2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Polaroid i834 - Low cost digigép

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Néhány hete lázas keresésbe fogtam a neten, milyen digitális fényképezőt érdemes venni...

[ ÚJ TESZT ]

Néhány hete lázas keresésbe fogtam a neten, milyen digitális fényképezőt érdemes venni. Mivel erősen limitáltak az anyagi forrásaim, valami olyat kerestem, ami általános használatra megfelel, mert valószínűleg sosem fogok hangya lábán szőrszálat hasogatni és nem érdekel a szomszéd falu legmagasabb kéményén fészkelő gólya nemi élete sem.

A pH! digigép topicja leginkább a 35-40e és a feletti gépekről szól, az olcsóbb gépeket legfeljebb lehúzni és nem ajánlani tudják a legtöbben, de ez igaz néhány másik hardveroldal hasonszőrű fórumaira is. (Elnézést azoktól akik véleményt mondtak és nem próbáltak meg rábeszélni további "kuporgatásra"...)

Miután végigolvastam jónéhány oldalt, a digitális fotózásról szóló cikkek garmadáját, a címben említett digigép mellett döntöttem. Hogy miért? Válasz az írás végén.

Technikai adatok

8.0 megapixel felbontás
3.0" (7,6cm) TFT LCD kijelző
3x optikai zoom
4x digitális zoom
Videófelvétel hanggal
Hangjegyzet a képekhez
AV kimenet
JPEG (EXIF 2.2), DCF, DPOF, AVI(mjpeg, 30fps) fileformátumok
USB 2.0 és PictBridge kompatibilitás
16MB saját memória
SD és SDHC kompatibilitás (2 és 4 GB-ig)
Digitális képstabilizátor
Arckövetéses fókusz
Dinamikus kontrasztjavítás
Ultra vörösszem-csökkentés
16:9-es mód
17 motívumprogram, Q mód, Program mód
Automatikus fehéregyensúly
Időzítő

További adatok a datasheetből itt és itt.

Doboz, tartozékok

A csomagolás első osztályú, bármelyik márkás drága cucc megirigyelhetné. Kibontva a fényképező mellett találunk még egy szilikon tokot, csuklópántot, 2db Duracell Ultra elemet, AV és USB kábelt illetve egy halom papírt. A használati utasítás angol nyelvű, a menü szerencsére magyar a gépben. (nem mintha zavart volna)

Fényképezzünk!

Méretileg 2-4-6-8Mpixel illetve VGA felbontású képeket készíthetünk, elérhető a 16:9 (3200x1800) és a 3:2 (3264x2176) képarány is.
A Q-mód az abszolút kezdőket célozza meg, nagyobb ikonok, minimális beállítási lehetőség. (felbontás, időzítés/sorozat, arckövetés, jelzőhang, vaku/makró) A dátum/idő beégetés a kép alsó sarkába nem kikapcsolható. Általános felhasználásra ideális.
Program módban minden állítható amit tud a kis gép. A linkelt datasheetben minden információ megtalálható.


Q-mód és a Program mód



Makro, ideális fényviszonyok mellett

Videózzunk!

Videófelvételnél 3 felbontásból választhatunk. 320x240,640x480,848x480@30fps Természetesen hanggal együtt, hiszen a nélkül nem videó, csak gyors fotózás.... Zoomolásnál leveszi a hangot, valószínűleg a váz a motor hangját hegyomlás-szerűen adná át a beépített mikrofonnak. Mintavideó ITT (78MB) 848x480 és ITT (46MB) 848x480. Ezen a felbontáson az 1GB-os SD kari 11 percre elegendő.

"Adat"-átvitel

Micro-USB csatlakozóján keresztül a PC felé 3,5MB/s sebességgel másol TC-ben. Csatlakozás után a gép lekapcsol. Szvsz nem rossz, hamarosan kap egy 4GB-os Class6 SDHC karit, meglatjuk hogy muzsikál. Ugyanezen csatlakozó segítségével köthető TV-re is, ilyenkor a TFT-t 1:1-ben kiteszi, majd kikapcsolja azt.

