2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Phone Phreakerek Vol.1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

1. A Phone Phreaking a telefonhálózatok feltörésének művészete és tudománya (pl. nemzetközi...

[ ÚJ TESZT ]

1. A Phone Phreaking a telefonhálózatok feltörésének művészete és tudománya (pl. nemzetközi hívások ingyenes lebonyolítása).

2. A biztonsági rendszerek feltörése egy másik fogalom, nem feltétlenül kommunikációs hálózatokra jellemző.


Régen a phreaking egy fajta intellektuális foglalkozás, és a kutakodásnak egy elfogadott formája volt a hacker-ek között, de információ lopás, rendszer behatolás tabu volt.

A hekkerek és a phone phreakerek igényei jelentősen keresztezték egymást, az köztük lévő információcsere egyfajta ''underground'' hálózatok létrehozásával ment végbe.

A 80as években ez a fajta mesterség divattá alakult, a sokáig titkokban tartott technikák, információk kiszivárogtak, és felelőtlen phone phreakerek kezébe kerültek, egyszóval ami régen tabu volt, átment súlyos büncselekménybe.

A büntetések csúnya következményekkel jártak, mint az egyik ismert gang-nél a ''414 group''-nál.

Kik voltak a phreaking első úttörői?


Joe Engressia - a.k.a ''The Whistler'' (A Fütyülő)

Egy az első phreakek között, vakon született, de minden hangszinen tudott fütyülni. Miután rájött a technikára, nem létező számokat hívott, csak, hogy a hibaüzenetet hallhassa.

Egyszer, miközben a többszöri hibaüzenetet hallgatta, elkezdett fütyülni egy dallamot, ekkor a telefonkapcsolat hírtelen megszakadt.

Ezután Joe felhívta az AT&T tech számítógépes céget, hogy megtudja a jelenség okát. ''Üdv, Joe vagyok, megszeretném tudni, miért szakad meg a vonal, amikor ezt a dallamot fütyülöm''.

A mérnők elmagyarázta neki, hogy működött a 2600Hz-es dallam, ez segítette Joe-t a phreaking technika tanulmányozásában, és elsajátításában.

Állítólag, nemcsak a hazai, hanem határontúli phreaker-ek a ''Kék dobozuk'' behangolásához, mindig Joe-t hívták fel. (A kék doboz az ingyen hívások elvégzéséhez egyik technikájának alapvető segédeszköze volt, erről a második részben olvashattok.)

Steve Wozniak - a.k.a ''Woz''

A ''Két Steve'' egyike. Létrehozta az Apple Computers-t és a Kék dobozok eladásáról híres az egyetemeken. Állítólag a cég létrehozása után, kinőtt a hekkerkedésből, és a phreaking-ből.

Steve Jobs

A másik Steve, Woz munkatársa. Az Apple Computers-t együtt létesítették a Jobs garázsban. Jobs most egy grafikus animáció készítő társaságnak dolgozik. Tudni kell róla, hogy ő is résztvett a az első számítógépes 3D animációs film készítésében, a ''Toy Story''-ban.

John T. Draper - a.k.a., Cap'n Crunch (Crunch Kapitány)


1971 körül egy John Draper nevezetű Vietnámi veterán, rájött, hogy a Cap'n Crunch zabpelyhes dobozban található síp, egy tökéletes 2600Hz hangot ad ki. Az AT&T cégnek köszönhetően, ő is megtudta a technikát és ennek okát, szabadon élvezhette az ingyen telefonálást.

Egyéb ismert phreakerek:

* John Swanson (insane_phreak)
* Mark Abene (Phiber Optik)
* Mark Bernay
* Evan Doorbell
* John Draper (Captain Crunch)
* Joybubbles (Joe Engressia, The Whistler)
* Patrick Kroupa (Lord Digital)
* Kevin Mitnick (Condor)
* Kevin Poulsen (Dark Dante)
* Boris Floricic (Tron)
* William Quinn (decoder)
* Lucky225 (Jered Suckow)
* Strom Carlson
* George Hoffman (z09)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.