majd igyekszem kitapasztalni, hogy milyen beállításokkal bírja tovább, de akkor sem fogom tudni elérni a 12 órát, ebben biztos vagyok.
Sajnos többet még nem fedeztem fel, tényleg nagyon meg vagyok vele elégedve.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.