Akku-idő

2db 1400mAh-s Varta Poweraccu-val teszteltem, másfél-két órás folyamatos használat, kattintgatás vakuval és a nélkül, videózás, kép-visszanézés után jelezte, hogy hamarosan le fog merülni.(nem vagyok benne biztos hogy frissen volt kivéve a töltőből) Mivel ilyen téren nincs tapasztalatom, igy ezt azért jónak ítélem. (mod: frissen töltött akkuval 160kép+5 rövidebb videót csináltam vegyesen vakuval és nélküle, ~4óra alatt. Ekkor jelzett, merülni fog.)

Epilógus

Nem mondhatnám, hogy 100%-an elégedett vagyok vele, hiszen tudhatna jobb makrót, sikerülhetne minden egyes kép úgy, ahogy akarom, lehetne optikai képstabilizátor benne, menthetne RAW-ba meg ilyesmi, de ezért az árért, bizony 101%-an teljesít. Családi gépnek, hobbifotózásra, vagy csak hogy legyen, bőven megfelelő! Az elején ígértem, mostanra választ adok arra a kérdésre, miért választottam ezt a gépet. Nos, egyszerű. Tudásában a pénzemért számomra megfelelő gépet kaptam. 18.000.- Ft-om volt rá. :)

Második nap - Pro és kontra

Most néhány dolgot szeretnék kiemelni, miért és miért nem ajánlanám ezt a gépet. Pontos összevetést nem tudok csinálni, ahhoz az "ellenfeleit" is kézbe kellene vennem néhány napra, csak a neten fellelt információkra és a datasheetekre hagyatkozhatok.

Kérdeztétek páran a fórumban, mi volt még a kiszemelt áldozat. Elsősorban a Panasonic LS60-as, az optikai képstabilizátor sokat javíthat a sikeres képek mennyiségén.
Miért is fontos ez? A digitális stabilizálás annyit jelent, hogy magasabb ISO értéket használunk rövidebb záridővel. A CCD lapka ezáltal viszont kevesebb fényt kap, ezt erősítik fel, így romlik a képminőség de a bemozdulás esélye csökken. Optikai képstabilizálás mellett használhatunk hosszabb záridőt, ezáltal alacsonyabb ISO értéket is. Persze mozgó dolgoknál szinte mindenféleképpen lesz bemozdulás, azon csak egy jó elektronika segíthet.
További számbavehető gépek az aktuálisan 20e alattiak, de ezek kiestek a tudásuk miatt. (videó, kijelző, testreszabhatóság) Típusokat már nem tudok. A kapcsolódó fórumban említett Samsung S630-as viszont az ár/érték arányával már felveszi a kesztyűt. (akinek van igazán írhatna pár szót róla... :) )

Ami miatt ajánlom:
nagyfelbontású videó, hanggal
nagy, 3"-os TFT LCD
arckövetés mód
17 előre beállított program
egyszerűen használható
TV kimenet
jól bánik az elemekkel
olcsó, otthonra tökéletes

Ami miatt nem ajánlom:
néha nem találja el a fehéregyensúlyt automatán
túl közelről fényképezve (~50-60cm) a fókusz "túlcsúszhat"
lemerülés elötti elemekkel videó közbeni bevillanások
ha van rá keret, érdemesebb 30-40e Ft-ig nézelődni



Fehéregyensúly automatán majd javítva (Paint.NET auto-level, 92% .jpg mentés)




Ilyenkor sem árt mégegyet lőni...


Vajon merre jártunk?


A miskolci "rém" (előlről is így nézett ki :) ) és a bátor srácok
A vízeséses videó itt található a lejövetelről... :)
(848x480, 13,6Mbyte, 1pass XVID/1510kbit/s, 1:10s)

Remélem sikerült kellőképpen informatívnak lennem, óhaj-sóhajt, megjegyzéseket, véleményt szívesen fogadok a kapcsolódó fórumban. Minden kép linkelve van az eredeti, nem módosított képre.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.