2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Powerdirector 7: ATI Stream támogatás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Cyberlink Powerdirector 7 patch jelent meg ATI ® Stream™ támogatással, így már az ATI GPU is befogható...

[ ÚJ TESZT ]

Cyberlink Powerdirector 7 patch jelent meg ATI ® Stream™ támogatással, így már az ATI GPU is befogható kódolási munkálatokba. Egy gyors tesztben szereztem bizonyságot: működik!

A videókártyák piacán nem új igény, hogy különböző erőforrás igényes feladatokba a GPU-t is bevonják, ezzel tehermentesítve valamelyest a CPU-kat. Az egyik igen ígéretes lehetőség, ha a videó kódolás folyamatába segítenek be a kártyák, bizonyos számítások elvégzésére, amelyek jelentősen lassítják a kódolást. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor a kép egy részét a GPU kódolná vagy ehhez hasonlók, hanem inkább úgy, mintha a kódolás idejére egy társprocesszort kapna a gépünk épp úgy, mint annak idején a lebegőpontos számítások elvégzésére. Ezek a feladatok pontosan definiált eseteket jelentenek, jól körülhatárolt kódolási formákban, vagyis nem minden típusú forrásanyag és nem minden típusú célformátum esetében lehet használni. A legfőbb felhasználási terület, természetesen, a HD anyagok kódolása, hiszen ez veszi legtöbb ideig és legnagyobb kihasználtsággal igénybe a processzorokat, legyenek azok 4 magos vagy 2 magos kiépítésűek.
(Az nVidia CUDA technológiája már használatban van, ám az ATI megoldását most először támogatja harmadik fél terméke.)

Az ATI ® Stream™ technológia természetesen nem csak transzkódolásban segít, számos egyéb alkalmazási módját definiálta az ATI (kódfejtés, rejtjelezés, tudományos számítások, stb.) és sokat ezek közül már implementáltak vagy fognak különböző gyártók, fejlesztők, köztük az ArcSoft a népszerű TotalMedia lejátszójába, még az első negyedévben. Nem mélyednék nagyon bele, hogy pontosan mi is az ATI ® Stream™, inkább a gyakorlatra térek át.

A legfontosabb: az ATI ® Stream™ és a Powerdirector GPU támogatása csak a Radeon HD 4650, Radeon HD 4670, és a Radeon HD 48xx kártyákkal működik!

Honlapján a Cyberlink hangzatos marketingszövegekkel és grafikonokkal próbálja népszerűsíteni termékét, de kipróbálva a gyakorlatban, van benne valami… Ha nem is olyan mértékben, mint ahogyan írták, de csökken a CPU kihasználtsága és rövidül a kódolási idő, ha engedélyezzük az ATI ® Stream™ használatát.

Lássunk egy példát.

Arra gondoltam, hogy nem HD anyaggal, hanem a hétköznapokban többször használatos tv-ből felvett filmmel próbálom ki, milyen pozitív hatással van az újdonság a kódolásra.

A forrás egy 47 perces dokumentumfilm, amit 8000 kbps adatsebességgel rögzítettem, 720*576 felbontásban, 224 kbps sztereo hanggal.

A cél jelen esetben csupán a méret lecsökkentése volt, illetve az, hogy mindezt a lehető legrövidebb idő alatt abszolválja a szoftver. Max. 400 MB méretre törekedtem, 1000 kbps mellett, ehhez mérten állítottam be a paramétereket (LINK).

A beállítások után akkor lássuk az eredményt:

A konfigom fontosabb elemei, amin kipróbáltam:
AMD Athlon64X2 4000+
2 GB 667 DDR2
Asus M2N-E SLI
Club3D HD 4670

Az első képen látható, hogy a GPU valóban munkára fogható. /Természetesen "nehezebb" feladat jobban kihasználja a GPU-t is./ (RivaTuner).

A gridek : GPU órajel (MHz), VGA memória órajel (MHz), GPU kihasználtság (%), CPU 1. mag kihasználtság (%), CPU 2. mag kihasználtság (%).

A másodikon az látszik, hogy GPU nélkül sokkal több időt tölt a CPU kihasználtsága a 100% közvetlen közelében (Rivatuner).

A gridek : GPU órajel (MHz), VGA memória órajel (MHz), GPU kihasználtság (%), CPU 1. mag kihasználtság (%), CPU 2. mag kihasználtság (%).

Azt már láthattuk, hogy megérte várni, mert valóban működik az ATI ® Stream™, de vajon egy időben mennyit gyorsít a transzkódolásban? A válasz az, hogy amennyiben egy hosszadalmas, bonyolultabb számításokat igénylő HD anyagot szeretnénk tömöríteni, valószínűleg nagyobb előny nyerhető, de az én esetemben csupán 2 percnyi előnyt gyűjtött össze az újítás ahhoz képest, ha nem engedélyezzük a GPU használatát kódoláskor. Az eredmény így 19 perc lett, ami nem rossz. Használhatóbb volt a gép a kódolás ideje alatt is, a kisebb CPU terhelés miatt, ha engedélyeztem a GPU besegítését.

Érdemes tehát a Cyberlink-et választani, mert lehet profitálni az új ATI ® Stream™ támogatásból. Az nVidia tulajdonosok már egy ideje élvezhetik a CUDA támogatást és ha a támogatott VGA kártyánk mellé még egy új Intel Core i7 is bekerül a gépbe, akkor maximális lehet a támogatás.

Linkek:
Cyberlink Powerdirector 7
Cyberlink Powerdirector 7 ATI ® Stream™ patch build 2519
ATI ® Stream™

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.