2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Pityu naplója

Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!

[ ÚJ TESZT ]

13. fejezet

A faluról még nem is írtam, pedig van mit. Igazából olyan sem nem kicsi, sem nem nagy. Mostanában sokan költöztek ide (Van egy új utcánk is), úgyhogy már majdnem 2000 ember él itt. Majdnem 600 porta van a faluban.

Itt vagyunk a hegyek között. Van egy folyócska a falu szélén, meg egy patak, ami keresztül folyik a falun. Régen főleg szőlők, meg gyümölcsösök voltak, meg birkalegelő. Meg persze egy csomó erdő. Amikor megszűnt a TSZ a földek nagy része elvadult, de aztán sikerült lábraállni. Ez leginkább Polginak köszönhető. Ő is olyan 50-es csóka, mint a Bandi. Itt született a faluban, aztán elment egyetemre és utána ő lett a TSZ gazdasági vezetője. A TSZ elnök volt annak idején a Tanácselnök is és a falu első Polgármestere is. Aztán amikor szétment a TSZ le akart nyúlni mindent, de Polgi lebuktatta és azóta ő a Polgármester. Ja, amúgy Polgár Attila (Nem, nem Polgár Mester!) a becsületes neve. Ez azért is praktikus, mert nem kellett becenevet változtatnia!

Na, szóval Polgi rakta rendbe a falut, meg a földeket. Csinált hagyományőrző kört, meg a vénasszonyokból énekkart (Hogy azok hogy tudnak visítani!) és rendszeresen tart falunapokat. Rendben vannak az utak, behozták a faluba a gázt, meg a csatornát és pár éve van jó internetünk is! Most valami vendégházat akar csinálni, mert azt mondta, hogy jó buli a falusi turizmus (Hát, nem tudom! Ha elmegyek egy faluba turistáskodni, csak pont azt látnám, mint itt! A városiak meg nem akarnak disznót ganézni!)
A város itt van a hegy lábánál, talán 30-35 km és óránként megy oda busz. Ez azért praktikus, mert a bolt a faluban elég vacak. Nincs semmi, de legalább az is drága (Meg vacak!)! Inkább a városban veszem meg, amit a helyi, vagy környékbeli termelőktől nem tudok.

Ja, Polgi a legutóbb, mikor volt a szombati csapatáson, mondta, hogy tervezne egy faluboltot, ahol mindenki eladhatná a terményeit, meg a mindenféle dunsztost (Savagyúság, lekvár, ilyesmi). Nem lenne rossz, bár én inkább így is elmennék Gabihoz, meg Imihez, mert jó velük dumálni.

Azt nem is mondtam, hogy alapvetően szép a falu, mert jobbára parasztházak vannak, kőből. A régi TSz központ felé vannak ilyen kádárkockák, meg az új részeken kacsalábonforgók. A templomunk is régi és a Polgármesteri Hivatal is valami régi nemesi kúria (A parkja most mindenkié, ott szoktak lenni a falunapok.)

Meg amúgy jó a közösség. Mindenki ismer mindenkit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Pityu naplója 2. rész

    Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

  • Pityu naplója 5. rész

    Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.