2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PROHARDVER! A-tól Z-ig

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon sokszor találkozom a fórumon olyan kérdésekkel hogy ezt meg lehet-e csinálni, azt...

[ ÚJ TESZT ]

Nagyon sokszor találkozom a fórumon olyan kérdésekkel hogy ezt meg lehet-e csinálni, azt meg lehet-e keresni. Mivel eddig nem volt egy összefoglaló erről, ezért gondoltam megírom a leggyakrabban ismételt kérdésekre a választ egy két plusz infóval, amit talán nagyon kevesen tudnak és jól jöhet a fórum mindennapos használata során.

FÓRUM

Saját adatok módosítása:

Saját adatok módosítása

Talán legfontosabb eleme az adataim rész. Itt a nicknéven kívül mindent meg lehet változtatni. Csak bejelentkezés után elérhető. Ugyan ezen az információs sávon érhető el egy írás topikjában az eredeti írásra mutató link:

Eredeti írás

Kereső:

Kereső

Hogy működik? Alapállapotban mindig ott keres, ahol vagyunk. Ha a fórumban ([link]) akkor a topikok között keres. Ha egy topikban, ([link] - ez egy kis önreklám, ezen a topikon fogom bemutatni a keresőt) akkor az adott topikban keres. Mielőtt kitérnénk a rejtett funkciókra, nézzük meg hogy lehet gyorsan használni. Én a keresőt alapjáraton topik böngészése közben szoktam használni. Ha benne vagyok egy topikban és abban keresek valamit, beírom a keresendő szót és enter. Ez a leggyorsabb módja a keresésnek. Innentől jön a billentyűzet használata a gyorsabb keresés eléréséhez. Ha egy topikot keresek, akkor beírom a keresendő szót, majd nyomok egy TAB-ot, ezután egy egy felfele mutató nyilat, majd még egy TAB és ENTER. Kis gyakorlással sokat lehet így gyorsítani a keresésen, nem kell az egérrel vacakoni. Ugyan így csinálom, ha apróhirdetésben keresek, bár ott inkább felhasználó szerint szoktam keresni, erről egy kicsit később. Szóval apróhirdetés: keresendő kifejezést beírom, majd TAB, 3x felfele mutató nyíl, majd TAB és ezután ENTER. Lássuk a rejtett keresési módokat:

Egy felhasználó összes hozzászólásának kilistázása az adott topikból:

A példatopikból, amiben jelenleg 1055 hozzászólás található 493-at írtam én. Felhasználó szerinti kereséshez a keresőbe ezt kell beírni: &fuser=felhasználó neve. Az egyenlőség jel után kell beírni a felhasználó nevét, majd ENTER

Egy felhasználó által beírt egy vagy több szó kilistázása az adott topikból:

Mire is gondolok? Az adott topikba beírom a modding szót a keresőbe, van rá 46 ([link]) találat. Ugyan ezt a szót saját magamra keresve 32 találatott adott a kereső ([link]). Ha a modding és az és szóra kerestem rá, a találatok száma ismét szűkült, csak azok a hozzászólások lettek kilistázva, melyek mind két szót tartalmazták, ebből lett 9 ([link]) találat. A kereső kifejezés pedig &fuser=felhasználó neve&fwhat[and]=keresendő szó. Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha tudjuk, hogy az adott topikban leírtunk valamit és azt akarjuk gyorsan megkeresni, viszont a sima kereséssel túl sok találatot kapunk.

A keresővel még több, összetettebb dolgot is lehet keresni, de azt hiszem ennyi bőven elég.
2 ok miatt nem írok a többiről:
- nem lenne használva
- a keresőbe nem lehet annyi karaktert keresés céljára beírni mint ahány karakterből állna a keresés kulcsszava. A böngésző url címébe meg lehetne adni, de teljesen felesleges ezzel vesződni.
Ha valakit nagyon érdekel még hogy milyen keresési módok vannak, a részletes keresőben ([link]) mindent megtalál, a keresendő módhoz be kell írni valamit, majd a találatoknál a címsorból kihámozni hogy mi a keresés kulcsszava.

Privát üzenetek:

Privát üzenetek

Csak a címzett olvashatja el. A kereső alatt helyezkedik el, 3 ikon tartozik hozzá amik új privát üzenet értesítésére szolgálnak. Ha az első van bejelölve (ami egyébként az alapértelmezett) akkor nem kapunk e-mailt új privát üzenet érkezésekor. Ha a második van bejelölve, akkor csak az első privát üzenet érkezéséig kapunk e-mail értesítőt. A félreértések elkerülése végett az első az olvasatlant jelent, így ha valaki 3 privátot kap, csak az elsőről kap e-mailt, ha elolvasta a privátokat akkor újból fog e-mailt kapni a következő privát érkezésekor. A harmadik ikon pedig arra szolgál, hogy minden egyes privát üzenet érkezésekor küld a rendszer egy e-mail értesítőt.

