2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

RaiJintek Aeneas házbemutató

Mire képes egy különleges kocka a számítógépházak széles tengerében?

[ ÚJ TESZT ]

RaiJintek Aeneas - Első lépések

És akkor kedves PH olvasók, szeretném nektek bemutatni a RaiJintek cég által gyártott, Aeneas fantázianévre hallgató számítógépházat. Maga a cég német illetőségű, mondhatni, elég fiatalok a piacon. Elsőként a processzor-, és rendszerhűtők területére törtek be. Ki ne hallott volna az Aidos, Ereboss léghűtésükről, vagy akár a Triton folyadékhűtésükről? Később, és igen gyorsan, elkezdték a számítógépházak gyártását is, melyeket mindig gondos, és a szokásos német precizitás jellemez. Csak pár márkanév tőlük: Argos, Metis.

Napjainkban egyre inkább elterjednek a kocka házak, melynek több oka is van. Egyrészt sokan az integrált megoldások felé nyitnak, azaz nem feltétlen használnak dedikált videokártyát, vagy éppen nem használnak már optikai meghajtót, vagy nincs birtokukban sok merevlemez, így elegendő a kisebb méretű PC ház jelenléte. Másfelől egyfajta nosztalgia is fellelhető a kocka házakban, melyek legtöbbjénél az alaplap elhelyezése a régi időket idézi, nevezetesen azt, hogy az alaplap ezekben a házakban többnyire a „talpán” fekszik, nem pedig oldalt „lóg”. Ez amúgy élettartam szempontjából is hasznos, hiszen a különböző hardverelemeknek nem kell a gravitációval is megbirkózniuk, és itt gondoljunk a méretes processzorhűtőkre, valamint a termetes videokártyákra. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a ház hűtése, a levegő mozgása is már előre jó hírekkel kecsegtetett. De erről majd később.

,

A legnagyobb öröm, hazacipeltem a 8 kilós szépséget, majd kibontani, megtapintani, beleszeretni...

Nálam a házváltásnak volt még egy oka is, a fentebb említett tápegység oldalt való elfektetése. Persze ez volt a legutolsó szempont, de nem mellékes. Továbbá mindenképpen szerettem volna ilyen megoldást az alaplap elhelyezésére, és külön tetszett az Aeneas esetében a merevlemezek tárolása. Optikai meghajtó elég nekem egy is, így azonnal beleszerettem a házikóba. A fehér színű, ablakos verziót rendeltem meg, aminek leginkább esztétikai oka volt: a szobában a tévé állvány, és az asztal, melyen a ház elhelyezésre került, fekete színű, így jobban érvényesül a kis kocka külleme.

Mikor kihámoztam a dobozából, elérzékenyültem egy pillanatra. A dobozban amúgy nem nagy meglepetésre maga az Aeneas volt, valamint egy zacskó a kellékekkel (csavarok, kábelkötegelők, merevlemez sínek), továbbá egy hevenyészett, nagy méretű kezelési, szerelési útmutató. Átböngésztem, de sok hasznát nem vettem, apró betűvel nyomtatták, gondolom a papíron spóroltak, vagy csak egyszerűen a RaiJintek szereti a fákat.

Pár szó essen a műszaki paraméterekről, de a gyártó hivatalos oldalán minden megtalálható. A ház súlya üresen 8 kg, tehát nem sajnálták az anyagot belőle, 0,8 mm vastag lemezek borítják. Ezt akkor érzékeltem igazán, mikor a ki-beszerelés közben a nagyobb Zalman Z3 hátoldala szinte kiesett a kezemből, annyira könnyűnek éreztem. A hasonló méretű / árfekvésű házak átlagosan 4-6 kg tömeggel bírnak, így már nálam ez jó pontnak számított elsőre!

