2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 legjobb mai versenyzői

Kik a jelenlegi legjobb F1-es pilóták szerintetek? Prohardveres felmérés, első rész.

[ ÚJ TESZT ]

Legjobb pilóták - alsóház

Jelmagyarázat:

MAX: A maximálisan szerezhető pontszám mekkora hányadát szerezte meg az adott versenyző
JEL: Jelölések száma, megmutatja, hogy a szavazók hány százaléka tartja számon az adott pilótát a legjobb három között
TOP1: A szavazók hány százaléka tartja az adott versenyzőt a legjobb versenyzőnek
TOP2: A szavazók hány százaléka tartja az adott versenyzőt a második legjobb versenyzőnek
TOP3: A szavazók hány százaléka tartja az adott versenyzőt a harmadik legjobb versenyzőnek

Jöjjenek tehát az eredmények:

Futottak még:

Felipe Massa
Mark Webber
Rubens Barrichello

Bizony, e három többszörös futamgyőztes veterán egyike sem kapott egyetlen jelölést sem. Ez részben érthető, hiszen már elment felettük az idő, ugyanakkor némileg meglepő. Valahol bájos ugyanakkor, hogy egy kategóriába kerültek a szavazáson, hiszen egyébként is nagyon hasonló az F1-es pályafutásuk és karakterük: mindhárman erős versenyzők, akik egy még erősebb, domináns pilóta segítői voltak és nem tudtak kilépni az árnyékából. Mindhármuknak majdnem összejött a világbajnoki cím. :)

7.-9. Romain Grosjean (4 pont)

Romain Grosjean

MAX: 1 %
JEL: 2 %
TOP1: 0 %
TOP2: 0 %
TOP3: 2 %

Bár Grosjean felkerült a listára, de mindössze egyetlen harmadik hellyel, így aligha mondható, hogy a nézők egyetértenek Eric Boullier véleményével, aki már a legjobb 3-4 versenyző között emlegeti pilótáját.

Ugyanakkor a fiatal francia kétségtelenül fejlődik, komoly kontraszt figyelhető meg a tavalyi és idei teljesítménye között. A pontgyűjtés terén még van mit tanulnia azért, de az idény utolsó harmadára nagyon összekapta magát.

7.-9. Jenson Button (4 pont)

Jenson Button

MAX: 1 %
JEL: 2 %
TOP1: 0 %
TOP2: 0 %
TOP3: 2 %

Viszonylag mérsékelt elismerés ez a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzőjének, aki nemrégiben bizonyította, Lewis Hamiltonnal is képes felvenni a versenyt, és nem csak olykor-olykor. Ennek ellenére Button szintén összesen egy harmadik helyet gyűjtött be, míg Hamilton sokkal sikeresebben szerepelt.
A felmérésen messze Button lett a leggyengébb aktív világbajnok a hat bajnok közül.

Ti írtátok róla: "Ha kell 3., akkor legyen mondjuk Button, de ő már nem az a szint, mint az első kettő."

7.-9. Nico Rosberg (4 pont)

Nico Rosberg

MAX: 1 %
JEL: 2 %
TOP1: 0 %
TOP2: 0 %
TOP3: 2 %

Nico Rosberg megítélése is visszás kissé: a közelmúltban két igen elismert világbajnok csapattársa is volt: Michael Schumacher és Lewis Hamilton és egyelőre egyik ellen sem vallott szégyent. Ennek ellenére most még nem kapott túl sok jelölést, ám ha továbbra is pariban lesz Hamiltonnal, akkor jövőre nem csak a PH!-s szavazáson, de a VB esélyesei között is számolni kell vele.

6. Michael Schumacher (21 pont)

Michael Schumacher

MAX: 4 %
JEL: 7 %
TOP1: 2 %
TOP2: 2 %
TOP3: 3 %

Schumacherrel megérkeztünk az első versenyzőhöz, aki már abszolút legjobb jelölést is kapott, igaz, csak egyet. Nyilvánvaló, hogy 10 éve magasan nyert volna egy hasonló szavazást, de jelen keretek között kissé fogát vesztett oroszlánnak tartjátok az eredmények alapján.

Persze több, mint csoda lenne, ha jóval 40 fölött oktatná azokat a fiatal srácokat, akik közül nem egynek apja lehetne. Az idei év során világossá vált, hogy Rosberg kifejezetten erős versenyző, így Schumacher "második pályafutása" is új értéket nyert. Kellett 1-2 év, mire visszarázódott, de tavaly már abszolút egálban volt fiatal honfitársával, csak Fortuna nem egyenlően osztotta az áldást.

Kétségtelenül megállná még ma is a helyét, nem véletlenül vetődött fel a neve a Lotusnál sem Raikkönen pótlása kapcsán. Azt hiszem, szerzett pár szép pillanatot minden rajongójának ezalatt a bónusz három év alatt, illetve jó pár új rajongót is nyert. Negyven felett eleve elvezetni egy ilyen masinát tiszteletre, és elismerésre méltó.

5. Nico Hülkenberg (24 pont)

Nico Hülkenberg

MAX: 5 %
JEL: 11 %
TOP1: 0 %
TOP2: 4 %
TOP3: 7 %

Alig egy éve még Grosjeannal, Perezzel, Di Restával és a friss futamgyőztes Maldonadóval emlegették egy lapon, de mára egyre nyilvánvalóbb, hogy ő a real deal, azaz az F1 legtehetségesebb fiatal (és még nem világbajnok) versenyzője. Nico Hülkenberg immár harmadik csapatát fogyasztja, de mindnél villantott többet-kevesebbet a tehetségéből és érezhető, hogy évről-évre jobb lesz.

A sors különös csapása, hogy eddig még nem sikerült dobogót sem szereznie, holott rengeteg nagyon erős versenyen túl van már. Jelenleg még nem tudható, hol folytatja jövőre, de a legvalószínűbb, hogy visszatér tavalyi csapatához, a Force Indiához. Komoly anyagi háttér nélkül egyelőre még ő sem tud berobbanni a futamgyőzelemre esélyes öt elit istálló valamelyikéhez.

Hülkenberg öt jelölést is begyűjtött tőletek, míg Grosjean, Perez, Di Resta és Maldonado együtt is csak egyet. A fiatal német ezáltal két világbajnokot is megelőzött a rangsorban, ami impresszív, főleg, hogy ő az egyetlen dobogó nélküli a jelöltek között.

Nem csinálok titkot abból, hogy a lista első négy helyét a mezőny fennmaradó négy világbajnoka foglalja el, ahogy az várható is volt. Lássuk hát, hogy milyen sorrendben!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

    A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.

  • A Forma-1 valaha volt legjobbjai

    Minden idők legjobbjai. A legnagyobb kedvencek. PH!-s felmérés, harmadik, befejező rész.

  • A Formula-1 kezdete

    Már jóval a Formula-1-es világbajnokság előtt létre jött az autóversenyzés világa: íme az első nagydíjak, autók és versenyzők.

  • Falvédő darts tábla köré

    Miként védjük meg lakásunk falát a kósza nyilaktól? Tudom, ne dobjunk félre... vagy készíthetünk falvédőt is!

Előzmények

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.