Kedvencek:

Kedvencek

Leggyakrabban látogatott topikok gyors elérésére szolgál
Maximum 30 topikot lehet tárolni
Topik felvételéhez az elmentem az aktuális fórumtémát... hivatkozást kell használni, ha egy topik már a kedvencekben van, akkor abban a topikban tartózkodva ez a link nem látható.
A kedvencek neve mellett 2 ikon látható. Az egyik egy kuka, ami az adott topik eltávolítását teszi lehetővé a kedvencek közül, a másik egy boríték, aminek 2 fajtája van. Alapértelmezettként a jobb felső sarkában nincs x betű, a levélre kattintva pedig lesz egy x betű. Ha van x az azt jelzi hogy e-mail értesítést kértünk a topikra hozzászólás esetén. Eltávolításához a borítékra kell kattintani és egy oldalfrissítés után eltűnik az x.
A kedvenceknél nincs (egyelőre) olyan lehetőség mint a privátoknál, csak az első hozzászólásra nem lehet e-mailt kérni, minden hozzászólás után kapunk egy értesítőt.

Hozzászólás írása és szerkesztése - gyorsan

Nem említeném meg ezt az opciót, ha nem lehetne ezt is gyorsabban úgy, ahogy a keresést is. Gyors hozzászólás elküldéséhez a hozzászólás megírása után egy TAB-ot majd egy ENTER-t kell nyomni és a hozzászólás el van küldve. Ha OFF, vagyis a témához nem szorosan kapcsolódó hozzászólást szeretnénk írni, akkor az előbb említett eljárást lehet használni, csak a TAB és az ENTER között az egyik nyilat is meg kell nyomni.
Egy elküldött hozzászólást 5 percen belül lehet elkezdeni módosítani. A hozzászólás elküldését követően a (mod) gombra való kattintással lehet szerkeszteni a hozzászólást, annak elküldési idejétől számított 15 percig.

Egy, kettő, illetve több hozzászólás linkelése:

A linkelni kívánt hozzászólás számán jobb klikk, Firefox és Opera esetén Hivatkozás címének másolása, Internet Explorer használatakor Parancsikon másolása, ekkor vágólapra kerül a link, majd lehet linkelni.
Több, egymást követő hozzászólást ugyan ezzel a módszerrel lehet linkelni, a dolgunk csak annyi, hogy a hivatkozás végén át kell írni az 1-est a linkelni kívánt hozzászólások mennyiségére.
Egy hozzászólás linkelése:
http://prohardver.hu/p.php?mod=40&id=213215&start=0&len=1 ([link])
Több egymást követő hozzászólás linkelése:
http://prohardver.hu/p.php?mod=40&id=213215&start=0&len=5 ([link])

Linkelt hozzászólásból topikba való eljutás:

2 módja is van. Az egyik, megnézzük a böngésző tetején a topik címét, hogy miből van linkelve a hozzászólás, majd a keresőben rákeresünk a topikra. Ez a hosszabb módja a topikba jutásnak. Az egyszerűbb módszer:
A linkelt hozzászólásban átírjuk a p.php-t f.php-ra és a link végéről az &start=0&len=1 részt eltávolítjuk
Egy hozzászólás linkje, alatta a topik linkje, aláhúzva a különbség:
http://prohardver.hu/p.php?mod=40&id=213215&start=0&len=1
http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=213215

Fórum beállítások, gyors navigáció:

A topikok tetején és alján van 3 lenyíló menü:

Listázás beállításai

A bal oldalra csoportosítottakkal a topikok nézetét lehet variálni, a jobb oldalra helyezettel pedig a fórumtémák között lehet gyorsan navigálni. Nem tudom hogy miért, de sokáig ezt az opciót nem használtam, ha fórumtémát akartam váltani mindig a FÓRUM feliratra kattintottam és ott választottam ki azt a témát amire kiváncsi voltam.
Az első lenyíló menüben 3 beállítás van: növekvő, csökkenő, kombinált. Ezek a fórumban a hozzászólások sorrendjét határozzák meg. A növekvő az első hozzászólástól listázza a hozzászólásokat, ennek párja a kombinált nézet, mely ugyan olyan sorrendben listáz, csak nem az első hozzászólás az első hanem az utolsó blokk. A csökkenő az utolsó hozzászólást teszi a lap tetejére és onnan visszafele listázza azokat.
A nézetek mellett ott van a következő lenyíló menü, amiben az egy oldalon listázott hozzászólás szám-ot lehet beállítani. Alapértelmezett a 30db, modemeseknek jól jöhet a 10db, akinek nem elég 30 hozzászólás annak lehetősége nyílik akár 300 hozzászólás megjelenítésére egy oldalon.