Méreteit tekintve nem tartozik a kicsi kockák közé: 288 mm széles 380mm mély, és 430 mm magas. Azt hiszem, az tisztán látszik, hogy a gyártó arra törekedett, minél több alkatrészt helyezhessünk el gond nélkül a valóban nem is olyan kicsi kockában. Négyféle módban lehet megvásárolni, fekete és fehér színben, mindkettőt ablakos és teli oldalas kialakításban. Az ablakról annyit tudni, hogy valóban minőségi üvegről van szó, mely füstözött színezést kapott. Az egész megoldás profi tervezésre utal, és még hihetetlenül szép is!

,

És az Aeneas levetkőzve, csupaszon

Mint már említettem, a házikó tartalmaz egy szokásos 5,25”-os keretet az optikai meghajtónak, egy 3,5”-os helyet keretet merevlemeznek, vagy átalakítóval SSD-nek, és külön, teljesen csavarmentesen négy darab merevlemeznek egy keretet, mely a ház alján, az alaplap alatt található. A ház esztétikai megjelenése valóban egyedülálló: elől és a tetején fekete, apró szemcsés, porszűrűvel ellátott lemez borítja. A tetején két oldalt, tehát nem középen, vannak elhelyezve a szokásos gombok, aljzatok. Jobb oldalon a power, valamint a LED világítást ki/bekapcsoló gomb található. Érdekes azonban, hogy reset gomb nincs, ez engem is meglepett. A másik oldalon találhatóak a szokásos fejhallgató és mikrofon csatlakozók, valamint kettő-kettő USB port, értelemszerűen kettő a 2.0-ás, kettő pedig a 3.0-ás eszközök számára.

Maga a ház négy gumiborítású lábakon áll, ami miatt csak úgy nem lehet arrébb tolni, tehát a stabilitás adott. Az esztétikai érzeteken kívül látványelemmel is szolgál a kocka, mivel a tetőn, valamint elől két oldalt egy-egy sávban számos kék LED gondoskodik a hangulatfényről egy sötét szobában. Valóban szép látványt nyújt, kétségtelen.

,

Ventilátorok: összesen négy darabot kapunk beépítve. Elől van kettő 12 cm-es, valamint a hátsó lapon eltolva szintén kettő darab, de már 14 cm-es példányok, melyek a legjobb légszállítást hivatottak szolgálni. Mindegyik a gyártó cég saját márkája. Az elhelyezésük praktikus, nem beszélve arról a tényről, hogy mivel az alaplap a ház felezővonalában helyezkedik el, így a termelt hőnek kisebb felületen kell átverekednie magát, és közvetlenül távozhat a tetőn elhelyezett szemcsés lemezen át. Én ide javasolnék egy plusz ventilátort, amit magamnak rögvest be is szereztem, a korábban említett Enermax Cluster Advanced személyében.

Jobb oldalt a ház elején gyárilag beépített ventilátor, bal oldalt pedig a tetőn a hely további légkeverők számára

Aki komolyabb hűtésen gondolkodik, nem kell lemondania a tervezésről: hátul kétféle folyadékhűtés kivezetés található (egy 120 és egy 140mm-es), felül egy 240mm-es blokk építhető be, mert akkora a rendelkezésre álló hely, főleg, ha már nincs beépítve a méretes toronyhűtőnk, valamint a ház elején elhelyezett ventilátorok lecserélhetőek egy 240 mm-es folyadékhűtésre. Mindezt a gyártói adatok alapján tárom elétek, a vízhűtés szele még nem csapott meg. A cikk végén látható Aida64 táblázat alapján meg nem is lesz tervben, mert mint látjátok majd, az AC Freezer 13 szépen teszi a dolgát ebben a házban!

A házikóba kizárólag mATX vagy ITX alaplapok szerelhetők, ennek okán maximum öt darab bővítőhely jut. Ezek szerelése kicsit bonyolult lett, de majd erről is később szólok. Értelemszerűen az alaplap I/O panele vízszintes elhelyezkedésű, és a tápegység helye, melyről már említést tettem fentebb, függőlegesen kialakítású

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

    Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.