2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Prémium kategóriás ventik (folytatás)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokat gondolkodtam, hogy ezzel kiegészítsem az előző írásom vagy írjak egy újat. Aztán végül arra az...

[ ÚJ TESZT ]

Sokat gondolkodtam, hogy ezzel kiegészítsem az előző írásom vagy írjak egy újat. Aztán végül arra az elhatározásra jutottam, hogy írok egy külön cikket. Ennek a legfőbb oka, hogy nem szimplán kipróbáltam a múltkor beígért Englide ventiket, hanem közben a cég piacra dobott egy teljesen új terméket. Tehát arra gondoltam, hogy megérdemel a termék egy külön cikket.

Azt is mondhatnám, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy az elsők között próbálhattam ki az Englide cég folyadék csapággyal szerelt új fejlesztésű légkavaróit. 3db új szerzemény érkezett hozzám a már megismert n.zero sorozatból amely már folyadékos csapággyal felvértezve indul hódító útjára. Ebből 1db 8-as és 2db 12-es került forgalomba. Azért is rendhagyó ez a bemutató és ezért is írtam végül külön mert itt a 8-as venti is górcső alá kerül.

A cikk első része.

Lássuk tehát a jövevényeket.

Most túl sok képpel nem akartam bombázni az érdeklődőket ugyanis a 3 venti teljesen egyforma kinézetre, persze a 8-as kisebb.

A csomagolásuk.

Együtt a 3 testvér.

Végezetük a 12-ről készítettem előről és hátulról is egy képet.

A ventilátorok a hagyományos 7 lapátos kivitelben készültek, teljesen fekete színben. A propeller közepén egy matrica árulkodik a gyártó személyéről. Kiegészítőkben nem árasztanak el túlságosan, bár lehet, hogy csak én nem kaptam meg mindent hozzá, de mindössze 4db csavart rejtett a csomagolás. A csatlakozója 3 pin-es, a vezetéke nincs harisnyázva viszont gyárilag egybe van dolgozva. A folyadék csapágyas verziókra gyártó legalább 60000 óra élettartamot garantál. Mivel teljesen új a termék, még csak most jelenik meg a boltokban így az áráról annyit tudok mondani, hogy 2000-2500 Ft között várható.

n.zero hydro 80

Fordulat: 1500rpm
Zajszint: 17dBA
Légszállítás: 19,2 CFM

Azt kell, hogy mondjam a 3 közül talán a kicsi sikerült a legjobban. 5V-on is elindul és 400rpm körül pörög. Van egy nagyon enyhe motorhangja ami a működését jellemzi a teljes tartományban. Nálam max 1270-et forgott, de még itt is nagyon csendes. A légszállítása is ennek megfelelően alakul, tehát aki egy csendes 8-as venti beszerzésén gondolkodik annak tökéletes választás.

n. zero hydro 120

Fordulat: 980rpm
Zajszint: 17dBA
Légszállítás: 36CFM

Nos ez a versenyző nem indul 5V-on. A fordulatot feljebb tornászva aztán életre kel és alacsony fordulaton már hallat egy szolid mély, bugó motorhangot. 800 rpm környékén valamelyest erősödik és kiegészül némi szélzajjal. Nálam max. 930rpm-et tudott.

n. zero hydro 120 1.2K

Fordulat: 1200rpm
Zajszint: 20dBA
Légszállítás: 47CFM

5V-on 440rpm körül produkál. Emelve a fordulatot ugyanaz a motorhang jelentkezik mint kissebb fordulatú társánál. A fordulatot tovább emelve a hang is nő és olyan 900 körül válik érezhetővé, némi szélzajjal karöltve. Nálam max. 1050-et ment.
Ugyan olyan hangot produkál mint pl. az S-flex, mély, búgó ami nekem személy szerint sokkal kevésbé zavaró mint a magas hangot produkáló ventik. (egyes Noctua)

Az világos tehát, hogy a 2db 120-as venti egyformán viselkedik. Ugyanúgy teljesítenek a fordulat különbségükkel eltolódva.
Mint mondtam a hangjuk nagyon hasonlít az S-flex hangjához, annyi különbséggel, hogy itt némi szélzaj is társul hozzá. Annyit hozzá tennék, hogy az egyik próbálgatásnál valami halk kattogó hang is jött a 12-ből, talán a csapágy. De érdekes módon ez megszűnt, azóta sem hallottam. Talán valaminek össze kellett még kopnia.

Megkísérlem beilleszteni a múlkori listámba a mostani alanyokat. Illetve a 8-ast nem tenném be mert nem egyenlő esélyekkel indul, a 12-ek pedig azonos fordulaton nekem azonosnak tűntek így csak 1 kerül a listába.
Tehát a múltkori sorrend.

Légszállítás: (csökkenő sorrendben)

1. NZXT
2. Noiseblocker
3. Coolink
4. Enermax
5. Scythe
6. AC
7. Noctua
8. Papst

Az Englide-t a Coolink környékére pozícionálnám. Nem írom bele, de kb. a 3 helyet szerezné meg.
Zaj tekintetében a következőkre jutottam.

Zajszint: (növekvő sorrend)

1. Coolink
2. Scythe
3. Papst
4. Enermax
5. Noiseblocker
6. Noctua
7. AC
8. NZXT

Mivel kísértetiesen hasonlít az S-re a hangja, ami nálam elég elviselhető, illetve a szélzajjal több, azt mondanám, hogy ebben a tekintetben a dobogó 3. fokára állhatna fel.

Ez nem is rossz teljesítmény ha figyelembe vesszük a vételárat, tehát egy jó alternatíva lehet annak aki éppen venti várárlás elött áll. Én modjuk azt mondom, hogy érdemesebb az 1200-est venni mert hangban minimális a különbség, de azért nagyobb tartalék rejlik benne. A 8-as pedig kifejezetten jó vétel ha valaki egy csendes 8-ast akar.
A vizsgálódás a múltkori körülményekkel megegyezően történt, nem házba szerelve.

Végezetül pedig szeretném megköszönni az Englide-nek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a ventiket, így lehetősem nyílt kipróbálni az új szerzeményeket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.