2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Quad HD – Élet az 1080p után

Avagy már kézzel fogható közelségben van a továbbfejlesztett HD élmény.

[ ÚJ TESZT ]

Quad HD a gyakorlatban

Quad HD a gyakorlatban

No, de térjünk vissza a 2160p-hez. Vajon a mai kor átlagos otthoni számítógépei, a használt codec-ek meg tudnak birkózni ezzel a felbontással?
A filmesek előtt természetesen nem újdonság 4K felbontás, hiszen például a RED digitális kamerái is tudnak rögzíteni ilyen méretben. Be is szereztem egy-két 2160p felbontású sample videót, amit … fórumtársak hathatós segítségével le is teszteltünk különböző konfigurációkon.

Az eredmény, ha mondhatom, nem meglepő, ugyanis megfelelően optimalizált codec és a VGA gyártók hardveres, valamint szoftveres támogatása hiányában jelenleg lehetetlen akadásoktól mentesen lejátszani. Sőt! A klasszikus „képregény-stílus” problémája merül fel, amikor ugyan nem dobja el a frame-eket a lejátszó, de szó szerint képenként tudja csupán megjeleníteni, magas processzorhasználat mellett.

Ha megnézzük a paramétereit a filmecskének, talán még érthetőbbé is válik, hogy miért akad. Mivel nem Full HD, hanem annál jóval nagyobb a felbontás, ebben az esetben már valóban indokolt a H.264 szabvány High@L5.1 profiljának alkalmazása. A mindössze 10 másodperces részlet adatsebessége 275 Mbps, az az összehasonlíthatatlanul nagyobb egy jobb Blu-ray 40 Mbps sebességénél (vagy az átlagosan 10 Mbps ripekénél) és 50 fps. A felbontása 3840 x 2160 (16:9). A kódolási paraméterek beállítása ésszel történt – ez azért fontos, mert a szabvány által meghatározott keretek között maradt (talán a b_pyramid elhagyható lett volna), tehát még a DXVA kereteibe is beleférne.

Éppen emiatt végeztük el rövidke tesztünket nVidia és ATI kártyákat tartalmazó gépeken is. A processzorok tekintetében Core i7 nem állt ugyan rendelkezésre, de megjósolható, hogy az sem tudna annyit segíteni, hogy folyamatos legyen a lejátszás (valljuk be, HTPC-ben ritkán van ilyen processzor). (Persze most ne vegyük ide a Blade szervereket vagy egyéb, kifejezetten multimédiás feldolgozásra szánt gépeket).

A tesztek:

1. tesztrendszer:
AMD Athlon II X2 240
ATI HD4670 512 MB

Látható, még a GPU-t is megbolondítja, ami próbálta dekódolni, csak éppen nem ment (nem hardveres a probléma, az látszik - driver, codec)

2. tesztrendszer (band1103):

AMD x2 4000+ (2100Mhz)
NVIDIA 8400 GS 512MB (GDDR2 Core:G98)

Érdekes, hogy a három teszt közül band1103.nál volt a legalacsonyabb a CPU kihasználtsága a leggyengébb CPU ellenére. Valószínűleg a CUDA és a CoreAVC alkotott valamit közösen.

3. tesztrendszer (FF23):

Intel E8200
NVIDIA 8500GT (DDR3)

Az Intel sem tudott sokkal többet kezdeni a lejátszással, mint az AMD.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.