A fórumtémákban is be lehet állítani az egy oldalt megjelenő topikok számát illetve a listázás módját, ez független a topikokban beállított értékektől.

Utolsó hozzászólások

A kedvencek rész alatt található, csak a frissítem a listát... hivatkozással frissül, az utolsó 6 topikban való hozzászólást mutatja.

Itt szóltam hozzá

APRÓHIRDETÉSEK:

Hirdetést az új apróhirdetés feladása gyorsan és ingyenesen... linkre kattintva lehet feladni. Jobb felső sarokban található a hivatkozás. Ennek menetét nem részletezném, egyértelmű az egész.

Hirdetés feladása

Hirdetések szűrése, beállítások:

Ez a rész nagyon hasznos, gyorsan, könnyen lehet vele keresni. A tömör listázásra térnék ki, ez annyit tesz ki hogy a hirdetések fórum szerűen kerülnek listázásra, képek nem jelennek meg a főoldalon, csak a hirdetésre kattintva.

A hirdetések megjelenésének beállításai hasonlítanak a fóruméhoz, csak több opció van. Sokan hiányolták a ''régi'', fórum szerű listázást, ami két kattintással beállítható (a régi hardverpiac itt: [link], a mobil piac itt: [link], a szoftver piac itt: [link], a bolha piacc pedig itt:[link] még elérhető). Nem magyaráznám el, hogy melyik mit jelent, szerintem egyértelmű:

Hirdetések listázás beállítása

Kedvencek:

Az apróhirdetéseknek külön kedvencek része van, majdnem ugyan úgy működik, mint a fórum kedvencek része, a különbség mindössze annyi, hogy ha a hirdetések közül teszünk be a kedvencekbe egy hirdetést, akkor az e-mail értesítés automatikusan be van kapcsolva. Ha valaki saját hirdetését teszi be a kedvencekhez, a hirdetés feladásánál a Szeretnék értesítést kapni, ha hozzászólnak a hirdetésemhez elől nem szedte ki a pipát és a kedvencekhez adás után a kedvencektől nem veszi ki az e-mail értesítést, akkor egy hozzászólás érkezésekor 2 e-mailt fog kapni.

Hirdetés módosítása, érvénytelenítése:

Hirdetés karbantartása

A hirdetés bal felső sarkában lapul a hirdetésem karbantartása link, amire kattintva egy kis ablak jön be:

Hirdetés karbantartása panel

A hirdetés lista elejére hozása (ma még 2 lehetőség): ez az opció a hirdetést hozza a lista elejére, naponta kétszer használható, időben csökkenő nézetben látható a hatása.
A hirdetés adatainak módosítása: itt lehet szerkeszteni a hirdetés címét, szövegét, árát, szóval mindent.
A hirdetés érvénytelenítése: ha a hirdetett áru elkelt vagy nem aktuális az eladás, itt lehet érvényteleníteni a hirdetést, illetve a hirdetés feladója eldöntheti, hogy a hirdetés érvénytelenítése után a hirdetéshez kapcsolódó hozzászólásokhoz lehessen-e még hozzászólni vagy sem (Kapcsolódó fórumtéma zárása).

További hasznos linkek:

Alapelvek: [link] A fórum szabályai itt vannak összefoglalva, sok hasznos topik található benne a vége felé.
Felhasználó kereső, keresők: [link] VladimirR ([link]) munkája, nagyon jó és hasznos.
Hozzászólás kereső: [link] RedAnt ([link]) munkája, jelenleg nem napraszkész, RI/OS 5-ig (új motor) nem is lesz az.
TérkéPH! - PH! tagok a világban!: [link] Szintén RedAnt munkája, szerver hiba miatt jelenleg nem üzemel! További információ a hozzá tartozó topikban: [link]
PH! apróhirdetés uppoló program: Lortech ([link]) kiegészítése az apróhirdetések könnyebb "UP"-olásához. Itt: [link] minden le van írva róla.

Winner_hun

Azóta történt

  • Felnő a LOGOUT

    Az egy éve indult közösségi oldal köré mára komoly közösség szerveződött.

  • TérkéPH! Újratöltve!

    Hosszú idő után ismét működésbe lépett a PROHARDVER! felhasználók interaktív térképe...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.